Pentru al nouălea an consecutiv, în capitala Japoniei se desfășoară o manifestare deja consacrată în spațiul nipon, Concursul Internațional de Muzică Clasică România. Evenimentul organizat de Societatea de Muzică Clasică România din Japonia, prezidată de doamna Kazuko Shimada, se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Japonia și a excelenței sale domnul ambasador Radu-Petru Șerban, care a declarat: "Asociația organizatoare a concursului a contribuit substanțial în ultimii ani la dezvoltarea relațiilor dintre România și Japonia."

Puțini au reușit să contribuie la promovarea culturii române în Japonia așa cum a făcut-o de-a lungul timpului această prietenă japoneză a României, dna Kazuko Shimada, și puține evenimente au avut puterea de a influența pozitiv imaginea României în această parte a lumii, așa cum a reușit această competiție, numită la primele ediții Concursul "George Enescu" și adresându-se iubitorilor de muzică cu vârste de peste 15 ani, fără a avea inițial pretenția de a se adresa celor care studiază muzica în calitate de profesioniști, de unde și popularitatea de care se bucură, la preselecții înscriindu-se de fiecare dată sute de muzicieni.

"Acest concurs datează din anul 2005 și a fost creat pentru a îmbunătăți comunicarea culturală dintre cele două țări. De asemenea ne-am dorit descoperirea unor tineri muzicieni talentați pe care să-i susținem în construirea unor cariere internaționale. Câștigătorii vor evolua în cadrul concertului laureaților susținut la Tokyo, dar și în cadrul unui turneu în mai multe orașe din România.", declară Kazuko Shimada, președinta juriului și fondatoarea competiției.

De-a lungul ultimelor ediții, din juriul concursului au făcut parte mai multe personalități muzicale din Romania precum: muzicologul Oltea Șerban-Pârâu (redactor șef al postului Radio România Cultural și director artistic al Orchestrelor și Corurilor Radio), dirijorul Adrian Morar (Opera Română din Cluj), muzicologul Mihai Cosma, violoncelistul Marin Cazacu, violista Marie-Jeanne Mai-Antal, informeaza Radio Romania.

În 2013 în juriul concursului se vor afla alți doi reprezentanți ai vieții muzicale românești care vin pentru prima oară în Japonia în această calitate: compozitorul Ulpiu Vlad – vicepreședinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și Sebastian Crăciun – realizator Radio România, ei alăturându-se mai multor muzicieni japonezi membri ai juriului.

La actuala ediție a concursului, la care s-au înscris 116 muzicieni, soliști vocali și instrumentiști, cât și membri ai unor formații camerale, se vor acorda premii în bani în valoare de 500.000 de yeni (cca 5000 euro), printre recompense aflându-se invitația de a susține recitaluri în România în toamna anului viitor, premii speciale din partea ambasadei României și Radio România Cultural ș.a..

Cîștigătorii ediției de anul trecut a concursului vor veni în luna octombrie 2013 în România pentru a susține recitaluri în mai multe spații culturale importante, dintre care amintim Castelul Peleș - 26 octombrie, concert care va însemna și finalul ediției a III a a Stagiunii Sunetul Muzicii și Studioul Alfred Alessandrescu al Radio România - 28 octombrie.