Rezultate Simulari Evaluarea Nationala : 48,8% dintre elevii de clasa a VIII-a au obtinut medii peste 5 la simulari. Ministerul Educatiei: Notele de la Matematica indica un nivel scazut de pregatire a elevilor, in conditiile in care subiectele au fost de nivel mediu - Hotnews Mobile
1 € 4,6288 1 USD 3,9099vineri 25 mai 2018

Rezultate Simulari Evaluarea Nationala : 48,8% dintre elevii de clasa a VIII-a au obtinut medii peste 5 la simulari. Ministerul Educatiei: Notele de la Matematica indica un nivel scazut de pregatire a elevilor, in conditiile in care subiectele au fost de nivel mediu

de Raluca Pantazi Miercuri, 5 martie 2014, 14:57
- a A+
Imagine
Rezultatele simularilor de la Evaluarea Nationala au adus o "promovabilitate" de 48,8%. Ministerul Educatiei Nationale anunta ca 48,8% dintre elevii prezenti au obtinut medii peste 5 la examenele din cadrul simularii nationale la clasa a VIII-a, respectiv 66,95% la Limba romana si doar 30,4% la Matematica. In urma acestor note, Ministerul informeaza ca a dispus implementarea mai multor masuri pentru remedierea situatiei. 94,7% dintre elevii inscrisi au participat la toate probele simularii.


 • Rezultatele simularilor vin in contextul in care la examenul de Evaluare Nationala de anul trecut, 75,89% dintre absolventii de gimnaziu au luat note peste 5. Numerosi profesori si parinti au spus atunci ca subiectele au fost foarte usoare in comparatie cu alti ani.
Ministerul Educatiei Nationale (MEN) anunta printr-un comunicat de presa ca a centralizat rezultatele obtinute de elevii de clasa a VIII-a la simularea examenelor din cadrul Evaluarii Nationale. Din totalul celor 187.886 de elevi inscrisi, 177.946 (94,7%) au participat la toate probele . Dintre acestia, 86.893 (48,8%) au obtinut medii peste 5. Scopul simularii a fost aducerea in atentia elevilor si a profesorilor lor a situatiei reale privind pregatirea inainte de evaluarea nationala din vara, precizeaza MEN.
 • La Limba romana, prezenta a fost de 95,4%, iar 119.963 (66,95%) de elevi au obtinut note peste 5 .
 • La Matematica, prezenta a fost de 95,2% , iar 54.465 (30,4%) au obtinut note peste 5.
 • La limba materna, prezenta a fost de 94,5% , iar 7.912 (76%) au obtinut note peste 5.
Peste jumatate dintre elevii prezenti la simulari au obtinut note peste 5 la disciplina Limba romana, in timp ce la Matematica procentul elevilor cu note peste 5 este de 30,4% - ceea ce "indica un nivel scazut de pregatire a elevilor, in conditiile in care subiectele au fost concepute pentru un nivel mediu, tipic oricarei evaluare de masa".

Pe judete, cele mai mari procente de note peste 5 s-au inregistrat in:
 • municipiul Bucuresti : 64,21%
 • judetul Braila : 60,42%
 • judetul Cluj : 59,18%
 • Prezenta elevilor la examene a fost in aceste judete de peste 95% 
Cele mai slabe rezultate s-au inregistrat in:
 • Calarasi : 34,18%
 • Caras-Severin: 36,28%
 • Tulcea: 37,95%
 • Si in aceste judete, prezenta a fost de aproximativ 90%
Cea mai ridicata participare a elevilor la simularea nationala pentru clasa a VIII-a s-a inregistrat in judetul Neamt - 98,18%, iar cea mai scazuta in judetul Dolj - 89,04%.

In ceea ce priveste situatia pe discipline, cel mai ridicat procent la Limba romana ii revine Bucurestiului, cu 81,23%, iar cel mai mic procent s-a inregistrat in judetul Harghita - 38,72%. La Matematica, primul loc este ocupat tot de Bucuresti, cu 46,38%, iar cel mai scazut procent il are judetul Calarasi cu 17,8%. La Limba materna, cel mai mare procent s-a inregistrat in Bistrita-Nasaud, unde prezenta elevilor la simulare a fost de 100%, iar cel mai scazut, in Caras-Severin - 21,74%, unde, de asemenea, prezenta a fost de 100%.

Prezenta integrala a elevilor la simularea pentru evaluarea nationala s-a inregistat numai in cele doua judete amintite si numai la disciplina Limba materna. In acelasi timp, la toate examenele, nu a existat o prezenta mai mica de 89% in niciunul dintre judete.

Ca urmare a situatiei inregistrate, conducerea MEN a decis adoptarea mai multor masuri de remediere a situatiei, care urmeaza sa fie aplicate, pe verticala, la nivelul fiecarui judet. In acest fel, de la inspectorat, pana la scoala si elev, se vor intreprinde urmatoarele:
 • Inspectoratele scolare vor prezenta situatia reala tuturor directorilor de scoli si vor aduce la cunostinta acestora masurile dispuse de MEN si, dupa caz, a celor adoptate la nivel local. De asemenea, inspectoratele vor monitoriza implementarea acestora.
 • La nivelul scolii, va fi analizata situatia si se vor lua masurile impuse de MEN, dar si alte masuri suplimentare pentru pregatirea elevilor, acolo unde scoala considera necesar.
 • Parintii vor fi informati asupra situatiei elevilor, in cadrul sedintelor cu parintii. Tot atunci, li se vor prezenta solutiile pe care scoala le are in vedere pentru fiecare elev in parte.
 • Lucrarile fiecarui elev vor fi analizate la nivelul clasei, pentru a se identifica punctele slabe si, in consecinta, pentru a putea corecta neajunsurile inregistrate.
 • Se vor efectua ore de pregatire pentru examinarea nationala din vara.
Amintim ca acesta este primul an in care simularea Evaluarii Nationale s-a facut la nivel national, cu aceleasi subiecte pentru toate scolile. Scopul acestor testari la nivel national este "familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluari nationale, respectiv a unui examen de bacalaureat national si cu scopul de a optimiza rezultatele obtinute de catre elevii din invatamantul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale", a explicat Ministerul Educatiei.

Simularile examenelor din cadrul Evaluarii Nationale s-au desfasurat in perioada 18-20 februarie, iar rezultatele vor fi afisate pe 7 martie, conform calendarului simularilor pentru clasa a VIII-a.

Rezultatele obtinute de elevi la simularile nationale nu se contesta si nu se trec in catalog.

Corectarea lucrarilor s-a realizat in centre zonale organizate de inspectoratele scolare, constituite din profesori din localitatea in care s-a organizat centrul. Evaluarea lucrarilor scrise s-a facut pe grupe de scoli, astfel incat profesorii de Matematica sa nu evalueze lucrarile propriilor elevi, potrivit Regulamentului Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB). Fiecare lucrare a fost evaluata de o echipa de 2 evaluatori, iar echipele de evaluatori au fost stabilite prin tragere la sorti. 

Rezultatele examenului de Evaluare Nationala 2013 au aratat ca 75,89% dintre absolventii de gimnaziu au luat note peste 5, in contextul in care numerosi profesori si parinti au spus ca subiectele au fost foarte usoare in comparatie cu alti ani.

Incepand din acest an, in admiterea la liceu - media de la Evaluarea Nationala va avea o pondere de 75% (fata de 50% cat a fost pana acum), iar media generala de absolvire a gimnaziului va fi in proportie de 25%. Decizia a fost luata in urma rezultatelor de la Evaluarea Nationala 2013, care "au relevat diferente notabile intre mediile, mai mari, obtinute de elevi in scoala, pe parcursul gimnaziului, si mediile, mai mici, obtinute de acestia la Evaluarea Nationala", a explicat Ministerul Educatiei.

Calendar Evaluarea Nationala 2014

13 iunie                   Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
16 - 18 iunie            Inscrierea la Evaluarea Nationala
23 iunie                   Limba si literatura romana - proba scrisa
24 iunie                   Limba si literatura materna - proba scrisa
25 iunie                   Matematica - proba scrisa
27 iunie                   Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00)
27 iunie                   Depunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)
28 iunie - 30 iunie   Rezolvarea contestatiilor
1 iulie                      Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Citeste si:
89180 de afisari


"Ministerul informeaza.......
translativus [utilizator], Miercuri, 5 martie 2014, 15:23
+5/5
....ca dispus implementarea mai multor masuri pentru remedierea situatiei."

Vai de capul vostru de habarnisti ! Ce veti face si mai ales cat aveti de gand sa castigati din "masurile pentru remedierea situatiei" ? Ii veti lasa sa copieze la examene ?

Rezultatele dezstruoase de la simulare sunt direct proportionale cu mizeriea morala in care acest sistem politic ticalos a aruncat societatea.

Cum ii mai puteti convinge pe tineri sa doreasca sa invete carte, cand in viata de zi cu zi, toti spagarii, mincinosii, incompetentii, escrocii si plagiatorii sunt "oamenii de succes" ?
Ce exemple de oameni scoliti, care au ajuns prin munca lor, in top 300 aveti ? Pana si Academia Romana este implicata in escrocherii !

Cei cativa dintre cei buni, care invata pe rupte, se pregatesc pentru a se stabili in strainatate, nu ca sa fie sclavii escrocilor din tara. Ii inteleg perfect.

Catre ce fel de societate ii indemnati voi pe tineri sa se instruiasca ?

Ati distrus tara si acum ii distrugeti si viitorul !
?
marmota carcotel [anonim], Miercuri, 5 martie 2014, 15:16
+4/4
ei na... nu se poate dom'le... e o greseala...
ia sa vedeti cum iau toti ex de capacitate cu note mari..
cei care isi pot scrie numele - 10
cei care pot doar initialele - 9
pentru note intre 8-5 / examen oral
- catelus cu parul cret - 8 ( daca spune cate versuri .. are si 5 la mate)
- cei care fac propoziti simple ( gen " da ba mingea "sau "suc vrei"..) 7
- cei care au un vocabular activ de 10-12 cuvinte - 6
- cei care vocalizeaza sugestiv si indica obiecte si nevoi primare- 5

daca asta e nivelul la clasa 8-a ... inteleg ca bac-ul nu -l trec decat 2%
...
inca 20 de comentarii comenteaza