Fostul secretar de stat Marko Attila, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare/ Laszlo Borbely: Clar un proces politic * Kelemen Hunor: Sentinta e impotriva comunitatii maghiare

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 1 iulie 2012, 15:05 Dosare Anticoruptie


Fostul secretar de stat Marko Attila, acuzat de abuz in serviciu contra interesului public pentru restituirea Colegiului "Szekely Miko" din Sfantu Gheorghe, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare de Judecatoria Buzau, decizia instantei nefiind definitiva, anunta Mediafax.

"Condamna inculpatul Marko Attila-Gabor la o pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, savarsita in dauna partii vatamate municipiul Sfantul Gheorghe, in 14 mai 2002", potrivit site-ului portal.just.ro.

In acest dosar mai au calitate de inculpati Tamas Marosan si Silviu Clim. Marosan a fost, de asemenea, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, in timp ce Clim a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru aceeasi acuzatie, instanta stabilind in cazul acestuia un termen de incercare de cinci ani. Pe perioada termenului de incercare, Clim trebuie sa respecte o serie de interdictii si obligatii stabilite de instanta, intre acestea sa nu poarte arme sau sa nu savarseasca noi infractiuni.

Totodata, Judecatoria Buzau a dispus confiscarea speciala de la Eparhia Reformata din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs in termen de zece zile de la pronuntarea sentintei.

UPDATE 2: Consiliul Reprezentantilor Unionali, miniparlamentul UDMR, intrunit duminica la Targu Mures, a adoptat o luare de pozitie prin care isi exprima sprijinul pentru fostul secretar de stat in Departamentul pentru Relatii Interetnice Marko Attila, seful UDMR, Kelemen Hunor, declarand ca sentinta e indreptata impotriva comunitatii maghiare.

Luarea de pozitie a fost adoptata de reprezentantii CRU in unanimitate, in aceasta aratandu-se ca acuzatiile "sunt lipsite de fundament", fiind vorba de un "proces politic" si de "o adevarata vanatoare de vrajitoare, cu o hartuire rau intentionata indreptata, evident, si impotriva celor care reprezinta interesele maghiarilor", relateaza Mediafax.

"Ii asiguram pe cei afectati in urma acestui caz de restituire si asiguram opinia publica de faptul ca Uniunea Democrata Maghiara din Romania va face tot ce ii sta in putinta pentru ca problema procesului Miko sa ajunga la cunostinta celor mai importante foruri internationale", se arata in luarea de pozitie, prin care se face apel la biserici, la sfera civila si comunitatea maghiara din Transilvania "sa isi exprime larga solidaritate civica".

"UDMR reactioneaza cu indignare si deosebita surprindere la faptul ca Marko Attila a fost condamnat, in prima instanta, la trei ani de inchisoare cu executare. DNA a intentat actiune in justitie pentru abuz impotriva interesului public, in legatura cu retrocedarea Colegiului "Szekely Miko". Condamnam categoric demersul penal impotriva lui Marko Attila si consideram nedreapta decizia luata in prima instanta. (...) Prin aceasta decizie judecatoreasca in prima instanta nu numai ca este hartuit secretarul de stat, dar in acelasi timp este renationalizata cladirea Colegiului "Szekely Miko", iar Biserica Reformata este obligata sa plateasca o despagubire in valoare de 1.100.000 de lei. In acest fel, principiile statului de drept sunt calcate in picioare cu desavarsire. In opinia noastra, suntem martorii unuia dintre cele mai josnice atacuri suferite de comunitatea maghiara din Transilvania. UDMR considera de nepermis si inacceptabil faptul ca este compromis in aceasta maniera necinstita un politician responsabil care si-a dus la indeplinire indatoririle tinand seama de interesele comunitatii maghiare din Romania si ale Uniunii. In acelasi timp, consideram revoltator faptul ca, prin aceasta decizie, justitia din Romania practic intoarce timpul si evoca cea mai intunecata perioada comunista, atunci cand decide renationalizarea unui imobil apartinand bisericii", se mai arata in textul documentului adoptat de CRU.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat de la tribuna CRU ca este nevoie de o solidarizare a reprezentantilor Uniunii cu Marko Attila, dar si cu ceilalti inculpati din acest dosar, intrucat acestia "au lucrat cinstit" si n-au facut niciun act de coruptie, aratand ca intre timp denuntatorul a fost arestat si condamnat intr-un alt dosar.

El a sustinut ca prin sentinta de condamnare a lui Marko Attila are loc de fapt "renationalizarea" Colegiului "Szekely Miko" din Sfantu Gheorghe, ceea ce "va da inapoi democratia" din Romania.

La randul sau, primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a sustinut ca exista "pericolul reintoarcerii perioadei Ceausescu", intrucat prin aceasta sentinta "nu Marko Attila, ci membrii comunitatii au fost condamnati la trei ani de inchisoare" si ca, in timp ce bisericile maghiare sunt "vaduvite" de imobilele care le-au apartinut, Biserica Ortodoxa Romana primeste cladiri care nu i-au apartinut.

"Se incearca renationalizarea unor cladiri care au apartinut bisericilor reformata, unitariana, evanghelica. E important sa va dati seama ca aceasta sentinta penala e data impotriva comunitatii maghiare", a spus Antal Arpad.

Ulterior, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat presei ca luarea de pozitie nu inseamna o ingerinta a reprezentantilor Uniunii in actul de justitie, ci exprima un punct de vedere legat de un caz "absolut legal, de retrocedare".

"CRU nu poate si nici nu intervine in actul de justitie, dar putem spune care este parerea noastra despre un act absolut legal, de retrocedare. Au fost peste 1.700 de retrocedari catre cultele maghiare si un singur caz (de condamnare), unde lucrurile erau foarte clare, fiindca pe baza legii s-a facut retrocedarea. Aceasta condamnare e, sigur, in prima instanta, pentru ca urmeaza apelul si, ma rog, mai multe proceduri inca trebuie duse pana la capat. Noi suntem solidari cu cei care au respectat legea, au luat decizia conform legii si noi credem ca nu putem sa ne intoarcem intr-o epoca totalitara, unde sigur, acum cu alte mijloace, cu mijloacele justitiei, renationalizezi proprietatile. Fiindca daca mergem pe aceasta idee, astazi se intampla cu Colegiul Miko de la Sfantu Gheroghe, maine se intampla cu (Colegiul) Bolyai de la Targu Mures sau cu alte scoli si alte cladiri care au fost retrocedate proprietarilor de drept si pe baza legii, nu pe alta baza, nu pe hartii semnate "pe picior" si asa mai departe. Eu sunt convins ca obligatia noastra este sa fim fermi si sa mergem pe principiul pe care am mers 22 de ani - averile confiscate, imobilele confiscate trebuie retrocedate, asa cum scrie legea. Si in cazul Colegiului Miko s-a intamplat acest lucru, suntem solidari cu colegii nostri", a spus el.

Kelemen Hunor s-a declarat "absolut de acord" cu cele afirmate de Antal Arpad, sustinand, la randul sau, ca sentinta ar fi indreptata impotriva comunitatii maghiare si chiar impotriva Bisericii Reformate.

"Absolut, fiindca (sentinta) nu este indreptata impotriva unui singur om, sunt trei persoane de fapt acolo (in dosar - n.r.). Este indreptata impotriva bisericii si impotriva comunitatii maghiare, fiindca nu numai ca ei au fost condamnati, dar se restabileste (prin sentinta) situatia care exista inainte de retrocedare, deci se face o renationalizare a Colegiului Miko. Nu este de acceptat, fiindca poate maine se va lua de la persoane fizice - acum s-a luat inapoi sau se incearca sa se ia inapoi de la un cult, de la o biserica, de la Biserica Reformata, maine poate de la dumneavoastra sau altii care sunt proprietari, persoane fizice. Asta este problema. Proprietatea este sfanta, pana la urma, si este ocrotita si de Constitutie", a aratat el.

UPDATE 1: Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, duminica, la Targu Mures, dupa sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), ca decizia Judecatoriei Buzau de a-l condamna la trei ani de inchisoare pe Marko Attila este "clar un proces politic".

"Nu numai ca respingem ferm aceasta decizie, ci vom face tot ce ne sta in putinta, mergand pana la toate forurile internationale, ca sa nu ajungem in Romania in care sa fie procese politice. Asta e clar un proces politic, in care nu e vorba de corupti sau altceva, ca e vorba de faptul ca un secretar de stat intr-o institutie a retrocedat o cladire Bisericii Reformate. Nu stim de cine este instrumentat acest proces, dar e clar ca este un proces care ne aduce aminte de anii '50, cand au fost si atunci luate unele decizii, in perioada comunista, iar unii au fost condamnati. Este clar ca este un proces politic si nu o sa lasam ca din cauza ca un secretar de stat, cand sunt 1.000 de retrocedari in Romania, sa sufere pentru aceasta decizie", a declarat Borbely, potrivit Agerpres.

Acesta a spus ca Marko Attila nu a decis singur retrocedarea acelei cladiri si ca va urma recursul in acest caz intrucat se considera ca sentinta "este incorecta".

"Am spus si in luarea mea de cuvant (de la tribuna CRU -n.r.), suntem pur si simplu siderati si revoltati ca dupa 23 de ani de - trebuie sa spun in acest caz de asa-zisa democratie, pentru ca ceea ce s-a intamplat nu numai cu dansul, pentru ca mai sunt si alti doi implicati in proces - evident justitia e independenta, dar justitia trebuie sa decida in mod corect. Si aceasta decizie care s-a luat pe fond, care a condamnat cu executare pe domnul Marko Attila, impreuna cu juristul care a reprezentat Biserica Reformata si cu inca un coleg, au fost condamnati pentru ca au retrocedat o cladire emblematica - e vorba de Colegiul Miko din Sfantu Gheorghe - un colegiu emblematic Bisericii Reformate", a sustinut Borbely.


Procurorii DNA Brasov i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe Attila-Gabor Marko, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice, Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, informa DNA.

Procurorii au stabilit ca, in 2002, cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999.

Cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si in prezent include doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.

Aceasta retrocedare a fost posibila cu incalcarea atributiilor celor trei inculpati in cadrul comisiei, avand competente in privinta examinarii legalitatii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse in sustinerea cererilor si de adoptare a deciziilor in concordanta cu aceste documente, sustineau procurorii.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administratiei Publice stabilise ca imobilul respectiv nu putea fi retrocedat in baza OUG 83/1999. In principal, retrocedarea s-a facut in baza unui extras de carte funciara nevalabil, emis in 1990, cat si a Cartii Funciare care nu avea traducere autorizata in limba romana, documente care fusesera depuse in fotocopie de Eparhia Reformata din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzatii au prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7071 vizualizari

  • +36 (48 voturi)    
    Raspunsul (Duminică, 1 iulie 2012, 15:29)

    Cel [utilizator]

    Asta este raspunsul motivatiei pentru care UDMR a zis ca voteaza suspendarea lui Basescu
    • +53 (57 voturi)    
      toti la fel (Duminică, 1 iulie 2012, 15:48)

      cetateteanuTurmentat [utilizator] i-a raspuns lui Cel

      cand nu le convine verdictul, scuza tuturor este "proces politic". nu au alte arugumente....
      • -29 (31 voturi)    
        raspuns (Duminică, 1 iulie 2012, 18:01)

        popa [anonim] i-a raspuns lui cetateteanuTurmentat

        Asa ,acum sa vedem si pe Base cu flota,ca doar chiar in lipse de probe trebuie arestat si condamnat ca Nastase.Daca vrem corectitudine.Curios ca numai PD-listi stau linistiti,foarte curios.
        • +7 (9 voturi)    
          Ai.... (Duminică, 1 iulie 2012, 20:16)

          nic1 [utilizator] i-a raspuns lui popa

          un loc rezervat langa Nastase tot gandesti ca el poate te ajuta sa iti scri si tu un doctorat ca se pricepe la furat.
        • -2 (8 voturi)    
          pdl (Duminică, 1 iulie 2012, 21:23)

          cucu [anonim] i-a raspuns lui popa

          Sorin Apostu?
        • +6 (8 voturi)    
          Comentariu sters de utilizator (Duminică, 1 iulie 2012, 21:31)

          [anonim] i-a raspuns lui popa

      • +6 (6 voturi)    
        Propun ca toti hotii sa se-nscrie in partide (!!!! (Duminică, 1 iulie 2012, 18:56)

        hotz cu motz [anonim] i-a raspuns lui cetateteanuTurmentat

        Toti hotii sa se-nscrie in partid, ar putea sa faca Partidu' Hotzilor si la Trebunal ar putea sa racneasca din fundu' bojocilor: E PROCES POLITIC, ONORATA INSTANTA.
    • +7 (9 voturi)    
      au si ungurii "dosare politice" (Duminică, 1 iulie 2012, 15:52)

      mihai [anonim] i-a raspuns lui Cel

      "democratii" astia au furat de-au rupt,au taiat paduri ,batandu-si joc de fiecare cetatean roman.inclusiv cei a caror voturi le cersesc.da` nici aia nu-i mai cred. sunt toti o apa s-un pamant. bravo justitiei. domnul borbely, ceva probleme?
    • +7 (9 voturi)    
      Nu numai (Duminică, 1 iulie 2012, 23:41)

      abcde [utilizator] i-a raspuns lui Cel

      Borbely a spus anticipat asta, pt ca si el e anchetat de DNA
  • +13 (15 voturi)    
    Politicieni corupti (Duminică, 1 iulie 2012, 15:55)

    Alnaibii [anonim]

    Pai daca hotii sunt politicieni, procesul este politic, nu?
    • +1 (1 vot)    
      nota 10 cu steluta:))) (Luni, 2 iulie 2012, 10:54)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui Alnaibii

      asta e cea mai buna poanta din ultimii ani!
  • +3 (5 voturi)    
    normal (Duminică, 1 iulie 2012, 16:13)

    postacu [utilizator]

    Cand membrii unui partid politic sunt condamnati, nu poate sa fie altceva decat proces politic.
  • +6 (6 voturi)    
    ce ma distreaza (Duminică, 1 iulie 2012, 16:22)

    MirceaA [utilizator]

    totte procesele care se lasa cu condamnarea hotilor sunt politice. S-ar putea sa fie adevarat, pentru ca politica lor este furtul.
  • +4 (8 voturi)    
    Basescu (Duminică, 1 iulie 2012, 16:34)

    martianu [anonim]

    Lupta singur impotriva tuturor, pentru popor. Nu e perfect, dar am vazut in ultimul timp multe premiere care confirma acest lucru.

    O sa-mi fie mila de noi cand n-o mai fi.
  • +4 (6 voturi)    
    hehe ... (Duminică, 1 iulie 2012, 17:06)

    maryus999 [utilizator]

    au ramas " sidefati " si shocati ca justitia si-a facut treaba :)) nu este corect ... justitia trebuia sa judece doar amaratii care nu au bani ... nu trebuia sa se ia de niste politicieni asa frumosi si cu bani :)) si pe deasupra minoritari care trebuie protejati prin lege finca sunt specii pe cale de disparitie :))
  • +3 (3 voturi)    
    Borbely daca era destept, (Duminică, 1 iulie 2012, 17:07)

    mircea [anonim]

    Cat a fost ministru la mediu,Borbely reconditiona Doftana.Ecologic.Fara canal,fara caldura,fara apa curenta,electricitate.Si acolo erau inchisi cei care se cred condamnati politic.Borbely ,te-ai tampit.Cat de usor pot unii sa se faca de ras,cand maririle si functiile le iau mintile!
  • +3 (7 voturi)    
    in sfarsit dreptate (Duminică, 1 iulie 2012, 17:39)

    amanda13 [utilizator]

    in anii '90 ne-au dat afara pe noi, romanii, din acel liceu. ne-au spus ca suntem mai rau decat cainii si nu meritam educatie. an dupa an in scoala respectiva s-au adus manuale speciale, in care istoria Transilvaniei era trunchiata. maghiarii au facut tot ce le-a stat in putinta sa transforme institutia intr-un pol al iredentismului. retrocedarea cladirii face parte din aceeasi categorie. au avut senzatia ca atata vreme cat sunt la guvernare, pot comite orice ilegalitate. in sfarsit cineva este pedepsit pentru mizeriile legate de tot ce inseamna Szekely Miko!
  • +4 (6 voturi)    
    Desigur, of course ..bien sûr, natürlich.. (Duminică, 1 iulie 2012, 17:46)

    romaya [utilizator]

    Eram sigura de asta .. n-am niciun dubiu ..nici nu ma asteptam sa fie altfel decat "proces politic clar " .
    Politicienilor de doi lei , voua nu vi se "apleaca " de la aceeasi explicatie devenita laitmotiv ?? Noi avem deja "gretzaturi" ..
  • +21 (25 voturi)    
    Politruci (Duminică, 1 iulie 2012, 18:21)

    XtrO [utilizator]

    Oare cand va veni vremea cand un personaj important, inregimentat politic, sa fie condamnat la inchisoare ca urmare a faptelor comise si sa nu sara de cur in sus cum ca e proces politic? Toti o apa si-un pamant...
  • +1 (5 voturi)    
    maghiarii astia.... (Duminică, 1 iulie 2012, 18:52)

    Dr.Mythnick [utilizator]

    dupa ce ca aveti moravuri usoare politice, mai sunteti si demagogi ... :))))))))))))
  • +6 (8 voturi)    
    "Sentinta e impotriva comunitatii maghiare" (Duminică, 1 iulie 2012, 18:53)

    Ursul prepolar [utilizator]

    Fostul guvernator al statului Illinois, Rod Blagojevici - cam sârb el aşa - Democrat, a fost condamnat, pentru corupţie, la 14 ani cu executare. N-am auzit la ei că "sentinta e impotriva comunitatii sârbe" din SUA. Merită citit şi cum au evoluat lucrurile în Congres.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Rod_Blagojevich
  • +3 (9 voturi)    
    Ungurii si hotia (Duminică, 1 iulie 2012, 19:20)

    meletia [utilizator]

    Voi politicienii ungurii din Romania nu ati facut decat sa profitati in ultimiii 22 de ani si sa faceti orice ca sa fiti la putere ca sa devalizati statul roman.
    Sper sa nu mai fiti la putere niciodata.
    Si sper ca toti politicienii maghiari care au facut abuzuri sa plateasca cu varf si indesat, ptr ca nu sunteti decat niste hoti care manevrati o populatie minoritara ca sa va atingenti telurile si interesele.
    O plaga a societatii ..asta sunteti!
  • +3 (5 voturi)    
    Pristanda (Duminică, 1 iulie 2012, 19:35)

    Marius [anonim]

    Curat politic, da' umflati-l, zic.
    V-ati smecherit si voi. Cum va prinde cu cioara vopsita, cum o dati pe politic.
  • +3 (9 voturi)    
    Unicitate (Duminică, 1 iulie 2012, 20:14)

    aniod [utilizator]

    Dar de ce?
    Ungurii sunt singurul popor din lume perfect, cinstit si care nu poate face inchisoare?
  • +6 (8 voturi)    
    mesaj pentru UDMR (Duminică, 1 iulie 2012, 20:20)

    alip [anonim]

    Faptul ca unul de-al vostru ajunge in inchisoare nu inseamna ca este persecutat politic, inseamna un singur lucru, ca democratia in Romania este fragila si ca institutile nu merg pentru ca asa e normal sa fie, ci pentru ca Basescu le-a permis de curand sa functioneze. Iar infractorii care ajung acum la inchisoare gandesc un singur lucru: daca nu il manca pe Basescu undeva sa vorbeasca despre sistemul ticalosit, acum puteam sa trecem toti infractorii drept negustori cinstiti.
  • +6 (6 voturi)    
    :) (Duminică, 1 iulie 2012, 20:24)

    triton [utilizator]

    eu abia astept sa-l condamne pe verestoy attila. prietenii stiu de ce.
  • +4 (6 voturi)    
    fals domnilor UDMR-isti . (Duminică, 1 iulie 2012, 20:33)

    dezamagitul [utilizator]

    Logic nu poate fi proces politic findca voi nu santeti un partid politic ci o uniune .
    In al doilea rand maghiari care in general ati fost mai corecti decat romanii , voi sefii minoritatii v-ati molipsit de la noi si aveti uscaturile voastre.
    In al treilea rand toti care ati ati fost la putere dupa 1989 aveti in egala masura vina de pradarea si devalizarea tarii . Asa ca daca s-ar trage din caciula mai multe nume si ar fi pedepsite de furt si proasta administrare nu s-ar gresii cu nimic , dovada exista.
    Lasati-o moarta cu atacul la minoritate ca daca ne uitam , maghiari simpli din Romania mor de foame alaturi de confratii lor romani dupa proasta administrare a voastra a liderilor , ca la furtisaguri va intelegeti cu totii, iar voi liderii pentru a fi alesi vesnic militati uneori pentru mai multe drepturi pentru voi decat pentru majoritate . Fi-ti onesti va rog.
  • +2 (4 voturi)    
    Da si nu! (Duminică, 1 iulie 2012, 20:59)

    UpNext [utilizator]

    Din nefericire, verdictul acestui proces, considerat politic, se va transforma, in urmatoarea (scurta) perioada, intr-un conflict politic de proportii, care va ajunge la nivel european si va expune drastic Romania, ca un stat nationalist, care doreste sa elimine comunitatea maghiara din procesul politic general. UK, SUA si alte tari vor reactiona sever si ultimativ. Chiar daca decizia curtii este, esentialmente,corecta ! Ungurii vor profita sa creeze un nou dosar antiromanesc. Sper sa ma insel....Deci, mare atentie!!!!!!!
  • +2 (4 voturi)    
    daca stai cu PSD-ul in luntre, (Duminică, 1 iulie 2012, 21:20)

    __alex__ [utilizator]

    te contaminezi. Toti sunt curati ca lacrima, iar judecarea hotiilor sunt razbunari politice.

    S-a scirbit si propriul electorat de voi...
  • +6 (6 voturi)    
    Impartirea sentintei (Duminică, 1 iulie 2012, 21:23)

    ungureanu [anonim]

    " ...sentinta e indreptata impotriva comunitatii maghiare..." Dupa nume, doi dintre cei trei condamnati par a fi rumani. Asadar, doar 1/3 din sentinta este indreptata impotriva comunitatii maghiare.
  • +5 (5 voturi)    
    da ,da ... (Duminică, 1 iulie 2012, 23:01)

    luci30 [utilizator]

    faceti front comun in jurul unui penal....aveti precedente....dar unde-i lege nu-i tocmeala!!!!!
  • -1 (3 voturi)    
    dragi și stimați comentatori, (Duminică, 1 iulie 2012, 23:02)

    dyno [anonim]

    nici destinația clădirii, nici utilizarea ei n'au legătură cu proprietatea.
    se îndoiește careva că era a reformaților ?
    • 0 (0 voturi)    
      eu ma indoiesc (Luni, 2 iulie 2012, 10:58)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui dyno

      majoritatea cladirilor din ultima parte a sec. XIX ridicate de bisericile maghiare a beneficiat de mari subventii de la bugetul KuK; pentru Ardeal, ghici cine era cel mai mare contributor la buget? ca atare, cine este proprietarul de drept al acelor cladiri?
      • 0 (0 voturi)    
        ergo sum (Luni, 2 iulie 2012, 12:11)

        dyno [anonim] i-a raspuns lui srpc

        și de unde știm că s'a ridicat de la buget ?
        Sf, Ștefan a fost catolic nu reformat.
  • 0 (2 voturi)    
    aloooo...SRI-ul ?!?! (Luni, 2 iulie 2012, 9:32)

    TheBiggestReckless [utilizator]

    "Consiliul Reprezentantilor Unionali, miniparlamentul UDMR, intrunit duminica la Targu Mures, a adoptat o luare de pozitie...."

    Ce mah ?!?!?! ....ce "miniparlament" dragilor? alooo SRI-ul !?!?! ... pai baietii astia au parlament in interiorul altui stat? ia bagati-i la racoare si pe "parlamentarii" astia ptr nerecunoasterea Statului Roman ....se pare ca i-o lovit canicula.

    Asteptam condamnarea lui Kerestoy Atilla. Hai ca se poate !
  • 0 (0 voturi)    
    tare faza! (Luni, 2 iulie 2012, 10:53)

    srpc [utilizator]

    jaj, jaj! mafia ungureasca a retrocedarilor a incasat un segberugas si nu mai poate de durere:)))
  • 0 (0 voturi)    
    Intimidare cu ciuperci ! (Miercuri, 4 iulie 2012, 22:16)

    UNgur [anonim]

    Cred ca s-a judecat gresit , pt ca acolo exista extras cf numai ca-i netradus , deci clar nu se vrea restituirea ... si in al 2 lea rand , in acest timp biserica ortodoxa romana primeste cu titlu gratuit imobile in aceeasi localitate , imobile ce nu i-au apartinut vreodata ... Curat murdar ! Personal cunosc multe cazuri asemanatoare , in care nu se doreste , in ruptul capului , retrocedare catre unguri aplicand tot felul de marshavii , asa ca nu ma mira ca-l condamna pe asta asa ... din senin ... Halal !
  • 0 (0 voturi)    
    cazul Miko (Vineri, 28 noiembrie 2014, 19:21)

    Preot Reformat [anonim]

    1. Tu, fiul omului, proroceşte asupra munţilor lui Israel, şi spune: „Munţi ai lui Israel, ascultaţi Cuvântul Domnului!

    2. Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: ,Pentru că vrăjmaşul a zis despre voi: ,Ha! Ha! Aceste înălţimi veşnice au ajuns moştenirea noastră!’

    3. proroceşte şi zi: ,Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: ,Da, pentru că din toate părţile au voit să vă pustiiască şi să vă înghită, ca să ajungeţi moştenirea altor neamuri, şi pentru că aţi fost de batjocura şi de ocara popoarelor,

    4. de aceea, munţi ai lui Israel, ascultaţi Cuvântul Domnului Dumnezeu! Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu munţilor şi dealurilor, râurilor şi văilor, dărâmăturilor pustii şi cetăţilor părăsite, care au ajuns de prada şi de râsul celorlalte neamuri dimprejur;

    5. „aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: „Da, în focul geloziei Mele, vorbesc împotriva celorlalte neamuri şi împotriva întregului Edom, care şi-au însuşit ţara Mea, şi s-au bucurat din toată inima lor şi cu tot dispreţul sufletului lor, ca să-i jefuiască roadele.

    6. De aceea, proroceşte despre ţara lui Israel, şi spune munţilor şi dealurilor, râurilor şi văilor: ,Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: ,Iată, vorbesc în gelozia şi urgia Mea, pentru că suferiţi ocară din partea neamurilor!”

    7. De aceea, aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: „Îmi ridic mâna şi jur, că neamurile care vă înconjoară, îşi vor purta ele însele ocara!
    Ezekiel 36


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by