Lucrarea de disertatie a Stefaniei Duminica este "un plagiat integral", "o fotocopie" dupa o lucrare cu acelasi titlu din 2008, informeaza Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti (UB), care cere rectoratului UB sa propuna retragerea titlului de master al secretarului de stat, anunta Mediafax.

Stefania DuminicaFoto: Agerpres

UPDATE: Conducerea Universitatii din Bucuresti solicita Consiliului National de Etica retragerea titulului de master al secretarului de stat Stefania Duminica

Conducerea Universitatii Bucuresti (UB) a cerut, vineri, Consiliului National de Etica sa retraga titlul de master acordat secretarului de stat Stefaniei Duminica, dupa ce Comisia de Etica a UB constatat ca lucrarea de dizertatie a fost plagiata integral.

"In urma expertizei efectuate de catre Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti, care constata fara niciun dubiu plagiatul in cazul doamnei Stefania Vasilica (Duminica) Voicu, conducerea Universitatii din Bucuresti solicita Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii sa retraga doamnei Stefania Duminica titlul de master acordat pentru aceasta lucrare de disertatie", se arata intr-un comunicat al institutiei de invatamant superior, semnat de rectorul Mircea Dumitru.

Raport: Disertatia Stefaniei Duminica, un plagiat de forma extrema, masiv si rudimentar

Disertatia Stefaniei Duminica este un plagiat "de forma extrema, masiv si rudimentar", situatia fiind una incredibila: "a luat o lucrare gata facuta si a schimbat numai numele autoarei cu al sau", se arata in raportul Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, citat de Mediafax.

Mai mult, in raportul privind plagiatul secretarului de stat din Ministerul Educatiei se precizeaza ca disertatia este copiata ilicit dupa o lucrarea de disertatie din 2008 cu exceptia primelor pagini, 3-7, care sunt "copy-paste" dupa alta lucrare - "Instruirea asistata de calculator. E-learning si cursuri on-line" de asist. univ. dr. Theodora Chicioreanu.

"Este o situatie incredibila: doamna Stefania Duminica a luat o lucrare gata facuta si a schimbat numai numele autoarei cu al sau. Redactarea prin copy-paste si in sectiunile de introducere si concluzii , cele care ar trebui sa dea marca de originalitate a unei lucrari, argumenteaza clar faptul ca avem de a face cu un plagiat de forma extrema, masiv si rudimentar", se arata in raport.

In raport se mentioneaza si ca, din punct de vedere al integritatii academice, plagiatul Stefaniei Duminica este "o grava incalcare a unor principii elementare de onestitate, corectitudine in munca de cercetare".

"Doamna Stefania Duminica a semnat si o declaratie pe proprie raspundere, asa cum cere regulamentul, privind calitatea de autor al unei lucrari originale care apreciem ca se impune a fi analizata de catre Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, conform legii", se mai mentioneaza in raportul semnat de presedintele Comisiei de Etica, prof. dr. Marian Popescu.

---------------------------------------------

Comisia de Etica a UB precizeaza ca s-a autosesizat in legatura cu lucrarea de disertatie "Pagini web in prezentarea elementelor de geografie a Romaniei in ciclul primar" a Stefaniei Duminica, sustinuta in 2012 in cadrul Departamentului CREDIS al Universitatii din Bucuresti.

Autoarea este doctoranda la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitatiii din Bucuresti, unde sustine activitati de predare in conformitate cu statutul de doctorand, se mai precizeaza intr-un comunicat de vineri.

Comisia informeaza ca a analizat lucrarea Stefaniei Duminica si pe cea cu acelasi titlu de Camelia Voiculescu, sustinuta in 2008 in cadrul Departamentului pentru pregatirea personalului didactic al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti.

"Lucrarea de disertatie a doamnei Stefania Vasilica (Duminica) Voicu este un plagiat integral al lucrarii doamnei Camelia Voiculescu. De la Titlu, Cuprins pana la Concluziile personale, totul este copiat identic. De fapt, este vorba de o fotocopie a lucrarii sursa in care s-au produs cateva modificari minore care tradeaza efortul superficial de inlaturare a posibilitatii de identificare a lucrarii sursa. Raportul Comisiei, anexat acestui Proces verbal, detaliaza tehnic plagiatul", concluzioneaza comisia.

Comisia precizeaza ca s-a pronuntat in unanimitate "in legatura cu acest grosolan atentat la integritatea academica produs printr-o grava abandonare a simplelor si bunelor practici academice".

"Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti solicita rectoratului Universitatii din Bucuresti sa propuna Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii sa retraga doamnei Stefania Duminica titlul de master acordat pentru aceasta lucrare de disertatie. Comisia de Etica este preocupata de faptul ca un demnitar al statului, dar membru al comunitatii academice, este intr-o grava culpa care contribuie la decredibilizarea Educatiei in Romania. Chiar daca o lege speciala dedicata demnitarilor aflati in culpa academica ii sustrage pe acestia judecarii de catre comunitatea care le-a acordat titlurile academice, Comisia de Etica atrage atentia asupra acestui caz care pune sistemul educational romanesc intr-o lumina foarte proasta", se mai arata in comunicat.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat joi ca a avut mai multe discutii cu secretarul de stat Stefania Duminica si a inteles ca aceasta se va retrage, precizand ca demisia este un act personal, iar o eventuala demitere nu tine de el, ci de Guvern.

Pricopie a spus ca, dupa ce a aflat ca secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar Stefania Duminica ar fi copiat integral lucrarea de masterat, primul lucru pe care l-a facut a fost sa aiba o discutie cu aceasta.

"Mi-a cerut un ragaz de cateva zile ca sa inteleaga despre ce este vorba, pentru ca era vorba despre un lucru care s-a intamplat cu mai multi ani in urma", a declarat Remus Pricopie, precizand ca aceasta a solicitat si cateva zile de concediu.

Pricopie a mai spus ca a avut mai multe discutii cu secretarul de stat Stefania Duminica, dupa ce aceasta a revenit din concediu, si a inteles ca ar urma sa se retraga.

"In urma mai multor discutii pe care le-am avut, inclusiv atunci cand a revenit dupa cele trei zile de concediu, eu am inteles ca se va retrage si ca-si va depune demisia. Nu a facut acest lucru. Demisia nu tine de mine, este un act personal, asa cum si destituirea nu tine de mine, este un act la nivelul Guvernului. Eu cred ca lucrurile se vor rezolva destul de repede", a mai spus Remus Pricopie, dupa ce a participat la un eveniment organizat de Comitetul Sindical European pentru Educatie.

Intrebat daca a avut o discutie cu Stefania Duminica si dupa declaratiile facute de presedintele Traian Basescu, Pricopie a spus ca de miercuri seara pana joi dimineata nu a mai discutat despre acest subiect cu secretarul de stat.

"De ieri pana azi nu am avut nicio discutie, ieri am fost la Bruxelles, azi am venit la conferinta, deci nu am avut nicio discutie", a mai spus Pricopie.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca ii cere premierului Victor Ponta revocarea secretarului de stat in Ministerul Educatiei Stefania Duminica pentru plagiat, mentionand ca stie ca sefului Guvernului o sa ii fie greu sa sanctioneze astfel o fapta de plagiat.

Seful statului a aratat ca a confruntat cele doua lucrari, cea a lui Dumnica si a colegei care terminase cu patru ani in urma aceleasi cursuri pentru masterat, si nu exista niciun dubiu.

"Chiar daca nu sunt specialist, este bine sa o revoce. Stiu ca lui Victor Ponta ii este foarte greu sa revoce pe cineva pentru plagiat, pentru ca nu s-a autorevocat pe el, pentru plagiat, dar doamna Duminica nu mai are niciun fel de autoritate morala in calitate de hot", a spus presedintele.

Basescu a mai spus ca "Stefania Duminica a furat, ca si premierul". "Furt intelectual se numeste si este bine sa plece din functii de demnitate publica", a spus presedintele.

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti s-a autosesizat, in 7 februarie, in cazul suspiciunii de plagiat referitoare la lucrarea de disertatie a Stefaniei Duminica, ca urmare a semnalarii acestei situatii in mass-media.

"Comisia a declansat analiza cazului conform regulamentelor in vigoare, respectiv Regulamentul de functionare a Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, Codul de Etica si Carta Universitatii din Bucuresti", arata institutia, intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii Universitatii din Bucuresti au anuntat, in 5 februarie, ca au fost demarate procedurile interne de analiza a lucrarii de masterat a Stefaniei Duminica, secretar de stat pentru invatamant preuniversitar.

"Ca urmare a semnalarii in mass-media a suspiciunii de plagiat in privinta lucrarii de disertatie a doamnei Stefania Duminica, Universitatea din Bucuresti a demarat procedurile interne de analiza a acestui caz", se arata intr-un comunicat de presa.

Secretarul de stat Stefania Duminica ar fi copiat integral lucrarea de masterat din 2012 dupa o lucrare din 2008, potrivit unor documente prezentate intr-o emisiune a postului de televiziune B1 TV. Stefania Duminica este secretar de stat in Ministerul Educatiei, lector universitar la Departamentul de formare a profesorilor din cadrul Universitatii din Bucuresti si profesor de limba si literatura romana in invatamantul preuniversitar.

A absolvit Liceul Pedagogic din Bucuresti, si-a luat licenta la Facultatea de Litere a UB si a facut un master in management educational la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei a UB, fiind doctorand in cadrul aceleiasi universitati, in domeniul Stiintele educatiei.