SC Lafarge Romcim SA a platit amenda in valoare de 377,2 miliarde de lei vechi aplicata de Consiliul Concurentei, informeaza un comunicat al autoritatii.

"Pozitia adoptata de Lafarge reprezinta un semnal puternic si convingator in legatura cu viitorul pietei cimentului in Romania", se arata in comunicatul Consiliului Concurentei.

"Consiliul interpreteaza gestul Lafarge ca un semnal transmis tuturor operatorilor economici din Romania in legatura cu obligatia lor de a respecta Legea concurentei", mentioneaza comunicatul.

La finele lunii mai, Consiliul Concurentei a finalizat investigatia de pe piata cimentului si a sanctionat principalii producatori, companiile Carpatcement, Lafarge si Holcim, cu amenzi de 28,5 milioane de euro, in principal pentru ca au constituit un cartel pentru stabilirea ilegala a preturilor pe piata interna, in perioada 2000-2004.

Amenda Lafarge Romcim se ridica la 377,2 miliarde de lei (6,5% din cifra de afaceri a companiei inregistrata in 2004), in timp ce pentru Carpatcement sanctiunea este de 313,2 miliarde lei (6% din vanzarile de anul trecut).

Compania Holcim a primit o amenda in valoare de 290 miliarde lei, reprezentand 5,5% din cifra de afaceri din 2004. Holcim a fost sanctionata separat si cu 1,4 milioane de euro, pentru incalcarea unei decizii a Consiliului Concurentei de autorizare conditionata a concentrarii economice realizata prin cumpararea fabricii de ciment de la Alesd.

"Cele mai daunatoare fenomene asupra concurentei le reprezinta intelegerile intre firme sau organizatii profesionale care au ca efect fixarea preturilor, stabilirea nivelului productiei, impartirea pietei. Termenul generic utilizat in acest sens este cel de CARTEL", a precizat presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde.

"Speram ca aceasta decizie va marca sfarsitul unui comportament ilegal iar companiile au ocazia sa demonstreze ca in viitor vor avea o conduita concurentiala corecta" a evidentiat el.

Sanctiunea aplicata de Consiliul Concurentei celor trei producatori de ciment ar putea duce la o scadere a pretului pe aceasta piata, a mentionat Berinde.

Holcim a platit amenzile, la scurt timp dupa decizia institutiei care reglementeaza domeniul competitiei, desi a tinut sa precizeze ca nu este de acord cu decizia Consiliului Concurentei.

La randul sau, Carpatcement a depus, pe 23 iunie, la Curtea de Apel Bucuresti, o cerere de anulare a deciziei Consiliului Concurentei.

Ca urmare a faptului ca, in data de 28 iunie 2005 instanta nu a acceptat cererea de suspendare a platii amenzii, conform reglementarilor in vigoare, Carpatcement a platit amenda, ne-a declarat directorul de comunicare al companiei, Bogdan Arnautu.

Plata amenzii a fost facuta in data de 4 iulie 2005. Dosarul de fond, in care Carpatcement cere anularea deciziei Consiliului Concurentei, este pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, urmand ca prima audiere sa aiba loc in data de 21 septembrie 2005.