Prapastia dintre barbati si femei s-a ingustat putin cate putin in ultimii ani in majoritatea tarilor din lume, reiese dintr-un raport recent realizat de Forumul Economic Mondial, informeaza BBC. In topul egalitatii dintre sexe, care cuprinde 136 de tari, Romania este plasata pe pozitia 70, revenind la nivelul din 2008 si 2009, dupa ce in ultimii ani fusesera identificate imbunatatiri. Romania este trasa in jos de decalajul dintre barbati si femei care apare in politica, unde putine femei se regasesc in pozitii de decizie la nivel inalt

In albastru, proportia tarilor care au legislatie pentru un procentaj obligatoriu de femei si barbati in (dreapta) consiliile de administratie ale corporatiilor / (stanga) corpurile politice. Romania nu se numara printre ele.Foto: World Economic Forum

Islanda, Finlanda si Norvegia se afla pe primele locuri in topul egalitatii dintre sexe, realizat avand in vedere patru aspecte: participarea in politica, egalitatea economica, accesul al educatie si sanatate.

Orientul Mijlociu si din Africa de Nord sunt singurele doua regiuni care nu au facut niciun fel de progres in ultimul an, Yemenul fiind plasat pe ultima pozitie a topului.

documente

WEF Gender Gap Report 2013

(25 Oct 2013) PDF, 6MB

Romania se afla pe locul 70, in urma unor tari precum Senegal (locul 67), Ucraina (64), Moldova (52), Uganda (46), Namibia (44) si Bulgaria (43).

Pozitionarea pe locul 70 a venit ca urmare a unei medii intre topurile facute pentru cele patru elemente luate in calcul. Astfel, Romania se afla pe locul 55 in topul participarii si oportunitatii economice, pe locul 50 in topul realizarilor in domeniul educatiei, pe locul 34 in topul sanatatii si al sperantei de viata si pe locul 91 in topul accesului in politica.

Romania a scazut cu trei locuri fata de 2012, si cu doua locuri fata de 2011 (locul 68). In 2010, Romania s-a plasat pe locul 67. In 2013, Romania a revenit la nivelul din 2008 si 2009.

In cei 8 ani de cand este realizat topul, pozitia cea mai inalta pe care a urcat Romania este 46, in 2006, urmata de 47, in 2008.

Fondatoarea raportului si co-autor al acestuia Saadia Zahidi a declarat pentru BBC ca, incepand din 2006, cand a fost realizata prima editie a indexului egalitatii intre sexe, 80% dintre tari au inregistrat progrese in aceasta directie.

"Ceea ce ne ingrijoreaza este faptul ca 20% dintre tari nu au facut progrese sau raman in urma", a explicat Zahidi.