Consiliul General al Municipiului Bucuresti a dat mana libera Primariei Capitalei sa cumpere 18 apartamente, apartinand mai multor persoane private, din cele doua blocuri de pe Soseaua Bucuresti Targoviste nr. 16-16 A, unde municipalitatea detine 143 de locuinte sociale, cumparate in 2007 de primarul Adriean Videanu. Proprietarii celor 17 apartamente au cumparat locuintele inaintea primariei si nu stiau ca acestea vor fi folosite ca locuinte sociale in conditiile in care au fost vandute ca locuinte de lux - cu o suprafata intre 80 si 120 mp si preturi de pana la 175.000 de euro. Acestia au facut nenumarate plangeri si sesizari, deoarece persoanele care au primit in repartitie locuintele sociale au vandalizat partile comune, arunca gunoi si raman cu restante mari la intretinere, ajungandu-se pana la taierea utilitatilor. Astfel, cei 18 locuitori au scapat de cosmar, insa primarul Sorin Oprescu spune ca nu vor mai putea primi banii pe care i-au dat pe apratmente.

Foto:

Locuintele sociale din Soseaua Bucuresti Targoviste au fost cumparate de Primaria Capitalei in 2007, cand primar general era Adriean Videanu. La vremea respectiva a iesit un adevarat scandal deorece apartamentele aveau intre 80 si 120 mp si erau prevazute cu piscina, deci apartamente de lux. Pentru cele 143 de apartamente, municipalitatea a platit circa 18 milioane de euro, pretul unui apartament fiind intre 100.000 -175.000 de euro la care se adauga locuri de parcare la subsol, in valoare de 10.000 euro fiecare. Apartamentele au fost cumparate de la firma Glina SA, controlata de omul de afaceri Hassan Murad. In aceste apartamente au fost mutati fosti chiriasi din Centrul Istoric al Capitalei.

Repartitia locuintelor sociale se face prin Hotarare de Consiliu General, in urma unor repartitii facute de primariile de sector si analizate de o comisie de la nivelul municipalitatii, numele persoanelor care primesc in chirie aceste spatii fiind cunoscut (trecute in anexa la hotarerea CGMB), iar chiria se calculeaza in baza unei alte hotarari, ea fiind una modica de 100-200 lei pe luna.

Lia Bujor, unul dintre cei 17 proprietari, a povestit pentru HotNews.ro cosmarul prin care a trecut. Aceasta cumparat in 2007 un apartament de doua camere in complexul rezindential din Soseaua Bucuresti-Targoviste. Pentru acesta a platit 120.000 de euro. "Am dat banii acestia fiindca vroiam sa stau intr-un cartier de lux, cu bariera la intrare, portar, sa am sala de fitness si piscina, sa fie flori in curte. Prima conditie cand am cumparat apartamentul a fost sa-i spun dezvoltatorului sa nu mute persoane dubioase acolo. Acesta ne-a spus ca va fi o selectie riguroasa si ca intentioneaza sa fie cel mai frumos cartier din Bucuresti", povesteste doamna Bujor.

Dupa cumpararea apartamentului, aceasta a mai investit bani in amenajarile interioare si s-a mutat in noua casa. "La ceva timp am vazut ca se muta acolo tot felul de persoane dubioase. Noi stiam ca stam intr-un apartament de lux, dar cei care se mutau veneu cu niste lucruri de ziceai ca sunt luate de la ghena. M-am dus la dezvoltator sa vedem ce se intampla. Acesta a spus ca a vandut Primariei Capitalei si ca acestea vor fi locuinte sociale. Ne-a spus ca el este dezvoltator si vinde cui da banii. Asa a inceput cosmarul nostru", mai povesteste aceasta.

"Nu pot sa va spun ce a urmat. Mizerie, gunoi peste tot, scandaluri, manele la maxim, gratar in curte sau pe balcon. Parcarea subterana pentru care s-au platit 10.000 de euro pe loc este inundata si plina de gunoaie. Nu au platit utiliatile si intretinerea. Au taiat si prajit pana si porcul in fata blocului. Cand le-am spus, m-au injurat. Arata ca in Ferentari. Nu am dat 120.000 de euro ca sa stau in Ferentari. Am luat o casa ca sa stau toata viata in ea", mai povesteste femeia.

Disperata de situatie, Lia Bujor a inceput sa bata drumul pana la primarie si inapoi. "Am fost in iunie la domnul Oprescu fiindca ne-au oprit curentul, sa gaseasca o solutie ca acesti oameni sa isi plateasca intretinerea si facturile. De asemenea, am cerut sa fie pazit locul fiindca oamenii aceia fac ce fac, ne sparg masinile si arunca gunoi. Domnul Oprescu a spus ca va pune un punct de Politie Locala. Cei de la Politia Locala au spus ca nu au oameni si vor pune camere, dar dupa ce i-am asteptat de cateva ori sa vina au spus ca nu bani nici de camere. Am vorbit si cu domnul Videanu ca a cumparat locuintele, nu s-a rezolvat nimic. Am fost la doamna Carmen Ivanoiu de la Primaria Capitalei si la domnul Mihai Enechescu, directorul de la Administratia Fondului Imobiliar, de zeci de ori, dar nu s-a rezolvat nimic. Domnul Enechescu chiar m-a tras brutal de mana si m-a dat afara. Eu vreau ori sa-mi dea banii pe apartament sau sa-mi dea in alta parte, fie sa ii civilizeze pe cei care stau acolo. Domnul Oprescu spune ca nu se poate sa imi dea in alta parte. Eu am fost mintita, am cumparat apartament de lux, nu locuinte sociale. Am batut drumul pana la Primariei si inapoi de zeci de ori, am fost umilita, nu s-a rezolvat nimic. Nu mai am nicio speranta. Ma duc la serviciu, dupa care vin acasa si stau acolo, imi caut de treaba, nu mai vreau sa am de a face cu acesti oameni", isi incheie povestea Lia Bujor. In situatia ei se mai afla alti 20 de proprietari care au cumparat apartamente in cartierul rezidential de pe soseaua Bucuresti-Targoviste.

Lia Bujor a vorbit cu reporterul HotNews.ro in urma cu cateva saptamani, iar daca alesii locali vor vota proiectul de hotare, problema ei va fi rezolvata.

"Prin achizitionarea celor 143 de unitati locative, municipiul Bucuresti a devenit proprietar majoritar in complexul rezidential. Din totalul de locuinte existente in aceste imobile, un numar de circa 20 de apartamente au fost vandute direct de dezvoltator unor persoane fizice. Repartizarea apartamentelor proprietate a municipalitatii ca unitati locative avand statut de locuinte sociale a determinat reactii negative din partea proprietarilor de apartamente proprietate personala. Acestia au adresat memorii tuturor institutiilor abilitate, inclusiv Guvernului Romaniei, prin care au reclamat: restante mari inregistrate de chiriasi la plata utilitatilor, avand drept consecinta intreruperea alimentarii cu energie electrica a complexului si implicit a alimentarii cu apa din puturile care constituie singura sursa de apa, actele de vandalism comise constant de chiriasi asupra bunurilor din complex, spargerea apartamentelor proprietarilor si distrugerea masinilor personale, agresare verbala si amenintarile, bransari ilegale la reteaua de alimentare cu energie electrica si altele", se arata in expunerea de motive atasata la proiectul de hotarare de Consiliu.

Mai mult, in document se arata ca demersurile Asociatiei de proprietari au condus la declansarea, in cursul acestui an, a unei actiuni din partea Corpului de Control al primului Ministru care a vizat legalitatea cumpararii si repartizarii acestor locuinte. "Rezultatul acestui demers nu a fost adus la cunostinta institutiei noastre. Totusi, sumele mari platite pentru aceste apartamente, conditiile improprii si lipsa sentimentului de securitate in care sunt obligati sa traiasca au determinat un numar de 17 locatari sa-si exprime intentia de a vinde apartamentele catre proprietarul majoritar, respectiv municipiul Bucuresti", se mai arata in document.

In cazul in care proiectul de hotarare se va aproba, urmeaza ca municipalitatea sa negocieze cu proprietarii pretul de vanzare al apartamentelor.