Biroul notarial unde a fost intocmit contractul de vanzare-cumparare pentru terenul achizitionat de Ioana Basescu a fost verificat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), au declarat pentru reprezentantii uniunii pentru Mediafax. Se controleaza daca in contract au fost respectate procedurile legale. Concluziile verificarii urmeaza sa fie facute publice joi.

"S-a verificat legalitatea actelor autentificate de Biroul Notarial Aequitas care a realizat contractul de cumparare a terenului pentru Ioana Basescu", a spus directorul de comunicare al UNNPR Alin Briceag, precizand ca acest control a fost dispus in 14 noiembrie.

Rezultatele controlului urmeaza sa fie facute publice in cursul zilei de joi, a mai spus Briceag.

Fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de peste 300 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, consilierul prezidential Adrian Radulescu mentionand ca a consiliat-o la cumparare.

Ioana Basescu preciza in 14 noiembrie ca in septembrie a achizitionat un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280 de mii de euro. Creditul a fost contractat de la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) Bank.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in 15 noiembrie, ca a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, sa cumpere un teren de 290 de hectare, pentru ca vrea sa fie fermier si a adaugat ca, din familie, doar aceasta era eligibila pentru a primi un credit ipotecar.

In 17 noiembrie, premierul Victor Ponta, intr-o interventie telefonica la RTV, ca, in opinia sa, presedintele CEC, Radu Ghetea, ar trebui schimbat din functie, mentionand ca il sustine total pe ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, in verificarea activitatii manageriale a lui Ghetea.

Conducerea Senatului a aprobat, pe 18 noiembrie, infiintarea unei subcomisii de ancheta privind activitatea CEC Bank. Vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat, dupa sedinta Biroului permanent de luni, ca decizia de infiintare a acestei subcomisii a fost luata de Biroul Permanent in urma unei solicitari adresate de Comisia buget, finante, activitate bancara si piata de capital.

Premierul Victor Ponta a precizat marti ca se va infiinta o comisie parlamentera a Camerei Deputatilor si Senatului care va ancheta "intreaga afacere Calarasi", referindu-se la imprumutul acordat Ioanei Basescu, fiica presedintelui, de catre CEC, fiind vorba de o alta comisie pe langa sub-comisia parlamentara de la Comisia de buget-finante a senatului care ancheteaza doar modul in care CEC-ul a respectat legile.

Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca declaratia lui Ponta privind infiintarea comisiei de ancheta i-a luat prin surprindere si pe PSD-isti, care convenisera cu liberalii ca pentru anchetarea tranzactiei Ioanei Basescu sa se infiinteze o sub-comisie parlamentara.