Toti membrii conducerii ASF vor returna primele primite in 2013. Domnul Daniel Daianu a facut-o deja, a declarat miercuri pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Radu Soviani. Contactat de HotNews.ro, prim-vicepresedintele ASF, Daniel Daianu, a declarat ca a returnat integral primele incasate. Primele inseamna doua salarii, potrivit contractului de munca, a spus acesta. Daianu a castigat peste 68.000 de euro in lunile noiembrie si decembrie din 2013, fiind al doilea cel mai bine platit angajat din ASF, dupa Radu Rusanu, presedintele ASF, urmarit penal in dosarul de coruptie din ASF si Carpatica Asigurari.

Daniel DaianuFoto: AGERPRES
  • "Din informatiile mele, toti membrii conducerii ASF vor returna primele. Domnul Daniel Daianu a facut-o deja. De altfel, cele doua prime, conform unei decizii a Consiliului ASF luata in decembrie 2013, nu se mai acorda incepand cu 1 ianuarie 2014, nici pentru conducere, nici pentru ceilalti salariati ai ASF.
  • Din punct de vedere tehnic, pentru salariati nu poate fi impusa o returnare a primelor. Ele au fost acordate legal in 2013 (ca si in cazul conducerii), conform contractului colectiv de munca. Si la fel ca in cazul conducerii ASF este vorba de optiunea personala a fiecarui salariat", a declarat miercuri pentru HotNews.ro Radu Soviani, purtatorul de cuvant al ASF.

Contactat de HotNews.ro, Daniel Daianu a declarat: "Am returnat integral la ASF primele (n.a prima de vacanta anuala si prima de sfarsit de an incasate in luna decembrie 2013). Primele inseamna doua salarii, potrivit contractului de munca".

Intrebat daca a returnat acesti bani inainte de scrisoarea deschisa care i-a fost adresata de catre Gabriel Liiceanu:'Despre fiara lacomiei. Scrisoare deschisa lui Daniel Daianu' sau inainte de declaratiile sefului Comisiei de buget din Senat: "ASF are un prim-vicepresedinte care poate sa dea lamuriri! Daca nu returneaza banii, ii revocam pe toti!", Daianu a spus ca a returnat banii din prime inainte de scrisoarea domnului Liiceanu.

HotNews.ro a prezentat in exclusivitate in data de 14 februarie 2014 o lista cu cele mai mari venituri brute din ASF. Astfel, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, fostul liberal Dan Radu Rusanu, a fost cel mai bine platit angajat al ASF, el obtinand numai in ultimele doua luni ale anului 2013 un venit brut total in valoare de 72.094 de euro. Urmatorul in acest clasament a fost prim-vicepresedintele institutiei, Daniel Daianu, cu un venit brut de 68.043 de euro in noiembrie si decembrie 2013.

In replica, prim-vicepresedintele ASF, Daniel Daianu, a transmis duminica, 16 februarie, catre HotNews.ro cateva precizari privind veniturile brute castigate de acesta la ASF in lunile noiembrie si decembrie din 2013: 17.096 euro si respectiv 50.946 euro.

  • "Venitul meu brut din decembrie 2013 cuprinde, alaturi de salariul brut, o prima de vacanta anuala (echivaland cu un salariu) de care beneficiaza lucratorii ASF si pe care am ridicat-o in acea luna si o prima de sfarsit de an. De aici apare discrepanta mare fata de noiembrie si celelalte luni. (..) Ca optiune personala, o parte din salariul meu la ASF ia lunar calea unor donatii".

In urma acestor precizari, filosoful si scriitorul Gabriel Liiceanu i-a adresat miercuri, 19 februarie, lui Daniel Daianu o scrisoare deschisa: "Despre fiara lacomiei. Scrisoare deschisa lui Daniel Daianu"

"Stimate domnule Daniel Daianu,

Va scriu dumneavoastra pentru ca sunteti singurul dintre membrii Consiliului ASF pe care il cunosc si singurul care, mi-am zis, mi-ar putea raspunde competent si onest la intrebarile care mi-au venit in minte dupa ce am citit textul aparut in HotNews despre veniturile salariatilor ASF, apoi raspunsul si precizarile dumneavoastra. Scriindu-va, incerc sa-mi stapanesc socul de prima instanta pe care i-l da oricui intalnirea cu cifrele acelea salariale aproape magice, desprinse parca dintr-un basm arab al zilelor noastre (14 mii de euro pe luna! 72,000 de euro sau 68,000 de euro pe noiembrie si decembrie 2013, rezultati din 'suplimentarea cu prime de vacanta si prime de sfarsit de an'!). Si culmea! intr-un interviu pe care l-ati dat in 2013 cu ocazia infiintarii ASF, afirmati ca 'veniturile unor executivi din fostele entitati erau de-a dreptul obscene'. Dar, Dumnezeule, acestea, m-am intrebat, cum sunt?

Mi-am zis insa ca, inainte de a formula orice judecata, corect ar fi sa ma documentez. Si, iata, timp de vreo doua zile, am batut in lung si-n lat internetul, am citit statutele si rapoartele publice ale ASF-ului, m-am uitat la informatiile privitoare la salariile din Romania puse la dispozitie de Institutul National de Statistica, apoi am comparat activitatea institutiei dumneavoastra de supraveghere si control cu activitatea institutiilor similare din Marea Britanie, Germania, Franta.

De ce tot acest efort, o sa ma intrebati? Ce mi-a venit? Pur si simplu am avut senzatia ca, prin povestea asta cu 'salariile ASF', sunt confruntat cu o adevarata situatie-limita a vietii pe care, ca romani, o traim in clipa de fata impreuna. Nu e oare un 'prea mult' la mijloc si un 'asa nu se poate'? Nu s-a ajuns oare prea departe, intr-un punct, cum sa spun?, al dispretului suprem? Nu sunt neaparat convins ca scrisoarea mea catre dumneavoastra va duce la ceva, dar am simtit ca a tacea si a nu incerca sa intelegi te face in cele din urma partas la ceva cumplit. Asadar, dinauntrul acestei intense stari de tulburare m-am hotarat sa va pun cateva intrebari si sa fac, in cele din urma, unele consideratii metafizice legate de natura umana, de lacomie si de tara noastra. (...)"

Citeste aici scrisoarea integrala a lui Gabriel Liiceanu.