Circa 50 de barbati inarmati, in uniforme militare neidentificate, au intrat cu forta vineri dimineata in aeroportul din Simferopol, capitala Crimeei, potrivit agentiei Interfax, citata de AFP. Se pare ca este vorba despre aceleasi echipe "echipe de auto-aparare" locale rusesti care au ocupat in timpul zilei de joi mai multe institutii publice din Crimeea. Rusia are un interes strategic enorm in Crimeea. Flota Marii Negre a fortelor navale Rusesti avand baza la Sevastopol, iar actiunile sale din ultimele zile arata ca Moscova are de gand sa se implice in zona.Unoficial de rang inalt ucrainean a declarat ca peste 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului la Simferopol.

HotNews.roFoto: Hotnews

---

Ora 2:15 Peste 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului la Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, in sudul Ucrainei, unde stationeaza flota rusa la Marea Neagra, a declarat un oficial de rang inalt ucrainean, citat de AFP.

Peste 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului la Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, in sudul Ucrainei, unde stationeaza flota rusa la Marea Neagra, a declarat un oficial de rang inalt ucrainean, citat de AFP.

Citeste mai mult: adev.ro/n1q881

Peste 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului la Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, in sudul Ucrainei, unde stationeaza flota rusa la Marea Neagra, a declarat un oficial de rang inalt ucrainean, citat de AFP.

Citeste mai mult: adev.ro/n1q881

Peste 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului la Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, in sudul Ucrainei, unde stationeaza flota rusa la Marea Neagra, a declarat un oficial de rang inalt ucrainean, citat de AFP.

Citeste mai mult: adev.ro/n1q881

Ora 22:30 Presedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turchinov, ii cere lui Putin sa opreasca agresiunea nedisimulata si sa retraga militarii din Crimeea.

Ora 21.50 Fostul boxer Vitali Klitschko a declarat pentru BBC ca Rusia escaladeaza deliberat tensiunea din Crimeea. "Este facut intentionat, pentru a raspandi conflictul", a declarat acesta.

Ora 20.50 Pe YouTube a fost publicat o noua inregistrare video, in care se vad mai multe elicoptere zburand deasupra Crimeei, dupa ce autoritatile ucrainene au confirmat, in jurul pranzului, ca mai bine de 10 elicoptere militare rusesti au intrat in Crimeea, cel putin sapte fara permisiunea autoritatilor.

Ora 20.10 Cel putin cinci avioane rusesti Il-76 ar fi aterizat pe aeroportul militar din Gvardiiski, langa Simferopol, scrie, citand martori oculari, cotidianul Ukrainska Pravda, preluat de BBC News.

Ora 18.33 Vladimir Putin a cerut evitarea escaladarii situatiei din Ucraina

Ora 18:16 Primele imagini video cu modul in care a fost capturata cladirea Parlamentului din Crimeea, joi dimineata, de catre un grup de cateva zeci de militanti inarmati. Imaginile au fost prezentate de televiziunea ATR din Simferopol, scrie 15minut.org

Reamintim ca mai multi barbati inarmati si neidentificati au capturat, joi dimineata, cladirile oficiale ale guvernului si parlamentului regiunii autonome Crimeea. Potrivit ultimelor informatii din presa ucraineana, cladirea parlamentului este in continuare ocupata de aceiasi barbati.

Ora 18:00 Coloana de TAB-uri stationeaza pe drumul spre Simferopol, dupa cum relateaza pe Twitter jurnalistii din zona.

Ora 17:40 Circa zece militari cu uniforme fara niciun semn distinctiv si treizeci de civili pro-rusi continua sa patruleze vineri dupa-amiaza in fata aeroportului Simferopol din Crimeea, a constatat un fotograf AFP, desi autoritatile ucrainene asigurasera ca au preluat controlul.

Trei politisti ucraineni discutau intre ei, ignorand militarii, care adoptau aceeasi atitudine. Majoritatea militarilor, cu uniforme impecabile dar neidentificabile, aveau kalasnikoave in maini si chipurile acoperite de cagule.

Ora 17:10 O coloana de zece TAB-uri ale fortelor militare rusesti din Sevastopol se indreapta catre Simferopol, capitala regiunii autonome Crimeea, relateaza presa ucraineana.

Potrivit tsn.ua, coloana de transportatoare blindate se afla la circa 40 de km de Simferopol in momentul in care corespondentul lor a reusit sa filmeze TAB-urile.

Ora 16:55 Peste 3.000 de etnici rusi ar fi semnat o petitie catre presedintele rus Vladimir Putin cerand ca Rusia sa nu intervina in situatia din Crimeea, transmite agentia de stiri ucraineana Unian. Semnatarii petitiei cer sa nu fie trimise trupe rusesti in zona, mentionand ca etnicii rusi si vorbitorii de rusa din Crimeea au trait merue liberi si fericiti in regiune.

Ora 16:40 Autoritatile ucrainene nu vor decreta stare de urgenta in Crimeea, a anuntat seful Consiliului National de Securitate al Ucrainei, Andriy Parubiy, citat de publicatia theinsider.ua.

Ora 15:30 Paza de Coasta ucraineana din Sevastopol sustine ca a fost inconjurata de 30 de militari ai fortelor navale rusesti, noteaza ITV citand AP.

Oficialii citati de AP sustin ca militarii rusi fac parte din brigada 810 a Flotei Marii Negre si i-au anuntat pe ucraineni ca au venit sa pazeasca depozitele de arme sa nu cada in mainile extremistilor.

Ora 15:10 Presedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, va sustine o conferinta de presa, prima dupa ce a fost alungat din Kiev. Vezi LIVE VIDEO si LIVE TEXT aici.

Ora 14:37 Aeroporturile din Crimeea sunt din nou sub controlul autoritatilor ucrainene, insa trupele inarmate patruleaza zonele apropiate si drumurile din Simferopol si Sevastopol.

Anuntul a fost facut de catre seful Consiliului National de Securitate al Ucrainei, Andriy Parubiy, citat de Interfax, scrie BBC.

Ora 14:25 Mai jos, un stream live-video cu imagini de la aeroportul din Simferopol, inca patrulat de trupe inarmate si neidentificate:

Ora 14:20 Un convoi cu camioane militare rusesti se indreapta spre capitala Simferopol dinspre orasul port Sevastopol, informeaza corespondentul BBC in Sevastopol. Pe Twitter au aparut si primele imagini cu convoiul militar rusesc.

Ora 14:00 Presedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici a aterizat in orasul rus Rostov-pe-Don, acolo unde va sustine o conferinta de presa incepand cu ora 15:00. Potrivit presei locale, avionul lui Ianukovici a fost escortat de avioane de lupta rusesti.

Ora 13:50 Autoritatile ucrainene confirma ca mai bine de 10 elicoptere militare rusesti au intrat in Crimeea, cel putin sapte dintre elicoptere intrand fara permisiunea autoritatilor ucrainere si incalcand acordurile bilaterale, relateaza agentia Interfax.

Ora 13:25 Corespondentul BBC in Simferopol sustine ca a trecut pe langa 10 camioane de armata, cu placute de inmatriculare rusesti si pline cu soldati inarmati pe drumul dinspre Sevastopol spre Simferopol.

Ora 13:15 Parlamentul Ucrainei a votat vineri o rezolutie prin care cere SUA si Marii Britanii sa-i garanteze suveranitatea, dupa ce barbati inarmati au preluat controlul a doua aeroporturi din Crimeea.

Statele Unite, Marea Britanie si Rusia s-au declarat garantii independentei Ucrainei in Memorandumul de la Budapesta, semnat in 1994, in schimbul renuntarii la armele nucleare, dupa caderea URSS.

Textul cere celor tarilor garnate sa-si "confirme angajamentele" fata de Ucraina si sa lanseze imediat consultari, pentru a reduce tensiunile.

Ora 13:05 O parte din persoanele inarmate si in uniforme care patrulau la aeroportul din Simferopol s-au urcat in camioane si au parasit zona, relateaza jurnalistii de la fata locului.

Intre timp, in zona Sevastopol sunt raportate mai multe miscari de camioane militare sau masini fara numere de inmatriculare sau alte elemente distinctive.

Ora 12:40 Mai multe elictoptere de lupta MI-24 au fost vazute in zona aeroportului din Sevastopol, blocat de dimineata de catre persoane inarmate si imbracate in haine militaresti (detalii mai jos).

Publicatia ucraineana insider.ua scrie ca 8 elictoptere de lupta ce apartin fortelor ruse au ajuns la aeroportul din Sevastopol.Elictopterele ar proveni din orasul Anapa, regiunea Krasnodar.

Ora 12:20 Primul zbor comercial care evita aeroportul din Simferopol. Zborul Atlasjet Flight KK8003 s-a intors spre Istanbul, desi ar fi trebuit sa aterizeze vineri pe aeroportul din capitala regiunii Crimeea.

Ora 12:10 Presedintele interimar al Ucrainei, Alexander Turchinov l-a demis din functie pe seful Fortelor Armate din Ucraina, Iuri Ilyin, relateaza agentia Interfax.

Ora 12:00 Aeroportul din Simferopol functioneaza in regim normal, potrivit presei ucrainene, insa mai multe persoane inarmate si cu uniforme militaresti patruleaza pe aeroport si in zona.

In acelasi timp, aeroportul din Sevastopol (desi aeroport international, el este folosit mai mult pentru zboruri militare si VIP) este blocat si patrulat de persoane inarmate, imbracate asemanator cu cele care patruleaza in Simferopol. Drumul spre aeroportul din Sevastopol este, de asemenea, blocat de catre militari cu camioane de armata.

Ora 11:50 Noi imagini cu persoanele inarmate care patruleaza in jurul aeroportului din Simferopol. Potrivit BBC, acestia poarta uniforme militare, dar fara embleme sau alte elemente de identificare. Pe Twitter, unii utilizatori sesizeaza asemanarea puternica cu noile uniforme ale armatei ruse.

Ora 11:20 Tensiunea creste in Crimeea dupa ce aeroporturile din Simferopol (capitala regiunii) si Sevastopol (oras port) sunt patrulate de persoane inarmate, relateaza BBC.

Potrivit Interfax, Rusia neaga implicarea unitatilor sale din cadrul Flotei Marii Negre in actiunile de ocupare a aeroporturilor, insa mai multe fotografii care circula pe retelele sociale arata militari rusi care blocheaza drumurile spre Sevastopol.

Ora 11:15 Persoane inarmate inca sunt vazute la aeroportul din Simferopol (capitala Crimeei), potrivit Euromaidan PR, contul oficial in mediul retelelor sociale a miscarii protestatare din Ucraina.

Ora 10:50 Reprezentantii Flotei rusesti a Marii Negre au negat implicarea trupelor rusesti in blocarea aeroportului din Sevastopol (Belbek),relateaza agentia Interfax.

Ora 10:30 Si aeroportul din Sevastopol este blocat de trupe militare ruse, a anuntat ministrul de interne din Ucraina, relateaza BBC.

In acelasi timp, pe Twitter circula fotografii cu militari si camioane rusesti care blocheaza drumurile ce duc spre Sevastopol, oras in care Rusia are baza operationala pentru Flota Marii Negre.

Stirile cum ca aeroportul din Sevastopol este blocat de militari rusi vin dupa ce vineri dimineata aeroportul din Simferopol a fost ocupat temporar de militanti inarmati. Detalii mai jos.

Peninsula Crimeea

Peninsula Crimeea

Foto: Google Earth

INFO PLUS:Simferopol este capitala Crimeei, o provincie cu statut de Republica Autonoma in cadrul Ucrainei, cu parlament si constitutie proprii, dar subordonate Kievului. Sevastopol, pe de alta parte, are un statut special si nu intra in jurisdictia directa a administratiei autonome din Crimeea. La Sevastopol, in port, isi are baza centrala Flota Marii Negre, un esalon operational-strategic al Flotei Maritime Militare Ruse. Conform acordurilor semnate in timp de Ucraina si Rusia, fortele militare rusesti (nave, vehicule si militari) au acces in zona Sevastopolului.

Ora 04:40 Potrivit Russia Today, atacatorii cautau trupe aeropurtate ucrainene. Purtatorul de cuvant al aeroportului a respins la radio Echo Moscova intentia de preluare a aeroportului si a spus ca barbatii, dupa ce au constatat ca nu a existat nicio prezenta militar pe pista, si-au cerut scuze si au parasit aeroportul, citeaza Russia Today.

Ora 04:35 Aeroportul din Simferopol a fost redeschis.

Ora 03:45: Circa 50 de barbati inarmati, in uniforme neidentificate si cu cagule pe fata au intrat cu forta vineri dimineata in aeroportul din Simferopol, Crimeea, potrivit agentiei Interfax, citata de AFP. Barbatii, care au venit cu cel putin trei camioane kamaz fara placute de identificare, le-a cerut "politicos" ofiterilor de paza din aeroport sa plece din zona.

Crimeea se afla de cateva zile in centrul tensiunilor dintre Rusia si Ucraina. In provincia predominant pro-Rusia, mii de tatari si manifestanti pro-Ucraina au protestat in ultimele zile in fata cladirii Parlamentului regiunii autonome.

In Crimeea, Rusia are un interes strategic enorm, Flota Marii Negre a fortelor navale Rusesti avand baza la Sevastopol, iar actiunile sale din ultimele zile arata ca Moscova are de gand sa se implice in zona. Parlamentul din Crimeea a votat sustinerea referendumului pe 25 mai si demiterea guvernului regiunii. Sedinta s-a tinut in cladirea care este in continuare ocupata de gupuri de persoane inarmate.