Guvernul a stabilit ca alegerile parlamentare vor avea loc in 9 decembrie, in ciuda faptului ca premierul Victor Ponta anuntase, cu cateva ore mai devreme, ca acestea vor fi organizate in 2 decembrie, din cauza opozitiei PDL.

"In urma unei discutii in sedinta de Guvern, s-a ajuns la concluzia ca 30 noiembrie este prima zi libera de Sf. Andrei, urmeaza 1 Decembrie, Ziua Nationala, este posibil ca foarte multi cetateni sa plece catre alte localitati. Alte localitati inseamna chiar si in judetul limitrof. Acei cetateni sunt obligasi sa voteze in circumscriptia in care sunt arondati si pentru a nu fi aceasta incurcatura s-a optat pentru data de 9, duminica in care nu este nimic altceva, decat toata lumea acasa", a precizat Andrei Zaharescu.

Acesta a precizat ca, in conditiile stabilirii datei de 9 decembrie pentru alegerile parlamentare, nu crede ca mai este valabila solicitarea premierului de a se discuta cu PDL pentru stabilirea alegerilor in data de 25 noiembrie.

La inceputul sedintei de guvern, Victor Ponta a sustinut ca Guvernul este obligat sa stabileasca alegerile parlamentare in 2 decembrie, din cauza opozitiei PDL de a le organiza mai devreme.

"Suntem obligati sa adoptam 2 decembrie pentru alegeri", a spus el, in debutul sedintei de guvern, precizand insa ca este vorba despre "o data rea", care vine dupa festivitatile de 1 decembrie, ziua nationala a Romaniei, si dupa ziua libera de Sfantul Andrei, in 30 noiembrie.

"Era de o mie de ori mai bine sa fie (alegerile) pe 25 noiembrie", a comentat el, solicitand membrilor cabinetului sa adopte "de principiu" data de 2 decembrie.

Pe de alta parte, el i-a cerut ministrului Mircea Dusa sa incerce sa poarte un dialog, luni, cu PDL: "Poate ii convingenti ca e spre binele tuturor sa vina cat mai multi oameni la vot", a spus primul ministru.

Victor Ponta a sustinut ca guvernului nu poate alege alta data si a dat vina pe PDL pentru acest lucru, argumentand ca daca democrat-liberalii ataca hotararea executivului "ramanem fara alegeri".

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a argumentat din nou sambata, pe blogul lui, ca, potrivit Constitutiei, Guvernul poate stabili data urmatoarelor alegeri legislative in perioada 2 decembrie 2012-17 martie 2013.

Intervalul e impus de articolele constitutionale care prevad ca

  • (a) de la data alegerilor nu pot trece mai mult de 20 de zile pana se reuneste noul Parlament si ca
  • (b) alegerile trebuie tinute in maximum 3 luni de la expirarea mandatului in curs.

Luand in seama cele doua prevederi, ca si faptul ca mandatele actualilor senatori si deputati au inceput pe 19 decembrie 2012, rezulta ca scrutinul nu poate fi organizat inainte de 2 decembrie si nici mai tarziu de 17 martie (ultima duminica dinainte de scurgerea celor 3 luni deja mentionate), spune Cristian Preda.

"E foarte probabil ca Victor Ponta sa se grabeasca, crezand ca USL are mai multe sanse de a castiga daca face alegeri cat mai devreme. Asa ca, daca data nu va fi 2 decembrie, in mini-vacanta de Sfantul Andrei si Ziua Nationala, e foarte posibil sa fie 9", scria Preda, inainte de declaratia primului ministru legata de data de 2 decembrie.