Elvetienii sunt chemati duminica sa se pronunte, prin referendum, la extinderea concediului de odihna de la 4 la 6 saptamani pe an, dar sondajele de opinie indica faptul ca propunerea va fi respinsa, in conditiile in care se bucura de sprijinul a doar 30% din populatie, scrie AFP.

Gilbert Gress, un antrenor de fotbal franco-elvetian, a declarat pentru Le Matin ca "daca am putea vota acasa, in Franta, pentru 6 saptamani de vacanta, ar fi 'DA' in proportie de 90%".

Guvernul se opune acestui text, ca si mediul economic, sustinand ca in Elvetia, unde costurile salariale sunt foarte mari, competitivitatea ar avea enorm de suferit, pe fondul unui somaj deja in crestere.

Patronatul elvetian, EconomieSuisse, este si el impotriva acestui proiect, din cauza exemplului francez, considerat prea putin atractiv. Cu cele 35 de ora pe saptamana, "francezii au mai mult timp liber decat elvetienii, dar acesta nu aduce mare lucru" pentru tara lor, potrivit organizatiei patronale, care adauga ca in Franta "rata somajului este mare, economia e slabita si francezii isi iau concediu medical de doua ori mai des (8,5 zile) decat elvetienii".

Votul din 11 martie este organizat la initiativa organizatiei sindicale Travail.Suisse, care sustine ca o treime dintre angajati sufera de stres la serviciu iar doua saptamani suplimentare de concediu ar putea fi solutia.

Este timpul, spun sindicalistii, ca muncitorii sa beneficieze de cresterea productivitatii, care s-a majorat cu 20% intre 1992 si 2007, in timp ce salariul real nu a crescut decat cu 4,3% in aceeasi perioada.

Referendumurile sunt un element central al democratiei directe din Elvetia. Alegatorii se pronunta atat asupra unor chestiuni federale, cat si cantonale sau locale.

Astfel, la Zurich, municipalitatea vrea sa construiasca un "parking pentru prostituate", intr-un cartier indepartat de centrul orasului, si cere acordul locuitorilor.

Costul proiectului este estimat la 2 milioane de franci elvetieni, dar prostituatele vor achita o taxa anuala pentru locul pe care il ocupa.