Senatorul Sorin Rosca Stanescu a declarat miercuri ca cele doua conturi despre care ANI sustine ca nu le-a trecut in declaratiile de avere reprezinta donatii catre copiii sai, dintre care una este facuta de omul de afaceri Dinu Patriciu, relateaza Agerpres.

Sorin Rosca Stanescu a fost audiat miercuri de procurorii Parchetului General timp de peste doua ore, in dosarul in care Agentia Nationala de Integritate (ANI) il acuza de fals in declaratii.

La iesirea din sediul Parchetului General, Sorin Rosca Stanescu a spus ca cele doua conturi din Elvetia reprezinta o donatie facuta in urma cu multi ani pentru baiatul sau de Dinu Patriciu si o alta donatie depusa de el si de sotie catre fiica lor.

"Am avut o lunga discutie cu procurorul sef care a preluat ancheta in acest dosar. Am lamurit punct cu punct toate observatiile facute de ANI. Am cerut ca aceasta ancheta sa se deruleze cat mai repede si urmeaza ca in cateva zile sa depun documente, care dovedesc ca ANI a comis erori in lant in acest dosar si urmeaza ca procurorul sa audieze persoane care pot confirma sau infirma ceea ce am declarat eu", a spus Rosca Stanescu.

"ANI a descoperit ca nu am declarat un leu la SIF Oltenia, un leu la SIF Banat Crisana. Urmeaza sa primesc de la aceste societati ce este cu leii acestia. Banuiesc ca este o chestiune din 1990, de cand s-au impartit acele certificate populatiei si cine nu s-a inscris automat a intrat intr-un SIF cu un leu. Eu nu aveam cum sa stiu de existenta unor asemenea conturi", a sustinut senatorul.

El a adaugat ca nu s-a inceput urmarirea penala pe numele sau si se va prezenta la Parchet in cateva zile pentru a depune mai multe documente.

Pe 15 octombrie, ANI a sesizat Parchetul General cu privire la savarsirea de catre Sorin Rosca Stanescu a infractiunii de fals in declaratii, deoarece acesta nu a mentionat in declaratiile de avere depuse la 19 decembrie 2012 si 4 martie 2013 valoarea activelor financiare (depozite) detinute de copiii minori ai acestuia la banci aflate atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate.

Valoarea totala a activelor financiare nementionate de Sorin Rosca Stanescu in declaratiile de avere si care se regasesc la bancile aflate pe teritoriul Romaniei este de 63.638 euro, iar valoarea conturilor deschise la o institutie bancara din Elvetia este de 177.035 franci elvetieni (aproximativ 143.000 euro), potrivit ANI.

ANI a sesizat si Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, avand in vedere existenta indiciilor temeinice privind posibila incalcare de catre Sorin Rosca Stanescu a Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism.

Pe de alta parte, ANI sustine ca Sorin Rosca Stanescu s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 19 decembrie 2012 - 16 aprilie 2013, deoarece a detinut simultan calitatea de senator si functia de administrator in cadrul SC Aero Marina Club SRL.

Potrivit ANI, Sorin Rosca Stanescu nu a respectat dispozitiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, care prevad: 'Calitatea de senator este incompatibila cu functia de administrator la societatile comerciale'.