Imigrantii someri nu au, de fapt, dreptul la asistenta sociala din partea statului german. Un tribunal din Renania de Nord-Vestfalia (NRW) a decis insa ca o familie din Romania trebuie sa primeasca totusi acesti bani din sistemul denumit Hartz IV. La nivel federal, verdictul ar putea schimba veniturile a 130.000 de oameni, scrie Spiegel.

La momentul la care familia din Romania a depus cerere de asistenta sociala, stradaniile de a gasi un job durau deja de un an de zile. Agentia pentru ocuparea fortei de munca a respins cererea in anul 2010. Dar tribunalul social al landului din vestul Germaniei este de alta parere si acorda pentru prima data beneficii din fondurile Hartz IV unor imigranti romani care nu si-au gasit de lucru. In verdictul pronuntat de instanta se arata ca "imigranti din UE, care raman pe teritoriul Germaniei dupa o perioada de cautare de munca ce se dovedeste fara speranta din ratiuni obiective" au dreptul la asigurarea acestui venit minim.

Conform legilor in vigoare, cetateni ai UE nu ar avea dreptul la asistenta sociala daca vin in Germania in cautare de job, dar judecatorii sunt de parere ca prevederile nu se aplica acestei familii pentru ca ea traise deja timp de un an in Republica Federala inainte sa depuna cerere la autoritati. Agentia pentru ocuparea fortei de munca afirma intr-un referat intocmit despre situatia acestei familii ca nu intrevede sanse ca tatal sa poata gasi de lucru in Germania, asa ca, opineaza judecatorii, respingerea asistentei sociale nu mai are baza legala dupa un interval de sase pana la noua luni de cautare activa de munca.

Familia formata din parinti si doi copii traieste din 2009 la Gelsenkirchen si a cautat un loc de munca pana la mijlocul lui 2010. De atunci si pana in noiembrie 2011, cei patru au trait din alocatiile pentru copii si din vanzarea pe strada a revistei editate organizatiile pentru protectia persoanelor fara adapost. Intre timp, mama are un loc de munca, dar veniturile din Hartz IV rotunjesc venitul familiei. Principiul enuntat de tribunalul din NRW fac referire la 130.000 de persoane la nivelul Republicii Federale. Sentinta nu este inca definitiva.

  • Reactia cititorilor Spiegel la decizia tribunalului

Utilizatorul winston2411 scrie ca decizia tribunalului este dovada faptului ca toti asistatii sociali ai Europei pot veni in Germania si primi conditii excelente. El recomanda tuturor germanilor care a calificarea necesara sa plece din tara pe modelul laureatului Premiului Nobel Sudhof. Spirala descendenta se accentueaza, mai scrie cititorul Spiegel.

Utiilziatorul Powerranger acuza faptul ca el, cetatean german, nu ar primi nimic in conditii similare in alta tara. Iar Sebastian Teischert este jignit de stampila de nazist care i s-ar aplica automat daca ar cere returnarea imigrantilor si refugiatilor in tara lor de origine. Teischert mai subliniaza ca verdictul judecatorilor ar fi unul iresponsabil pentru ca acestia nu platesc ajutoarele din buzunarul propriu.

Un alt cititor, Twanger, scrie ca orice familie numeroasa de romi necalificati se poate bucura acum de binecuvantarea banilor si ca el renunta bucuros la pensia sa pentru asa o situatie.

In general, reactia cititorilor Spiegel este, dupa cum se poate vedea din exemplele citate, una negativa. Ideea cu care acestia nu sunt de acord este un asa numit export al problemelor din sistemul de asistenta sociala romanesc catre Germania. Utilziatorul MKS scrie chiar Noapte buna, Germania!

Exista insa si reactii din partea cititorilor cu evidenta inclinatie pro-europeana. Unii se tem ca acest verdict si relatarile din presa pe acest subiect vor trezi resentimente in societatea germana si vor intari pozitia partidelor eurosceptice, precum Alternative fur Deutschland, care la ultimele alegeri s-a situat foarte putin sub pragul de 5% care i-ar fi asigurat reprezentare in Bundestag. Este posibil insa ca formatiunea sa se foloseasca de acest caz pentru a reveni pe scena politica in forta si pentru a incerca sa ajunga in Parlamentul European la alegerile de anul viitor.

Unii cititori, care nu sunt de acord cu decizia tribunalului din NRW, apreciaza insa macar faptul ca est-europenii se integreaza mult mai usor in societatea germana, spre deosebire de vecinii nostri musulmani care nu reusesc asta dupa 30 de ani in Germania. (Utilizatorul medicus22)

La aceasta ora, comentariul numarul 215 al utilizatorului f23ec86d spune ca macar asa nu vom mai fi deranjati la semafoare de stergatori de parbrize. Oare asa vor disparea si copiii care cersesc?