Guvernul a aprobat intr-o sedinta extraordinara un act normativ care obliga autoritatile contractante sa nu intarzie cu mai mult de 7 zile calendaristice incheierea unor contracte de achizitii publice, a anuntat Cristina Traila presedinta Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP). Acelasi act normativ mai prevede ca autoritatea contractantă are obligaţia de a transmite ANRMAP, prin mijloace electronice, în cel mult 48 ore de la data încheierii contractului de achiziţie publică, o notificare cu privire la contractul sau acordul-cadru încheiat.

  • Actul normativ modifica HG 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.

Prin aplicarea noilor prevederi, autoritatile care deruleaza licitatii vor fi obligate sa incheie contractul in maximum o saptamana dupa termenul de asteptare. Astfel, nu mai pot tergiversa mai multe luni finalizarea unor licitatii, tactica aplicata in unele cazuri pentru ca firma castigatoare sa isi retraga oferta si sa lase loc. Aceste lucruri se intampla in cazurile in care contractele nu au fost castigate de "firmele care trebuie".

Preşedintele ANRMAP a precizat că modificările operate urmăresc transparentizarea procesului de achiziţie publică, evitarea întârzierilor majore în implementarea proiectelor de investiţii şi în cheltuirea fondurilor publice alocate, inclusiv a fondurilor comunitare.

De asemenea, ofertantul care se consideră lezat în dreptul său de un astfel de comportament are dreptul de a sesiza ANRMAP, a mai declarat Cristina Trăilă.

În ceea ce priveşte sancţiunile pe care le riscă autorităţile contractante, preşedintele ANRMAP a menţionat că acestea sunt prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă 34/2006, amenda maximă fiind de 40.000 de lei.