Liviu Corneliu Babes, brasoveanul care si-a dat foc pe partia Bradul din Poiana Brasov, in 2 martie 1989, a fost comemorat, duminica, la implinirea a 25 de ani de la gestul sau impotriva regimului comunist, la eveniment participand autoritati locale, dar si din cadrul Guvernului.

Desi la eveniment au fost invitati si fostii sefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Regele Mihai I, acestia nu au venit la Brasov. In schimb, au fost prezenti secretarul de stat Victor Socaciu, generalul Mircea Chelaru, fost sef al Statului Major, primarul Brasovului George Scripcaru, Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic si autoritati locale, transmite Mediafax.

La eveniment a participat si scotianul Douglas Wallance, cel care in urma cu 25 de ani, venit ca turist in Poiana Brasov, l-a vazut pe Babes arzand si a incercat sa-l stinga cu geaca lui de schi.

Seria de evenimente a inceput de la ora 09.00, la Cimitirul Central Brasov, apoi, la ora 11.00, a avut loc o slujba de pomenire la Biserica de Lemn din Poiana Brasov, urmata de depuneri de coroane la monumentul situat in curtea bisericii. De la ora 13.00, la Consiliul Judetean Brasov, a fost organizat un simpozion comemorativ "Liviu Corneliu Babes - precursor al prabusirii Corinei de Fier", la care au participat autoritati locale, secretari de stat, ambasadori, scriitori, profesori.

La ceremoniile de comemorare au participat si fosti revolutionari si reprezentanti ai Asociatiei "15 Noiembrie 1987 Brasov", insa, din cauza unor neintelegeri, acestia au depus coroane de flori separat.

De asemenea, sotia martirului, Etelka Babes, a spus ca regreta tensiunea dintre fostii revolutionari si ca a incercat sa-i uneasca.

"Eu le multumesc tuturor in memoria sotului meu. Am incercat sa-i unesc, dar n-am reusit. Eu ii respect pe toti deopotriva", a spus femeia.

Ea a precizat ca intalnirea cu scotianul Douglas Wallance a fost un moment extrem de emotionant pentru ea, mai ales ca acesta a pastrat mai multe ziare din acea vreme, ingalbenite de timp, pe care i le-a adus in semn de respect.

Scotianul Douglas Wallance, acum in varsta de 49 de ani, a venit la Brasov, prima data dupa 25 de ani, special pentru a participa la ceremoniile in cinstea lui Liviu Corneliu Babes. El a povestit, vineri, intr-o conferinta de presa, despre momentul in care l-a vazut pe brasovean in flacari si s-a aruncat asupra lui pentru a-l salva.

"Ma aflam cu un grup de prieteni la schi in Poiana Brasov, in martie 1989. Eram incepator pe atunci si stateam la baza partiei si ma uitam la ceilalti schiori. La un moment dat am vazut un foc si am crezut ca arde ceva, iar apoi am realizat ca, de fapt, era un om care ardea. Am inceput sa alerg in directia lui, mi-am dat jos geaca de schi si am incercat sa il sting. Dar flacarile erau foarte mari. Se mai adunase lume in jurul lui, iar in cele din urma barbatul a cazut la pamant si am reusit sa-l stingem. Inca era viu...Initial am crezut ca a fost un accident, apoi am vazut o pancarta lipita de un copac, iar cei din jur mi-au spus despre ce e vorba, despre o sinucidere politica", a spus scotianul.

Babes legase un cearsaf pe un copac pe care a scris "Stop murder! Brasov - Auschwitz".

Dupa ce s-a intors in Marea Britanie, scotianul a sunat la cele mai importante institutii media, BBC, Sunday Times, Scotland Radio si le-a povestit ce s-a intamplat in Poiana Brasov, pentru ca nu a vrut ca gestul sinucigas al brasoveanului sa ramana fara ecou. El a pastrat timp de 25 de ani publicatiile in care a aparut povestea lui Liviu Corneliu Babes, precum si o caseta video cu cateva imagini de a doua zi de la locul unde s-a sinucis brasoveanul.

In celebra publicatie Sunday Times, articolul despre Babes apare cu titlul "Ars de viu, rusinea unei natiuni" ("Burnt alive: a nation's shame").

Douglas Wallance a mai spus ca dupa acel eveniment din Poiana Brasov la care a fost martor a inteles ce se petrece in Romania si a vrut ca si restul Europei sa stie. El a urmarit apoi si ce s-a intamplat la Revolutie, in decembrie 1989, si dupa aceea. Tot din presa a vazut apoi si o fotografie cu Babes si sotia acestuia, deoarece nu a stiut niciodata cum arata barbatul pe care a incercat sa-l salveze.