Nu ne putem imagina viata fara smartphone, tableta si laptop si, tocmai de aceea, daca le pierdem sau ne sunt furate, dezamagirea este mare. Exista insa moduri in care putem controla de la distanta dispozitivele ratacite si, cu putin noroc si multa documentare, le putem chiar recupera. Cum iti poti proteja datele, ce poti face ca efectele furtului sa fie mult reduse si cum iti poti localiza gadgetul preferat puteti citi in articol.

Dispozitivele mobile - Esentiale pentru posesori, irezistibile pentru hoti

Dispozitivele mobile, precum smartphone-urile, tabletele sau laptopurile isi petrec mare parte din perioada de utilizare pe drum si evident pe internet.

Dimensiunile lor reduse reprezinta un mare avantaj, terminalele putand fi utilizate usor in mers, in metrou sau in masina, dar problema e ca exista si un dezavantaj fiindca pot fi pierdute usor, spre exemplu in taxi-uri unde mii de telefoane sunt uitate zilnic in lume.

Smartphone-urile si laptop-urile sunt valoroase. Cele mai scumpe telefoane costa "la liber" peste 700 de euro, iar laptop-urile premium trec de 1.500 euro, astfel ca terminalele sunt foarte atractive pentru hotii care pot apoi sa le revanda.

Fie ca iti intra hotul in casa si iti fura laptop-ul sau intr-un bar iti este luat telefonul aflat in buzunarul hainei pusa pe scaun, marea problema este ca dispozitivul preferat dispare cu toate datele care sunt salvate pe el si, nu de putine ori, valoarea datelor este pentru cel pagubit mult mai mare decat a terminalului in sine.

Si asta fiindca avem spre exemplu mii de poze personale, intreaga agenda telefonica si cu siguranta si un cont de e-mail activ. Daca tinem cont si de faptul ca sunt destui care isi salveaza parolele bancare si de pe diverse site-uri, intr-un folder numit chiar "Parole", furtul sau pierderea unui dispozitiv mobil poate fi un dezastru personal.

Ce poti face inainte sa se intample ceva rau

Desi pare o gluma, in SUA este tratat cat se poate de serios subiectul pierderii sau a furtului laptop-urilor in aeroporturi. Posesorii sunt sfatuiti sa puna pe el tot felul de briz-briz-uri si stickere, iar estimarile arata ca zeci de mii de oameni isi pierd laptop-urile anual pe aeroporturile americane.

In plus au aparut multe lacate ultra-performante si scumpe cu cifru pentru legarea laptop-urilor in caz ca trebuie lasate in locuri cu multa lumea (sali de conferinte, congrese). In Europa problema nu este atat de mare in aeroporturi, insa e general acceptata ideea ca europenii sunt mult mai predispusi sa-si uite laptopul intr-un taxi.

Clar e ca trebuie facute cateva lucruri inca de la achizitionarea laptop-ului, mici actiuni preventive care se pot dovedi inspirate daca se intampla sumbrul scenariu.

In primul rand, e esentiala stocarea criptata a datelor importante. Majoriattea laptop-urilor ofera functia de criptare/decriptare a datelor in timp real. Daca aceasta functie e activata, la fiecare pornire a laptopului se va solicita parola de decriptare a hard-disk-ului. Fara parola respectiva un atacator nu va reusi sa porneasca sistemul de operare, nici sa acceseze informatiile prin montarea hard-disk-ului la un alt calculator.

Acelasi lucru e valabil si pentru dispozitivele cu Android versiunea 3.0 (Honeycomb) sau versiunile superioare - utilizatorul poate cripta dispozitivul si poate preveni accesul la fisiere pina cand se introduce PIN-ul correct.

Apple a implementat un sistem similar in iOS 4 (disponibil incepand cu iPhone 3G), completat cu un algoritm de criptare implementat in hardware, dar care se rezuma la criptarea atasamentelor descarcate si a e-mail-urilor. Desi e mai sigura, criptarea totala a dispozitivului afecteaza performanta terminalului - dispozitivul se misca ceva mai greu, pe masura ce datele sunt criptate si decriptate transparent.

Utilizatorii care nu doresc sa-si cripteze tot spatiul de stocare pot alege doar cateva portiuni de pe hard. Spre exemplu, Total Security de la Bitdefender are optiunea FileVault, care permite unui utilizator sa-si creeze doar o partitie criptata, de dimensiunea pe care o doreste. Partitia se decripteaza la cerere si e imediat accesibila, impreuna cu toate datele din interior. In cazul furtului, datele vor fi protejate de parola FileVault.

Ce poti face dupa ce dezastrul s-a petrecut

Proverbul "paza buna trece primejdia rea" se aplica si aici Daca ati ramas fara laptop sau smartphone exista cateva optiuni, evident cu conditia sa fi instalat cateva programe "inteligente" cand inca mai erati in posesia terminalului. Aceste programe va pot ajuta sa blocati dispozitivul, sa-l localizati si sa stergeti datele de pe el, insa nu pot actiona daca terminalul este inchis si in majoritatea cazurilor nici daca este offline.

Este important pentru utilizator sa seteze un ecran de blocare a dispozitivului pentru a impiedica persoanele neautorizate sa obtina acces la telefon. Lipsa acestui ecran va permite celui care a gasit sau furat telefonul sa acceseze aplicatia de telefonie (ceea ce induce costuri suplimentare), conturile in care utilizatorul e autentificat (e-mail, retele sociale etc), liste de contacte, fotografii si fisiere confidentiale.

Este recomandata instalarea unei aplicatii prin care telefonul poate fi controlat de la distanta. Pentru iPhone, foarte cunoscuta este aplicatia Find my iPhone care este preinstalata si localizeaza telefonul pe harta, cu conditia ca acesta sa fie online. Aplicatia permite multe lucruri, de la trimiterea unui mesaj si declansarea soneriei, pana la blocarea ecranului cu o parola.

Exista si solutia radicala de stergere de la distanta a tuturor datelor de pe telefon, ele putand fi restabilite (back-up) daca telefonul este regasit. Pentru aceste actiuni, propietarul telefonului trebuie sa se logheze pe contul personal Apple de pe un alt terminal.

Si Google are o aplicatie pentru posesorii de telefoane si tablete cu Android. Google Device Manager (Manager de dispozitiv) permite localizarea dispozitivului pierdut, blocarea lui si stergerea datelor. Localizarea de la distanta este insa posibila doar daca telefonul este online. Daca telefonul pierdut/furat ajunge conectat la internet, proprietarul poate de la distanta sa porneasca la nivel maxim soneria timp de cinci minute dar poate si sa stearga toate datele.

Exista pe Google Play o serie de aplicatii care permit blocarea telefonului de la distanta printr-un SMS ce contine parola cunoscuta doar de proprietar. Tot prin SMS poate fi pornita soneria si camera foto si pot fi sterse date de pe SD card, iar proprietarul poate fi notificat prin SMS daca hotul schimba SIM-ul.

O buna parte dintre aplicatiile de acest tip de pe Android sunt gratuite in versiunea cu mai putine caracteristici si costa 3-5 dolari pentru versiunea cu capacitati maxime.

Cateva sfaturi

  • Desi par sfaturi banale, cateva precautii pot preintampina furtul si deci toate problemele legate de recuperare. Nu mergeti ostentativ cu telefonul in mana noaptea sau in locuri periculoase si nu il lasati in buzunarul hainei puse pe scaun in localuri.
  • Faceti la intervale regulate un back-up complet al datelor de pe telefon, astfel ca pierderea sau furtul sa nu insemne si ca atui ramas definitiv fara ele.
  • Stergeti pe cat posibil fotografiile compromitatoare si nu salvati fisiere numite "Parole" in care sa aveti toate "cheile" de intrare pe e-mail, diverse site-uri sau pe aplicatia de internet-banking.
  • Instalati o aplicatie prin care sa puteti controla telefonul de la distanta, in stilul celor descrise mai sus
  • Daca vi s-a furat telefonul, contactati imediat operatorul pentru ca numarul sa fie blocat. Actionand imediat puteti evita chiar cheltuieli de sute de lei cauzate de convorbiri facute in cine stie ce tara indepartata...
  • Schimbati rapid de pe un alt terminal sau de un PC parolele aplicatiilor esentiale precum e-mail sau retele sociale.
  • Inca de la achizitionarea telefonului asigurati-va ca aveti notat codul IMEI care este format din 15 cifre si este un CNP al telefonului, Codul este trecut pe factura, baterie si cutie sau poate fi aflat tastand *#06# pe telefon.
  • Codul IMEI este esential fiindca trebuie comunicat Politiei, in caz ca telefonul este furat sau pierdut, iar politia face demersuri la operatorul de telefonie si poate localiza si recupera telefonul.

IMEI este un fel de CNP al telefonului, un cod specific fiecarui telefon care este inglobat atat in hardware-ul telefonului cat si in softul acestuia. Acest cod permite identificarea telefonului in sine si identificarea retelei de telefonie utilizate. Codul este folosit pentru depistare si pentru a face inoperabile telefoanele furate. Utilitatea lui consta in faptul ca poate fi depistata.persoana la care a ajuns telefonul