Eugen Nicolaescu a anuntat ca Ministerul Sanatatii doreste dezvoltarea si cresterea numarului consultatiilor acordate in ambulatoriile de specialitate. “Sa nu va fie teama ca vom transfera servicii din spitale in prespital”.

Eugen NicolaescuFoto: Hotnews

Finantarea ambulatoriilor de specialitate va creste in 2014 la 647 milioane de lei, dublu fata de suma alocata in 2012, anunta ministrul Sanatatii. Precizam ca peste 90% din ambulatoriile de specialitate din Romania sunt private.

Declaratiile ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu:

“Sa nu va fie teama ca privatizam sistemul sanitar romanesc. Sa nu va fie teama ca vom transfera servicii din spitale in prespital. Politica noastra este sa cheltuim cat mai bine putinul ban public care exista pentru sanatate.

Cu cat vom transfera mai multe servicii medicale [catre policlinici], cu atat vom face ceea ce e necesar pentru aceasta tara: sa utilizam banul public acolo unde trebuie si la valoarea care trebuie. Tariful pe caz ponderat, cel care sta la baza decontarii pe DRG in spitale, oscileaza intre 1350 si 1800 lei. Ceea ce se deconteaza in ambulatoriul de specialitate este de 20 de ori mai ieftin. Pentru acelasi diagnostic internat in spital pentru care platim de la 1350-1800 am putea oferi servicii medicale de 20 de ori mai ieftin.

Din cele 4,4 milioane cazuri internate in 2012, aproximativ un milion pentru patologii acute puteau fi rezolvate in ambulatoriul de specialitate. Un milion de cazuri decontate cu 1380 sau decontate de 20 de ori mai ieftin? Romania nu e o tara atat de bogata incat sa-si permita o asa risipa pentru ca unora le e teama ca dezvoltam ambul de specialitate si unii doctori vor castiga mai mult pentru ca vor face mai multe servicii.

Vom incerca sa dezvoltam cat mai multe ambulatorii integrate la spitalele publice. Vom incerca sa introducem doua ture in aceste ambulatorii: una de dimineata, una de dupa-masa. Vom decide daca e nevoie sa introducem ture in week-end.

Dorim ca tot mai multe consultatii sa nu se realizeze in spital prin internare continua, ci in ambulatoriul de specialitate al spitalului pe care sa-l dezvoltam tot mai mult. Ambulatoriul de specialitate exista si in forma cabinetelor medicilor specialisti. Putem trata mai multe cazuri pentru ca avem o finantare mai buna.

Vom creste finantarea pentru ambulatoriile de specialitate la 647 de milioane de lei in 2014. E o dublare fata de 2012 si cu 40% mai mult fata de 2013. Ambulatoriul de specialitate va deveni filtrul cazurilor care nu e nevoie sa fie rezolvate prin internare continua in spitale. Dorim sa tratam cat mai multe cazuri in ambulatoriul de specialitate. Pacientul va putea fi rezolvat intr-un timp mai scurt.

Pe calcule de estimare, veniturile cabinetelor medicilor de specialitate vor putea creste in mod semnificativ in asa fel incat sa-i convinga pe medici sa-si doreasca sa lucreze in ambulator, mai degraba decat in spital prin internare continua. Inclusiv veniturile asistentilor medicali sunt in situatia de a creste.

Tot acest proces se va realiza gradual care va incepe sa-si produca efectele la sfarsitul acestui an.”