"Noua la scoala ni s-a zis direct: faceti-va viza de flotant in zona scolii. Toata lumea a facut asa. De-asta nu mai erau locuri in etapa a 2-a la o gramada de scoli bune", scrie un cititor HotNews.ro. "Ingaduinta suspecta a Inspectoratului Scolar Municipal fata de parintii care fac fals in acte doar pentru a-si inscrie odraslele la scolile bune din Bucuresti a dus la dezvoltarea unei adevarate afaceri prin care s-au vandut vize de flotant celor care au dat in schimb bani", noteaza un alt cititor, care se semneaza "Emil". Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Catalin Baba, a declarat ca "Ministerul nu are atributii in verificarea vizelor de flotant".

  • HotNews.ro va invita sa ne scrieti daca stiti si alte cazuri similare. Folositi formularul de comentarii de la finalul articolului

Informatii privind schimbarea domiciliilor de catre parinti pentru a facilita inscrierea copiilor la anumite scoli au aparut dupa publicarea metodologiei privind inscrierea copiilor la clasa pregatitoare si la clasa I. Metodologia prevede ca toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea la scoala de circumscriptie vor fi inscrisi la acea scoala, iar parintii care vor o alta scoala decat cea de circumscriptie se inscriu in a doua etapa, in limita locurilor ramase libere dupa prima etapa.

Desi Ministerul Educatiei a anuntat ca scolarizarea cu prioritate a elevilor in scolile de circumscriptie este prevazuta in legislatie inca din 2005 si ca metodologia nu aduce ceva nou in acest sens, de teama de a nu indeplini criteriile din a doua etapa, mai multi parinti sustin ca si-au facut viza de flotant cu care au atestat la inscriere faptul ca se afla in curcumscriptia scolii pe care o doreau.

Ce spun cititorii HotNews.ro:

cristihan: (...) Intre timp si eu mi-am facut mutatie din sectorul 1 in sectorul 1 ca sa pot sa-mi inscriu copilul la o scoala decenta. C-asa-i in educatie!

Emil: Metodologia actuala de inscriere in clasa I a permis dezvoltarea unei mari fraude. Asa cum diferiti indivizi s-au declarat de etnie germana, falsificand declaratia data cu buna credinta (care le-a adus un avantaj fata de parintii care nu au vrut sa devina sperjuri), asa s-a intamplat si cu vizele de flotant luate in fals. Nu poti obtine o astfel de viza pentru a profita de un avantaj, ci doar daca locuiesti efectiv la noua adresa. De fapt, ingaduinta suspecta a Inspectoratului Scolar Municipal fata de parintii care fac fals in acte doar pentru a-si inscrie odraslele la scolile bune din Bucuresti a dus la dezvoltarea unei adevarate afaceri prin care s-au vandut vize de flotant celor care au dat in schimb bani (sume intre 1000 si 3000 de lei), fara ca cei care au primit acesti bani sa plateasca vreun impozit (...).

Profu: In 2 - 3 ani viza de flotant va deveni o afacere profitabila. Vreti sa va dati copilul la scoala xx. Foarte bine, vedeti anuntul: 'familie de pensionari, cu resedinta in circumscriptia scolii xx, oferim suport obtinere viza flotant in vederea inscrierii copilului la scoala xx'. In acest fel, scoala xx care este cotata bine, in 2 ani se va trezi ca are nu 90, ci 390 copii de inscris in clasa 0.

Ministrul spune: Parintii care recurg la astfel de solutii o fac pe proprie raspundere. Pai bineinteles, dle ministru, pentru ca e perfect legal. Au o viza eliberata de Politie.

Dar pentru dvs. conteaza ca au viza la adresa respective doar de 1-2 luni inainte de inceperea inscrierilor?

Conteaza daca familia respectiva va locui acolo dupa ce si-au inscris copilul?

Luati la intamplare 10-20 de astfel de familii si verificati: au apartament/casa proprietate personala in alta zona? O aveau in proprietate la data cand si-au facut viza de flotant? Sta copilul la acea adresa cu unul sau ambii parinti macar 6 luni dupa inscriere? Daca au locuita proprietate in alta zona, de ce si-au facut viza de flotant in alta parte tot in Bucuresti?

Verificati aceste lucruri si pedepsiti cateva astfel de familii: anulati inscrierea, pregatiti amenzi usturatoare, etc. Abia atunci veti putea sa spuneti: o fac pe proprie raspundere.

Vezi comentariile integrale aici

theli: Poate cu ocazia scandalului astuia investigheaza cineva si treaba cu domiciliul flotant. Noua la scoala ni s-a zis direct: faceti-va viza de flotant in zona scolii. Toata lumea a facut asa. De-asta nu mai erau locuri in etapa a 2-a la o gramada de scoli bune.

Vezi comentariile integrale aici

Contactat de HotNews.ro, Catalin Baba, ministrul Educatiei, a declarat ca "Ministerul nu are atributii in verificarea vizelor de flotant si nu a sesizat Ministerul de Interne in privinta verificarii acestora". In cadrul unei conferinte de presa, ministrul a sustinut, in legatura cu schimbarile de domiciliu ale familiilor pentru inscrierea copiilor intr-o anumita unitate de invatamant, ca acestea sunt facute pe proprie raspundere, fiecare asumandu-si semnarea unor astfel de documente.

Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, a spus pentru HotNews.ro ca "Inspectoratul nu are abilitatea sa cerceteze modalitatea de realizare a vizelor de flotant. Este in atributia Ministerului Administratiei si Internelor, iar noi nu avem dreptul sa controlam vizele de flotant, modul de obtinere si efectele pe care le produc pentru ca intram peste dreptul omului de a-si alege domiciliul".

"Nu am sesizat MAI, pentru ca nu noi putem face acest lucru, noi respectam metodologia", a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului.

Citeste si: