Directorul Institutului Geologic al Romaniei (IGR), Stefan Marincea, a fost demis "prin fax", dupa cum a declarat acesta, pentru HotNews.ro. El nu a exclus posibilitatea ca demiterea sa sa aiba legatura cu faptul ca a cerut desecretizarea unor documente legate de proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana care sunt falsuri". "Probabil ca nu trebuia sa ajung la ele", a comentat acesta.

Stefan MarinceaFoto: Agerpres

Informatia vine la putin timp dupa ce Stefan Marincea a acuzat un director din Ministerul Mediului ca i-a mintit pe membrii Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Rosia Montana.

Potrivit Centrului de Investigatii Media, reprezentantul Ministerului Mediului, Octavian Patrascu, a dat informatii continute intr-un document al Institutului Geologic Roman despre care Marincea afirma ca "a fost cosmetizat" in favoarea companiei, in 2011.

Demiterea sa vine, de asemenea, dupa un raport preliminar al Institutului Geologic al Romaniei care includea, intre posibilele cauze ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele - Slobozia Conachi si exploatarea de petrol si gaze in regiune.

La putin timp dupa publicarea raportului preliminar, acesta a fost criticat chiar de ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, care a spus ca nu se pune problema unor cauze ce tin de activitatea umana, precum exploatarile petroliere."Este conceptual imposibil, este tehnic imposibil", sustinea ministrul.

Cu cateva ore inainte de aparitia informatiei demiterii directorului IGR, premierul Victor Ponta le atrasese atentia ministrilor fata de "tot felul de indivizi exaltati care, ca sa apara la televizor, vin cu tot felul de prostii si baga panica in oameni".

"Ultimul lucru: o sa-i rog pe cei doi ministri, doamna Plumb si domnul Costoiu, care nu e prezent aici, sa finalizati toate rapoartele stiintifice referitoare la fenomenele seismice din Galati, sa aveti grija la tot felul de indivizi exaltati care, ca sa apara la televizor, vin cu tot felul de prostii si baga panica in oameni. Ca sa contracarati, insa, exaltatii, dornici de camere de luat vederi, trebuie sa veniti cu studiile stiintifice, si o sa va rog, doamna ministru, inteleg ca sunteti spre finalizare, impreuna cu domnul Costoiu, sa informam publicul, sa explicam foarte clar ce s-a intamplat", a spus Ponta, la inceputul sedintei de guvern de miercuri.

Stefan Marincea a precizat, pentru HotNews.ro, ca a fost demis prin fax pentru faptul ca nu ar avea aviz ORNISS (necesar pentru acces la informatii secrete), in conditiile in care fisa postului de director nu prevede necesitatea acestui aviz.

Marincea afirma ca a detinut avizul ORNISS dar acesta nu i-a mai fost prelungit, motiv pentru care i-a solicitat directorului general al SRI, George Maior, sa declanseze o ancheta in acest sens.

Fostul director al IGR a sustinut ca se afla "in litigiu cu cei care au incercat" sa-i retraga avizul ORNISS.

Intrebat de HotNews.ro daca demiterea sa are legatura cu dosarul Rosia Montana, Stefan Marincea a raspuns: "Unii spun ca da, atat timp cat am cerut ca reprezentantii oficiali in Comisia parlamentara desecretizarea unor documente care sunt falsuri, probabil ca nu trebuia sa ajung la ele".

Reporterii HotNews.ro l-au intrebat pe Stefan Marincea daca a primit amenintari si de la cineva.

"Nenumarate. De la diferiti, inclusiv persoane cu functii oficiale"

"Deferenta academica ma impiedica sa vorbesc despre persoane cu functii academice inferioare mie", a comentat acesta.

UPDATE Pana la ora publicarii acestei stiri, ministrul Costoiu nu a putut fi contactat de HotNews.ro.