Consiliul National al Elevilor (CNE) si Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) cer Guvernului, la deschiderea anului scolar, alocarea unui buget de sase la suta din PIB pentru educatie, apreciind ca subfinantarea sistemului afecteaza prezentul si viitorul societatii, relateaza Mediafax.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) si Consiliul National al Elevilor (CNE) isi exprima ingrijorarea ca, desi elevii s-au intors la scoala cu speranta ca vor avea cadre didactice bine pregatite, sali de clasa echipate cu aparatura moderna si sprijin din partea statului pentru cei cu probleme financiare, asteptarile lor nu vor putea fi atinse nici in acest an, din cauza bugetului mic alocat pentru educatie.

"Consiliul National al Elevilor solicita Guvernului acordarea a sase la suta din PIB pentru educatie. In prezent, sistemul educational preuniversitar necesita o crestere a finantarii pentru a fi posibila revizuirea programei scolare, dotarea tehnica a unitatilor de invatamant, formarea tinerilor pentru piata muncii si asigurarea unor conditii si servicii sociale favorabile, precum burse, alocatii scolare si programe de consiliere si orientare in cariera", se arata intr-un comunicat semnat de cele doua organizatii.

In opinia elevilor si studentilor, printre prioritatile de finantare si evaluare ale sistemului se afla si scolile tehnologice, care nu dispun de infrastructura necesara pregatirii elevilor pentru piata muncii si care, de cele mai multe ori, nu ofera absolvenitilor cadrul necesar pentru intrarea in campul muncii. In invatamantul tehnologic, din cauza schimbarilor frecvente a modulelor si a programei scolare, elevii si profesorii sunt bulversati si demotivati, sustin reprezentantii elevilor, care doresc ca aceasta filiera sa se axeze pe o formarea de competente vizibila ulterior pe piata muncii.

"Subfinantarea sistemului educational afecteaza prezentul si viitorul societatii romanesti. Consecintele sunt grave si multiple, atat in ceea ce priveste dezvoltarea personala si profesionala a elevilor, cat si oportunitatile pe care acestia le vor avea in viitor. Educatia este considerata ca fiind o prioritate nationala, insa nu a fost tratata corespunzator. Trebuie sa ne conformam normelor europene, iar cresterea finantarii pentru educatie reprezinta calea spre dezvoltarea unui sistem adaptat nevoilor socio-economice actuale" sustine presedintele CNE, Iulia-Flavia Miron.

La randul sau, presedintele ANOSR, Mihai Dragos, este de parere ca problemele legate de slaba finantare a educatiei nu afecteaza doar studentii si universitatile, ci si elevii si profesorii din licee, gimnazii, scoli primare sau gradinite, care resimt indeaproape efectele unui buget insuficient.

"O pregatire slaba a elevilor le aduce acestora dificultati in adaptarea la cerintele universitatilor, lucru ce a dus la situatia in care foarte multi studenti abandoneaza inca din primul an de studiu, asta fara sa mai tinem cont de numarul mare de elevi care nici macar nu au sansa inscrierii la facultate din cauza parasirii scolii cu mult inainte de absolvire. Constatam cu dezamagire ca actuala generatie de elevi este condamnata la inca un an de sacrificiu datorat dezinteresului guvernantilor fata de investitia in educatie, lucru care pune sub semnul intrebarii responsabilitatea cu care guvernantii trateaza viitorul tinerei generatii si implicit, viitorul Romaniei", a declarat Mihai Dragos, citat in comunicat.

Luni dimineata, Victor Ponta, aflat la Targu Jiu pentru deschiderea noului an scolar, a ramas surprins in momentul in care a fost informat ca elevii din Constanta fac greva si cer 6% din PIB pentru Educatie.

Intrebat ce parere are despre faptul ca elevii din Constanta cer 6% din PIB pentru Educatie, premierul Ponta a ramas surprins.

¬Elevii stiu ce inseamna PIB? Cer ei asa ceva?¬, le-a spus Ponta jurnalistilor, citat de B1.

¬Parintii cer conditii de scoala cat mai bune, aia cu 6% din PIB e de la dumneavoastra¬, a completat primul ministru.