Ziua de demonstratii nationale din Rusia a inceput cu un miting in orasul estic Vladivostok. Rand pe rand, sute de persoane din principalele orase siberiene au iesit in strada pentru a protesta impotriva fraudarii alegerilor legislative de duminica, potrivit RIA Novosti. Proteste asemanatoare au avut loc, in a doua jumatate a zilei, in zeci de orase rusesti. Potrivit estimarilor autoritatile moscovite, cateva zeci de mii de persoane s-au adunat in centrul capitalei ruse. Mitingurile de sambata reprezinta cea mai mare miscare de protest a erei Putin.

Foto:
  • Apasa pe fotografie pentru o fotogalerie cu protestele din Rusia

UPDATE Zeci de mii de persoane au iesit, sambata, in strada, in orase de pe tot intinsul Rusiei, din Vladivostok (pe coasta pacifica a Rusiei) pana in orasul vestic Kaliningrad. In Moscova, protestatarii au agitat pancarte si au scandat "Sarlatani si hoti!", cerand demisia lui Vladimir Ciurov, presedintele Comisiei Electorale Centrale din Federatia Rusa, potrivit RIA Novosti. Multimea s-a orientat, la un moment dat, in directia Kremlinului strigand "Jos cu Putin!".

Politia a estimat numarul participantilor la mitingul moscovit la 25,000 de persoane. Organizatorii sustin ca numarul s-a apropiat de 40.000. Fostul premier rus Mihail Kasianov a declarat, intr-un discurs tinut in fata multimii din piata Bolotnaya, "astazi 60.000, poate 100.000 de oameni, au participat la acest miting. Acest lucru inseamna ca astazi este inceputul sfarsitului pentru aceste autoritati hoate", informeaza Reuters.

O atentie deosebita a fost acordata sambata Podului Lujkov, cunoscut si ca "Podul iubirii", una dintre caile de acces catre piata Bolotnaia. Ingrijorati de un posibil colaps al podului din cauza numarului mare de protestatari care l-au traversat, autoritatile l-au inchis, spre indignarea multimii. Podul a fost redeschis dupa o ora.

Cateva sute de persoane au iesit in strada, sambata, in orasul Vladivostok, localizat in extrema estica a Rusiei, dand startul zilei de proteste impotriva fraudarii alegerilor legislative in care partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unita, a iesit invingator. In Vladivistok, partidul lui Putin a adunat mai putine voturi decat partidul comunist in alegerile de duminica.

Manifestantii au purtat pancarte cu copii ale protocolului alegerilor, potrivit cotidianului Komsomolskaya Pravda, sau cu sloganuri precum "Suntem impotriva falsificarii in masa" si "Sobolanii ar trebui sa plece" (Reuters). Multi dintre ei s-au inscris pentru a fi observatori in alegerile prezidentiale din luna martie.

Unele surse au estimat ca numarul participantilor s-a ridicat la 200, in timp ce altele au raportat 300 de persoane. Potrivit Reuters, martorii sustin ca numarul real al participantilor s-ar fi ridicat la 1.000. Circa 50 de politisti au fost trimisi la fata locului pentru a mentine ordinea.

Circa 1.000 de persoane au protestat sambata in orasul Barnaul, din Siberia de Sud; alti 200 s-au adunat in piata centrala din Cita (capitala regiunii Cita, din sud-estul Siberiei) si cateva sute de oameni au protestat in Krasnoiarsk, al treilea oras ca marime din Siberia, localizat pe fluviul Enisei.

Un miting neautorizat a avut loc in orasul Habarovsk, unde mai mult de 50 de persoane au iesit in strada in semn de protest. Politia a retinut circa 20 de persoane.

In a doua jumatate a zilei au avut loc mitinguri asemanatoare, autorizate si neautorizate, organizate in zeci de orase ale Rusiei, precum si in 20 de tari.

Circa 30.000 de persoane si-au anuntat prezenta la mitingul autorizat din Moscova, cel mai mare protest public din Rusia ultimelor doua decenii. Protestul ar fi trebuit sa aiba loc in Piata Revolutiei, aproape de Kremlin. Autoritatile au anuntat vineri ca au acordat permisiunea ca cele 30.000 de persoane sa se adune intr-o locatie mai putin simbolica, Piata Bolotnaia.

Premierul rus Vladimir Putin a declarat, joi, ca cetatenilor "trebuie sa li se dea dreptul de a-si exprima opinia", atat timp cat "actioneaza in limitele legii". In cazul in care incalca regulile, autoritatile trebuie sa ia masuri, a afirmat Putin.

Mitingurile de protest au inceput in urma alegerilor legislative de duminica, manifestantii cerand o Rusie "fara Putin". Peste o mie de manifestanti au fost arestati incepand cu ziua de duminica.

Tribunalul Tverskoi din Moscova i-a judecat marti pe politicianul de opozitie Ilia Iashin si activistul Aleksei Navalnii, pentru organizarea unui miting neautorizat impotriva alegerilor fraudate. Organizatia Amnesty International i-a declarat pe cei doi adevarati eroi. In acest context, agentia internationala de rating Fisch a avertizat in legatura cu riscurile politice extrem de ridicate din ajunul alegerilor prezidentiale. Expertii anticipeaza pentru Rusia un scenariu egiptean si califica drept nelegitima noua componenta a Dumei de stat.

Citeste si: