Clientelismul politic si coruptia au dus de rapa bugetul Romaniei si reprezinta cea mai mare amenintare pentru cresterea economica, sustine un nou raport al SAR care va fi lansat joi, 14 martie, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene din Romania . Raportul prezinta dovezi pe baza datelor Eurostat ca tari cu coruptie semnificativa, ca Italia, Grecia sau Romania cheltuiesc banul public pe un tipar cu totul opus tarilor scandinave, cele mai bine guvernate de pe continent. Banii sint cheltuiti pe proiecte discretionare, stadioane, catedrale sau parcuri, in vreme ce domenii cheie pentru dezvoltare, ca sanatatea si educatia ramin cronic subfinantate.

Raportul arata dovezi statistice ca tarile cele mai corupte au cele mai mari investitii guvernamentale, cel mai mic buget pentru sanatate si sanse mai mari sa aiba o balanta negativa de plati, dat fiind ca si colectarea taxelor e semnificativ mai mica in tarile corupte. In Romania chiar in aceste zile are loc un conflict intre baronii locali si Ministerul de Finante, dat fiind ca ministul bugetului, Liviu Voinea, a refuzat orice finantare suplimentara a administratiilor locale care nu isi platesc datoriile din trecut.

In figura urmatoare se poate observa cum rata sporita de investitii a guvernului este asociata cu mai multa coruptie, iar in cea care urmeaza dupa cea de mai jos, inversul, se poate observa in raport cu cheltuielile pentru sanatate.

Mai jos, se poate vedea ca tarile care controleaza cel mai putin coruptia precum Romania, Bulgaria, Italia au si deficite mai mari in comparatie cu tari ca Danemarca, Suedia sau Finlanda.

Cu cat o tara controleaza mai putin coruptia, cu atat creste deficitul, sustine raportul SAR

In Figura 2 se poate vedea ca statele care controleaza cel mai putin coruptia, precum Romania, Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia, au si cele mai mici rate de colectare a impozitelor.