Tiberiu Nitu a demonstrat receptivitate la criticile Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu ocazia interviului din 22 noiembrie 2012 si a aratat ca este dispus sa colaboreze cu ceilalti procurori din echipa propusa de Ministerul Justitiei, se arata in avizul pozitiv dat de Consiliul Superior al Magistraturii in cazul numirii lui Nitu in functia de procuror general al Romaniei. In cadrul audierilor de miercuri, Nitu a fost prins pe picior gresit de intrebarile membrilor CSM, ajungand chiar sa se fastaceasca de cateva ori. Mai mult, mare parte din discursul si raspusurile lui Tiberiu Nitu au fost sub imperiul expresiilor "vom analiza", "vom vedea" sau "vom face impreuna".

Tiberiu NituFoto: AGERPRES

"Din analiza planului de management si din raspunsurile la intrebarile adresate de membrii Sectiei pentru procurori, avand in vedere criteriul de evaluare referitor la cunostintele specifice functiei pentru care s-a propus de catre ministrul Justitiei avizarea numirii, Sectia pentru procurori retine ca domnul procuror Tiberiu Nitu a avut o serie de initiative in modernizarea managementului Ministerului Public, a demonstrat receptivitate la criticile formulate de Sectia pentru procurori cu ocazia interviului din 22 noiembrie 2012, constatandu-se totodata disponibilitatea sa de a colabora cu intreaga echipa propusa de ministrul Justitiei pentru conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism", se arata in avizul dat de CSM, citat de Agerpres.

Potrivit CSM, echipa propusa de ministrul Justitiei "are un caracter omogen si din perspectiva planurilor de management prezentate, si din perspectiva activitatilor desfasurate pana in prezent de procurorii nominalizati.

"Avand in vedere aspectele mai sus prezentate, Sectia pentru procurori apreciaza ca domnul procuror Tiberiu-Mihail Nitu intruneste abilitatile necesare functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din punct de vedere al viziunii manageriale, al compatibilitatii acesteia cu viziunea celor nominalizati in echipa si al capacitatii personale de a urmari aceste obiective", se mai arata in avizul CSM.

Sectia pentru procurori a CSM a publicat vineri motivarea avizului pozitiv, dat cu majoritate de voturi, fata de propunerea de numire a lui Tiberiu Nitu in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

  • Nitu, la a doua audiere dupa ce anterior primise aviz negativ de la CSM: Acum mi-am imbunatatit proiectul managerial

Tiberiu Nitu, principala figura a audierilor de miercuri - candidatul la sefia Parchetului General, si-a sustinut in fata sectiei de procurori a CSM proiectul sau de management si a scos in evidenta vulnerabilitatile sistemului. Printre acestea se numara insuficienta resurselor umane si materiale.

Tiberiu Nitu a subliniat ca, fata de procedura anterioara cand a primit aviz negativ de la CSM, a imbunatatit proiectul managerial pe care l-a prezentat si a dovedit receptivitate la intrebarile adresate de catre membrii Sectiei pentru procurori la interviul de anul trecut.

  • Nitu, prins pe picior gresit de intrebarilor membrilor CSM: O balba, o fastaceala si "vom vedea", "vom analiza", "vom face impreuna"

Nitu a fost pus in dificultate de cateva intrebari ale presedintelui CSM, Oana Schmidt-Haineala, legate de impactul pe care l-ar avea intrarea in vigoare a Legii de punere in aplicare a Codului de procedura civila privind restructurarea unor parchete deoarece prevede ca acolo unde, la curtile de apel si la tribunale, respectiv la parchetele de pe langa aceste instante, functioneaza sectii maritime si fluviale - acestea urmeaza a fi transformate in complete specializate.

"Daca cunosc implicatiile legii? Nu am facut o evaluare personal. (....) Voi aprofunda problema. Mi-am notat-o sa stiti. (...) In urma unor analize pe care le vom face impreuna, (...), vedem impreuna - cum vom putea rezolva aceasta problema exact cum ati spus-o si dvs . (...) Cand este vorba de transformare si de reforma prin efectul legii, personal sunt adeptul identificarii celor mai bune solutii prin care procurorii sa fie valorificati cat mai bine pe zonele pe care le stabilesc cat mai bine", a raspuns Nitu, citat de Agerpres.

De asemenea, seful CSM i-a cerut sa explice care este diferenta dintre eficacitate si eficienta din perspectiva activitatii Ministerului Public, ambele concepte fiind folosite in proiectul sau de management.

"Sunt zone in care cele doua concepte se unesc si in acelasi timp se diferentiaza. Eficienta presupune capacitatea unui sistem de a rezolva problemele pe care le are, iar eficacitatea presupune si acest lucru, dar si a le rezolva conform obiectivelor pe care ti le-ai atins. (...) Notiunea nu este foarte clar delimitata", a mentionat procurorul.

Pe langa dificultatile intampinate in timpul sesiunii de intrebari-raspunsuri, discursul si raspunsurile oferite de Nitu nu au convins si au fost sub imperiul expresiilor "vom analiza", "vom vedea" sau "vom face impreuna".

Citeste aici: