La sase ani de la moartea fostului agent rus Alexandr Litvinenko, otravit cu poloniu la Londra, justitia britanica va deschide o ancheta destinata stabilirii cauzelor exacte ale decesului, anul viitor, informeaza AFP.

Alexandr LitvinenkoFoto: Captura YouTube

Termenul pentru acest tip de ancheta este "inquest". Ancheta este menita sa stabileasca circumstantele exacte ale unui deces in caz de moarte violenta sau care nu a putut fi explicata. Realizata in paralel cu ancheta politieneasca, ea nu este urmata de un proces si nu stabileste responsabilitati penale sau civile.

Judecatorul Inalte Curti de Justitie, Robert Owen, a declarat ca este "regretabila" intarzierea cu care se face acest inquest. "Nu va exista o intarziere suplimentara", a spus el.

Alexandr Litvinenko, un transfug al FSB (fost KGB) si devenit un critic acerb al Kremlinului, a murit la varsta de 43 de ani in urma unei otraviri cu poloniu 210, o substanta radioactiva, in noiembrie 2006, in capitala britanica.

Acest dosar ramane un subiect sensibil in relatiile dintre Londra si Moscova, in cauza refuzului Rusiei de a-l extrada de Andrei Lugovoi, principalul suspect, banuit ca l-a otravit pe Litvinenko intr-un hotel din capitala britanica unde acestia au batu ceai, impreuna cu omul de afaceri Dmitri Kovtun.

Litvinenko a obtinut azil politic in Marea Britanie in 2001 si, ulterior, cetatenia britanica.