Steve Ballmer, cel care conduce Microsoft din 2000, se va retrage din functie peste un an, a anuntat compania. Pana atunci, un comitet din care face parte si Bill Gates va alege un succesor in functia de CEO al companiei. Ballmer este un personaj controversat, fiind invinuit de multi pentru faptul ca Microsoft a pierdut teren in fata rivalilor. UPDATE: La deschiderea sedintei bursiere Nasdaq actiunile companiei au crescut cu 9% ca urmare a anuntului.

Steve BallmerFoto: AGERPRES

"Niciodata nu este momentul perfect pentru un astfel de tip de tranzitie, dar acum chiar este momentul potrivit", a spus Ballmer, in legatura cu anuntul retragerii.

Board-ul de conducere a numit un comitet special din care face parte atat fondatorul Bill Gates dar si John Thompson, director independent al board-ului, sarcina acestui comitet fiind sa gaseasca un nou CEO.

Steve Ballmer a fost presat in ultimele luni de rezultatele slabe ale noului Windows 8 si de vanzarile mult sub astepatari ale tabletei Surface. Sunt multe voci care spun ca e nevoie de o schimbare radicala la Microsoft si ca plecarea lui Ballmer este primul pas.

Ballmer s-a nascut pe 24 martie 1956 in Detroit si lucreaza din iunie 1981 la Microsoft. Functia de CEO i-a revenit acum 13 ani.

Anuntul nu este o surpriza, iar situatia nu era roza. In ultimii ani au aparut in presa articole extrem de critice la adresa lui Ballmer, reprosandu-i-se ca nu promoveaza valorile si mai ales ca a ratat intrarea pe segmente de piata pentru care Microsoft avea tehnologia potrivita cu mult inaintea rivalilor.

Un fost director executiv al companiei, Joachim Kempin, descrie intr-o carte cum au fost cei 20 de ani de activitate la Microsoft, iar despre Steve Ballmer scrie ca este un sef total nepotrivit pentru Microsoft, a ratat o multime de ocazii de dezvoltare de produs si ii alunga din companiei pe toti potentialii rivali la functia de CEO.

Kempin care a lucrat intre 1983 si 2002 la companie, gestionand si vanzarile de Windows, spune ca Microsoft are nevoie de o schimbare masiva la management pentru a recupera terenul pierdut.

Kempin este executivul cu cea mai mare functie care scrie o carte critica la adresa companiei si sustine ca Steve Ballmer pune bete in roate si alunga orice directori straluciti care ar putea sa-i ia locul intr-o zi.

Cateva exemple in acest sens sunt foarte cunoscute: Steven Sinofsky, seful diviziei Windows, a parasit compania intr-un mod controversat chiar dupa lansarea Windows 8. In 2011, al doilea om din compania, Stephen Elop, a plecat la sefia Nokia si ambii erau creditati cu sanse mari sa conduca intr-o zi Microsoft, insa nu a mai fost sa fie.

Kempin spune in cartea sa ca Ballmer este un om de afaceri bun, insa ar fi foarte potrivit in functia de director operational, si nu de CEO. El sustine ca Ballmer are limitari de care poate nici el insusi nu-si da seama.

Stirea se actualizeaza