Comunitatea romaneasca este, in continuare, pe primul loc ca numar de straini cu resedinta legala in Peninsula. Ultimele cifre oficiale prezentate la 30 octombrie arata ca in Italia traiesc 997.000 de romani, adica aproximativ 21% din totalul strainilor prezenti in Peninsula. Din cei aproape un milion de romani care traiesc in Italia, 819.442 au un loc de munca, potrivit datelor furnizate de INAIL (Institutul de Asigurari impotriva Accidentelor de Munca).

Romanii sunt pe primul loc intre straini si in ceea priveste contributiile platite catre Statul Italian. In anul 2010, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor si prelucrate in Raportul Caritas, 612.461 de romani au facut o declaratie de venit in Italia. Venitul mediu declarat de romani a fost de 9.100 euro pe an.

In ceea ce priveste numarul intreprinzatorilor straini, romanii sunt pe locul doi, dupa marocani. 37.751 de conationali au propria afacere in Italia, 75,7% din firme fiind in domeniul constructiilor.

Putina istorie recenta

In 2006, romanii care locuiau legal in Italia erau circa 270.000 (12% din totalul imigrantilor). Odata cu aderarea Romaniei la UE, numarul a crescut intr-un ritm sustinut, ajungand pana la 935.000 in 2009.

Din 2009, romanii s-au mentinut pe primul loc printre cele mai numeroase comunitati de straini, cu o medie de circa 20% din total. Dar, in ultimii 3 ani, cresterea a incetinit, iar numarul estimat al conationalilor care au resedinta in Peninsula s-a mentinut sub un milion.

Stabilizarea fluxurilor

"E adevarat, asistam la o stabilizare a prezentei strainilor pe teritoriul italian, iar romanii nu fac exceptie", a declarat pentru HotNews.ro Ginevra Demaio, coordonator stiintific al Raportului Statistic.

"In ceea ce priveste romanii, a fost mai dificil sa facem o estimare. Ei scapa din statisticile traditionale, pentru ca sunt cetateni comunitari, deci e mai greu sa fie cuantificati. Ar trebui ca numarul lor sa fie relevat prin recensamantul din acest an, dar inca nu avem cifre oficiale".

Oricum, Ginevra Demaio explica stabilizarea prezentei imigrantilor prin prisma situatiei economice: "Probabil, din cauza crizei, asistam la un moment de expectativa din partea celor care vor sa vina in Italia. In ceea ce-i priveste pe romani, s-a intensificat fenomenul pe care noi il numim <> (mobilitate circulara). Fiind cetateni comunitari, iar Romania situandu-se aproape de tara de adoptie, multi romani vin in Italia doar pentru perioade scurte de timp. Ei sunt mai liberi si cu un grad de mobilitate mai inalt".

Am intrebat-o pe Ginevra Demaio daca italienii continua sa se teama de o "invazie" a romanilor sau in general a strainilor: "Nu a fost vorba de invazie nici in alti ani. Exista un raport direct proportional intre venirea strainilor - care nu a inregistrat o crestere semnificativa - si faptul ca inca nu s-a terminat criza. In plus s-a vorbit de o invazie in anumite momente politice, mai ales in preajma alegerilor. In prezent, limbajul folosit de politicieni este mult mai putin ostil, in comparatie cu anii trecuti, cand la guvernare era si Liga Nordului. De cele mai multe ori, opinia publica este influentata de expunerea mediatica, de unele episoade de cronica neagra sau a unor declaratii politice".

Context:

La 30 octombrie a fost prezentat, la Roma, Raportul Dossier Statistico Immigrazione (Dosarul Statistic Imigratie), realizat anual de cercetatorii celei mai cunoscute fundatii italiene care se ocupa cu studiul fenomenului migratoriu, Caritas Migrantes. Sloganul Raportului a fost "Nu sunt numere", pentru a sublinia faptul ca strainii din Italia sunt, din pacate, deseori, vazuti doar prin prisma unor statistici.