Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a calificat ca fapta de discriminare declaratia primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, conform careia "cunoasterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie". Primarul a primit avertisment si recomandare, anunta Consiliul. Decizia a fost luata in cadrul sedintei de miercuri, 12 iunie, a Colegiului director CNCD. Primarul din Miercurea Ciuc a declarat in februarie ca "toata lumea care traieste din impozite, din impozitele secuilor, trebuie sa ne cunoasca limba, limba noastra materna".

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a anuntat ca a decis in sedinta Colegiului din 12 iunie sa aplice un avertisment cu o recomandare primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert. Colegiul a calificat ca fiind fapta de discriminare declaratia acestuia: "cunoasterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie". Decizia Colegiului a fost luata cu 7 voturi "pentru" si 2 "impotriva".

Primarul din Miercurea Ciuc: Cunoasterea limbii maghiare e obligatorie pentru toti cei care traiesc din impozitele secuilor

Avertismentul CNCD vine dupa ce primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a declarat pe 25 februarie 2013 ca limba maghiara trebuie sa fie obligatorie pentru toti cei care traiesc in asa-zisul Tinut Secuiesc, inclusiv pentru corespondentii de stiri.

"Ziua de azi este importanta pentru noi (...) este ziua in care trebuie sa spunem clar ca cunoasterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie. Incepand de la prefect, corespondentii televiziunilor si ai radiourilor romanesti, toata lumea care traieste din impozite, din impozitele secuilor, trebuie sa ne cunoasca limba, limba noastra materna", a afirmat Raduly Robert.

Declaratia a fost facuta la un eveniment organizat de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) in centrul orasului si in cadrul caruia a fost ridicat un steag secuiesc avand dimensiunea de 4,8 m x 3 m.

Anterior acestor afirmatii, Raduly Robert si Agentia Nationala a Functionarilor Publici au primit o amenda de cate 600 de lei de la CNCD pentru ca au impus cunoasterea limbii maghiare pentru ocuparea functiei de arhitect-sef al orasului. Dupa primirea amenzii, Kelemen Hunor, presedintele UDMR, s-a declarat solidar cu primarul municipiului Miercurea Ciuc. "Utilizarea limbii maghiare in administratia locala este un drept garantat de lege", a sustinut Kelemen Hunor, precizand: "consider ca introducerea conditiei cunoasterii limbii maghiare este justificata si legala" (Detalii aici).

CNCD: Sanctiune de 600 de lei pentru declaratiile fotbalistului Dan Gavrilescu de la Olimpia Satu Mare

Colegiul director al CNCD a decis tot in sedinta din 12 iunie sa-l amendeze cu 600 de lei pe fotbalistul Dan Gavrilescu, de la clubul sportiv Olimpia Satu Mare. Colegiul a calificat ca discriminatorii o serie de afirmatii facute de Gavrilescu.

Dan Gavrilescu a scris in aprilie pe pagina de Facebook a Primariei Satu Mare mesajul: "V-as gaza pe toti si v-as pune in lagare", dupa care si-a exprimat regretul ca Vlad Tepes nu mai traieste, pentru "a face dreptate", scrie Gandul.

Ulterior, deputatul UDMR Kereskenyi Gabor a sesizat Consiliul National de Combatere a Discriminarii (CNCD) cu privire la declaratiile fotbalistului, potrivit Portalsm.ro.

CNCD: Discriminare la Scoala generala Liviu Rebreanu nr. 2 din Targu Mures, care nu a asigurat utilizarea limbii materne pentru elevii de etnie maghiara

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a mai constatat o fapta de discriminare, la Scoala generala Liviu Rebreanu nr. 2 din Targu Mures. Aceasta nu a asigurat utilizarea limbii materne pentru elevii de etnie maghiara. In consecinta, Colegiul director al CNCD a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale de 600 de lei.