Confuzie la Bruxelles si la Bucuresti in privinta propunerii facute de Romania pentru fotoliul de comisar european. Agentia France Presse, care citeaza o sursa din cadrul Comisiei Europene, sustine ca presedintele acestui for, Jose Manuel Barroso, a respins deja candidatura lui Varujan Vosganian pentru functia de comisar european.

Un alt diplomat sustine, insa, ca in cazul in care Barroso nu l-ar fi vrut pe Vosganian, ar fi comunicat acest lucru pentru ca Bucurestiul sa faca o alta alegere.

"In mod vizibil, lucrurile functioneaza dezordonat", a conchis una dintre sursele citate.

France Press subliniaza si punctele slabe ale lui Varujan Vosganian, care nu il recomanda pentru functia de comisar european. Este vorba, in primul rand, de faptul ca Vosganian este un „ilustru necunoscut”, nu a condus niciun minister in Romania, nu are experienta in problemele Uniunii Europene, iar orientarea sa politica ar fi prea de dreapta.

Alte motive de ingrijorare pentru europarlamentari sunt acuzatiile care i se aduc referitor la colaborarea sa cu Securitatea si, nu in ultimul rand, relatiile lui Vosganian cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.

Confuzia si lipsa de informatii au renascut perspectiva izbucnirii unei crize similare celei din 2004, generata, de asemenea, de discutiile pentru numirea comisarilor europeni.

Intrebat daca Barroso se teme de o repetare a crizei de la acea data, purtatorul de cuvant al presedintelui Comisiei a declarat : "Nimeni nu se teme de ceva de genul acesta".

Comisarii roman si bulgar urmeaza sa fie audiati de una sau mai multe comisii ale Parlamentului European, in functie de portofoliile care le vor fi atribuite.

Astfel, candidatul bulgar Meglena Kuneva, caruia Barroso i-a atribuit portofoliul privind Protectia Consumatorului ar putea fi audiat de comisia "Piata interna si protectia consumatorului" din Parlamentul European.

Viitorul comisar roman ar putea primi o parte din portofoliul detinut in prezent de Jan Figel, comisar pentru Educatie, Formare profesionala, Cultura si Multilingvism.

Parlamentul European se va pronunta in privinta celor doi candidati in cadrul sesiunii plenare din 11-15 decembrie.

Pe de alta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, sambata, ca informatiile conform carora presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, ar fi respins candidatura liberalului Varujan Vosganian la postul de comisar european sunt "simple speculatii".

"Eu nu am astfel de informatii. Sunt convins ca nu exista o astfel de informatie daca eu nu o am. Sunt simple speculatii".

Primul ministru a adaugat ca "procedurile cu Comisia Europeana sunt in curs" si ca nu are ce sa spuna mai mult de atat. Declaratiile premierului Tariceanu au fost transmite in direct de televiziunile romanesti de stiri.