Autoritatile din Sankt Petersburg au inaugurat, vineri, statia de metrou "Bucuresti" (Bukharestskaya), a carei denumire a provocat o serie de controverse, inclusiv o nota de protest din partea diplomatiei ruse, relateaza Agerpres.

La ceremonia de inaugurare a participat seful administratiei orasului, Gheorghi Poltavcenko, potrivit Russkaia Slujba Novostei, care mentioneaza ca in aceeasi zi a fost inaugurata si statia de metrou Internationala (Mezhdunarodnaya).

Comisia de toponimie a administratiei din Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei) a decis in luna iulie, dupa mai multe dezbateri, sa mentina denumirea statiei de metrou "Bucuresti", in pofida nemultumirilor unor locuitori ai orasului, argumentand ca arhitectura statiei, care va fi inaugurata in decembrie, cuprinde deja imagini cu capitala Romaniei.

In luna octombrie si MAE rus si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca statia se va numi "Bucuresti". Intr-o scrisoare adresata autoritatilor orasului, citata de presa rusa, se mentiona ca Romania este un stat care nu poate fi numit prietenos, iar relatiile cu acesta stagneaza. Diplomatia rusa mai mentiona ca Romania sustine NATO, iar aceste motive ar fi fost suficiente, potrivit institutiei, pentru a redenumi statia aflata atunci in constructie.