Printr-o smecherie legislativa si cu sprijinul colegilor din PSD, fostul "parinte" al Agriculturii, Ilie Sarbu, a devenit proprietarul unei vile de protocol. Cu numai 200.000 de euro, el a cumparat in Bucuresti imobilul din strada Sfantul Spiridon nr.10, compus din subsol, parter, etaj si 160 metri patrati de teren liber.

Din declaratia de avere a senatorului Ilie Sarbu reiese ca intreaga locuinta are o suprafata de 364,80 metri patrati si a fost dobandita in anul 2003, pe vremea cand ocupa fotoliul de ministru al Agriculturii.

Ca sa poata fi cumparata de Ilie Sarbu, vila de protocol a fost plimbata prin mai multe acte normative, care in final i-au schimbat destinatia.

De la Regia LOCATO, care o inchiria diplomatilor straini, a fost trecuta la Regia Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS), unde, in baza unei alte HG, a fost transformata in sediu de fundatie. Smecheria a facut posibila incadrarea vilei in categoria spatiilor ce puteau fi vandute de RAPPS.

Pe data de 26.08.2003, imobilul din strada Sfantul Spiridon nr.10 este vandut Fundatiei Romania, iar a doua zi, aceasta il revinde ministrului in functie Ilie Sarbu.

Conform contractului de vanzare-cumparare, pretul tranzactiei a fost 6.132.000.000 de lei, iar vanzatorul (Fundatia Romania) a dobandit imobilul "prin cumparare de la RAPPS, care il detinea in baza H.G nr. 533 / 2002, anexa 4, pozitia 313".

Ambele tranzactii au fost perfectate la acelasi notar, iar graba cu care Ilie Sarbu a cumparat reiese si din continutul contractului de vanzare-cumparare: „Desi ni s-a atras atentia asupra prevederilor art.70 alin.1 din Regulamentul de aplicare a Legii Notarilor Publici, noi, cumparatorii, scutim notarul public de verificarea Registrelor de

Publicitate Imobiliara ale Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, pentru a vedea daca bunul este grevat de sarcini, intelegand sa-l dobandim pe riscul nostru"

Manevra cu imobilul vandut la a doua mana i-a dat posibilitatea senatorului PSD sa devina proprietarul unui imobil exceptat de la vanzare si sa capete in fata eventualilor fosti proprietari statutul de cumparator de buna-credinta.

Pe piata libera, o vila ca aceea cumparata de Ilie Sarbu se vinde cu un milion de euro.

Domnul senator Ilie Sarbu nu are nici o explicatie pentru modul in care a ajuns vila de protocol in proprietatea sa, sustinand ca de cumparare s-a ocupat nevasta. „Eu nu am cumparat de la RAPPS. Am cumparat vila cu 200.000 de euro de la o fundatie. Nu stiu cine este fundatia. De acte s-a ocupat nevasta-mea.

Nu am nici o explicatie pentru revanzarea locuintei la o zi de la data cumpararii ei. Eu sunt cumparator de buna-credinta si n-am cumparat de la stat, ci de la o fundatie. Pentru a cumpara vila din Sfantul Spiridon, mi-am vandut proprietatea din Timisoara. Pe ea am luat 300.000.

Nu este adevarat ca RAPPS mi-a renovat vila. Am documente pentru toate lucrarile. Casa era o mizerie. Cred ca n-a mai locuit nimeni acolo de 10-15 ani", ne-a declarat senatorul PSD Ilie Sarbu. Renovarea si modernizarea vilei din Sfantul Spiridon, a costat peste un miliard.

Din declaratia de avere completata de senatorul Ilie Sarbu reiese ca anul trecut acesta a inregistrat un venit de 437.318.830 de lei, iar sotia sa 9.600 de euro. La diverse banci, domnul senator are depozite care insumeaza 100.000 de dolari si nu are datorii.

Inainte de a se muta in vila din Sfantul Spiridon, domnul senator a stat dupa propriile spuse, intr-o alta „mizerie de casa". Tot o vila de protocol, pe strada Ionescu Gion nr.13. Aceasta i-a fost atribuita ca locuinta de serviciu, iar Legea nr.114 il obliga sa o paraseasca la sfarsitul mandatului de ministru.