Cazul cuplului roman umilit in Noua Zeelanda: Ambasada Romaniei la Canberra a solicitat explicatii - Hotnews Mobile
1 € 4,7607 1 USD 4,1939joi 21 mar 2019

Cazul cuplului roman umilit in Noua Zeelanda: Ambasada Romaniei la Canberra a solicitat explicatii

de V.M. Joi, 11 octombrie 2012, 18:58
- a A+
Ambasada Romaniei la Canberra, cu reprezentare in Noua Zeelanda, a solicitat autoritatilor din aceasta tara explicatii privind incidentul de la aeroportul din Auckland cu cuplul de romani Madalin Vanatoru si Veronica Lazarovici, informeaza MAE."Cetatenii romani Madalin Vanatoru si Veronica Lazarovici au semnalat situatia aparuta pe aeroportul din Auckland si Ambasadei Romaniei la Canberra (Australia), care este acreditata sa reprezinte Romania la nivel diplomatic in Noua Zeelanda. Misiunea Romaniei la Canberra a solicitat explicatii in legatura cu acest incident autoritatilor neozeelandeze, prin intermediul consulului onorific al Romaniei la Wellington (Noua Zeelanda). In acelasi sens a fost contactata si Ambasada Noii Zeelande la Canberra. Pana in prezent, nu s-a primit un raspuns oficial din partea autoritatilor neozeelandeze", a precizat MAE joi, la solicitarea Mediafax.

De asemenea, in ceea ce priveste regimul calatoriilor cetatenilor romani in Noua Zeelanda, MAE precizeaza ca exceptarea de la obligativitatea vizei se aplica numai pentru un sejur de scurta durata, respectiv pentru maxim 90 zile intr-un interval de sase luni. Pentru sederi a caror durata depaseste aceasta perioada (in scop de studii, angajare in munca, emigrare etc.) este necesara obtinerea in prealabil a unei vize de intrare speciale, care poate fi solicitata de la Ambasada Noii Zeelande la Bruxelles.

Totodata, MAE subliniaza ca, desi pentru cetatenii romani nu este necesara viza de intrare in Noua Zeelanda, autoritatile de frontiera efectueaza, ca si in cazul cetatenilor altor state care nu au nevoie de viza de intrare, interviuri prin care sa stabileasca daca scopul declarat al calatoriei este cel real. In cazul in care autoritatile mentionate considera ca rezultatul interviului nu este satisfacator, pot refuza intrarea in Noua Zeelanda si hotari returnarea persoanei cu primul zbor disponibil.

Un cuplu de romani afirma ca au fost "umiliti" de catre un angajat al Serviciului de Imigratie din Noua Zeelanda (INZ) pe aeroportul din Auckland, dupa care au fost trimisi inapoi acasa cu avionul, a relatat postul national neozeelandez de televiziune TVNZ in pagina electronica de marti, citat de Mediafax .

Veronica Lazarovici si sotul ei Madalin Vanatoru, care au sosit in Noua Zeelanda pe 22 septembrie, in loc sa treaca usor de controlul vamal, asa cum se asteptau, au fost chestionati de INZ. Lazarovici afirma ca planuia sa studieze in Noua Zeelanda si ca intocmise o lista cu destinatii turistice pe care dorea sa le viziteze, insa Serviciile de Imigratie au luat acesta decizie suspectand cuplul ca se afla in cautarea unor locuri de munca ilegale in tara, urmarind sa nu se mai intoarca in Romania, potrivit TVNZ.

Lazarovici a declarat pentru post ca, in timp ce astepta sa fie chestionata, a fost "socata" sa auda un ofiter din cadrul Serviciului Vamal spunand "ajunge cu romanii". Ea subliniaza ca li s-a refuzat intrarea pe teritoriul Noii Zeelande, in opinia sa, exclusiv din cauza "rasei". "Sotul meu si cu mine suntem amandoi romani. Este clar ca acest comentariu ne viza pe noi", a continuat romanca.

Un purtator de cuvant al agentiei a cerut scuze cuplului pentru comentariul "deplasat", care, in opinia acestuia a fost "te rog nu imi mai trimite alti romani", ci nu "ajunge cu romanii". El a precizat ca problema a fost "integral investigata" si s-a conchis ca un ofiter a facut catre un coleg un "comentariu nepotrivit", "care a fost auzit si interpretat gresit", un lucru cu atat mai regretabil cu cat "a fost facut in auzul publicului".

Cei doi romani nu au iesit in afara aeroportului din Auckland, precizeaza postul de televiziune.
38805 afisari


Problema reala
HP [utilizator], Joi, 11 octombrie 2012, 19:44
+23/25
Problema reala e ca nu au adus argumente credibile cum ca sunt acolo doar pentru turism.

Tipa vroia sa studieze acolo, deci sa ramana indefinit. Avea cu ea aproape 17 mii de dolari, isi daduse demisia cu o saptamana inainte, etc.

Deci nu au putut tromboni biroul de emigrari.

http://www.stuff.co.nz/national/7787544/Couple-claim-Customs-humiliated-them
din cauza "rasei"
ampersand [utilizator], Joi, 11 octombrie 2012, 19:08
+21/31
E bine că mami s-a dus să studieze, în cele din urmă ar fi-nvăţat şi ea că una e naţionalitatea, alta e rasa, una e xenofobia, altceva rasismul.
inca 27 de comentarii comenteaza