Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava a castigat procesul cu Ministerul Educatiei privind clasificarea universitatilor, scrie Agerpres. Universitatea era clasata in categoria a treia valorica, iar Curtea de Apel Suceava i-a admis cererea si a decis sa anuleze ordinul privind constatarea rezultatelor clasificarii universitatilor, precum si ordinul privind metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finantarea universitatilor pentru anul 2012. Ministerul poate face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Curtea de Apel Suceava a admis miercuri, 28 februarie, cererea Universitatii "Stefan cel Mare" Suceava (USV) si a decis sa anuleze Ordinul MECTS nr. 5262/05.09.2011, privind constatarea rezultatelor clasificarii universitatilor si Ordinul MECTS nr. 3998/05.05.2012, privind metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finantarea de baza si finantarea suplimentara a institutiilor de invatamant superior de stat din Romania, pentru anul 2012.

USV a anuntat ca a renuntat la capatul de cerere privind obligarea MECTS la plata unui prejudiciu de 4,6 milioane de lei, pentru a nu prelungi procesul - sustin reprezentantii universitatii, scrie Agerpres.

Ministerul poate face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie in termen de 15 zile de la comunicarea sentintei.

Valentin Popa, rectorul USV, a declarat joi: "din punctul meu de vedere este o victorie trista pentru ca in urma deciziei de clasificare nu pot sa uit faptul ca masteranzii care in acest moment se afla in anul II de studiu a trebuit sa isi plateasca in mare parte singuri studiile, intrucat locurile la masterat au fost injumatatite in acel an universitar. Nu pot uita nici faptul ca o mare parte dintre doctoranzi a trebuit sa isi plateasca studiile doctorale, o parte dintre acestia renuntand chiar sa se inscrie din cauza faptului ca numarul locurilor la doctorat scazuse cu 70%. Sunt trist pentru ca acea calificare a sters practic productia stiintifica a colegilor mei", transmite Agerpres.

Rectorul a precizat ca sustine ideea clasificarii, dar alocarea banilor sa se faca pe criterii de calitate, de performanta stiintifica si academica, bine si obiectiv definite.

Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava s-a clasat in ultima categorie valorica, cea a Universitatilor Centrate pe Educatie. In consecinta, universitatea a primit anul trecut un numar diminuat de locuri la master si doctorat.

Precizam ca efectele clasificarii universitatilor au fost anulate inca din luna mai 2012, cand Ordonanta de Urgenta 21/2012 a modificat legea educatiei astfel incat pentru anul universitar 2012-2013 cheltuirea fondurilor publice in universitati s-a facut independent de evaluare si clasificare.

Clasificarea universitatilor a fost declarata legala de instanta in noiembrie 2011

Amintim ca si Asociatia Universitatilor Particulare din Romania, a carei presedinta era Corina Dumitrescu - prima propunere a premierului Victor Ponta la sefia Ministerului Educatiei - a atacat in instanta rezultatele acestei clasificari. In luna noiembrie 2011, Ministerul Educatiei a castigat in prima instanta procesul cu Asociatia Universitatilor Particulare din Romania, iar decizia instantei a fost atacata cu recurs.

Dupa ce a fost propusa pentru preluarea portofoliului Educatiei, in mai 2012, Corina Dumitrescu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca aceasta clasificare realizata de Asociatia Universitatilor Europene "a fost un pilotaj". "Am aici scrisoarea doamnei Andronescu, prin care aceasta clasificare e relativ contestata de universitatile de stat si pariculare, in sensul in care ARACIS nu a fost implicat, EUA a avut doar o implicare tehnica", a continuat Corina Dumitrescu.

In august 2011, PSD i-a cerut Guvernului sa retraga hotararea privind clasificarea universitatilor.

In iunie 2012, Liviu Marian Pop - la acea vreme ministru interimar al Educatiei - anunta ca a contestat in instanta clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii in Romania. "In momentul de fata, la nivelul Ministerului Educatiei nu sunt toate elementele care trebuiau sa fie conform Legii Educatiei Nationale; am sesizat organele competente care au datoria sa verifice. Daca constata ca nu au fost respectate prevederile legale, sa emita decizii de sanctionare a celor care s-au ocupat de aceasta clasificare", declara Pop.

In august 2012, Ecaterina Andronescu - pe atunci ministru al Educatiei - declara ca lipsesc documentele oficiale dupa care s-a facut clasificarea universitatilor. "Acest proces nu a fost realizat conform legii", sustinea Andronescu, citata de Adevarul.

"Am inceput sa cautam aceste documente pentru ca exista cel putin un proces, pe care Universitatea din Suceava l-a intentat Ministerului Educatiei. Evident, noi, in proces, va trebui sa ne ducem cu documente pentru a putea sa aparam pozitia institutiei, numita Ministerul Educatiei. Cel care a fost inaintea mea, domnul Liviu Pop, a cautat aceste documente si mi-a transmis ca ele nu exista", a mai spus Andronescu.

Rezultatele clasificarii universitatilor: Toate universitatile particulare sunt in ultima categorie valorica

Amintim ca pe 6 septembrie Ministerul Educatiei a publicat rezultatele primei clasificari a universitatilor din Romania. Aceasta a fost realizata de un organism international de evaluare - Asociatia Universitatilor Europene. Doar 12 universitati au intrat in prima categorie, respectiv au fost clasificate ca Universitati de Cercetare Avansata si Educatie, iar universitatile particulare au intrat toate in ultima categorie valorica - Universitati centrate pe Educatie.

Prima consecinta a acestei clasificari a fost faptul ca universitatile din categoria I au primit anul trecut cu 20% mai multe locuri la master si doctorat decat in trecut; "altfel spus, un buget mult marit" pentru aceste universitati la care au fost alocate aproximativ 85% din locurile la doctorat.

Universitatile de educatie stiintifica si cercetare (categoria a II-a) au primit un numar de locuri aproximativ egal la master fata de anii trecuti si un numar de locuri la doctorat diminuat, iar universitatile centrate pe educatie (categoria a III-a) au primit un numar diminuat de locuri la master si doar pentru programele care sunt de calitate. Concret, doar aproximativ 1,6% din locurile de la doctorat au mers la universitati din categoria a III-a.

Citeste si: