Ministerul Justitiei a incheiat pe 26 octombrie un contract de asistenta tehnica in valoare de 1.5 milioane lei pentru realizarea Codului Insolventei cu un consortiu de consultanti: Pricewaterhouse Coopers Business Recovery Services SPRL (Romania), D&B David si Baias SCA (Romania) si RVA Insolvency Specialists SPRL (Romania). Unul din cosultanti, RVA Insolvency Specialists SPRL l-a avut ca asociat, pana pe 18 octombrie, pe Calin Zamfirescu, socrul ministrului Catalin Predoiu. Potrivit reprezentantilor MJ, in acest caz nu exista nici un conflict de interese deoarece serviciile RVA Insolvency Specialists SPRL nu au fost contractate pe baza legii achizitiilor publice, ci in baza prevederilor Bancii Mondiale, institutie care finanteaza contractul.

  • Numele socrului ministrului a disparut din lista de asociati prezenta pe site-ul firmei de insolventa la scurt timp dupa clarificarile solicitate de HotNews.ro
  • Calin Zamfirescu a declarat pentru HotNews.ro ca si-a cesionat partile sociale din cadrul companiei pe 18 octombrie, adica cu opt zile inainte ca ministerul sa semneze contractul.
  • Potrivit MJ, procedurile de achizitie au fost demarate in ianuarie 2011 si au fost incheiate in 26 octombrie. Astfel, in perioada evaluarii ofertelor, Zamfirescu figura ca asociat al RVA Insolvency Specialists SPRL

Pe 1 noiembrie, MJ a anuntat ca a contractat serviciile consortiului format din Pricewaterhouse Coopers Business Recovery Services SPRL (Romania), D&B David si Baias SCA (Romania) si RVA Insolvency Specialists SPRL (Romania) pentru elaborarea Codului Insolventei. Potrivit ministerului, valoarea totala a contractului este de 1.568.809.19 lei (inclusiv TVA), iar durata de implementare este de 17 luni. Ministerul a mentionat ca serviciile de consultanta ale consortiului au fost contractate utilizand prevederile Bancii Mondiale privind achizitiile.

"Elaborarea Codului face parte din obiectivele asumate in cadrul Proiectului "Reforma sistemului judiciar", finantat prin Acordul de imprumut cu Banca Mondiala. Selectionarea consortiului castigator pentru acordarea consultantei s-a facut in conformitate cu criteriile Bancii, respectiv "Selectia pe baza calificarii si costului Consultantului", agreata prin Acordul de imprumut si prevazuta in planul de achizitii.", mentioneaza MJ in comunicatul public.

RVA Insolvency Specialists SPRL, parte a consortiului care a castigat contractul cu MJ, l-a avut ca asociat pe Calin Andrei Zamfirescu care este si socrul ministrului Justitiei, Catalin Predoiu. Calin Andrei Zamfirescu a declarat pentru HotNews.ro ca si-a cesionat partile sociale din cadrul companiei pe 18 octombrie adica cu opt zile inainte ca ministerul sa semneze contractul cu asocierea de consultanti din care face parte RVA Insolvency Specialists SPRL.

Calin Zamfirescu este inca prezentat pe pagina de Internet a RVA Insolvency Specialists SPRL drept asociat. "Intreaga activitate se desfasoara sub conducerea si supravegherea celor 3 asociati : dl. av. Arin Octav Stanescu, dl. av. Calin Andrei Zamfirescu si dl. av. Stan Tarnoveanu, specialisti de marca in domeniu".

"Nu am stiut de acest contract. Nu mai sunt la acesta companie din 18 octombrie. Mi-am infiintat propria firma de insolventa. Practic la RVA nu am mai lucrat ca practician din 2004-2005 de aceea am si renuntat", a declarat Calin Zamfirescu pentru HotNews.ro

Potrivit registrului cu practicienii in insolventa prezentat pe site-ul Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, Calin Zamfirescu este inregistrat drept asociat al RVA Insolvency Specialists SPRL. Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa este condusa de Arin Octav STANESCU- asociat coordonator in cadrul RVA Insolvency Specialists SPRL. Descarca aici tabelul si vezi pozitia 319.

Potrivit MJ, procedurile de achizitie au fost demarate in luna ianuarie 2011 si au fost incheiate in 26 octombrie. Astfel ca in perioada in care a fost desemnat castigatorul licitatiei, Calin Zamfirescu figura ca asociat al RVA Insolvency Specialists SPRL.

HotNews.ro a solicitat MJ sa precizeze daca in cazul acestui contract nu exista un conflict de interese avand in vedere relatia de rudenie dintre ministrul Catalin Predoiu si Calin Andrei Zamfirescu, asociat in cadrul RVA Insolvency Specialists SPRL pana pe 18 octombrie. HotNews.ro a solicitat un punct de vedere din partea MJ avand in vedere legea achizitiilor publice care la capitolul 8 - "Reguli de evitare a conflictului de interese" - prevede ca o companie care are un asociat care este in relatii de rudenie cu un reprezentant al autoritatii contractante este eliminata din cadrul procedurii de achizitie.

Reprezentantii MJ au transmis ca in cazul contractului cu asocierea din care face parte si RVA Insolvency Specialists SPRL nu a fost aplicata legea achizitiilor publice, ci prevederile privind achizitiile ale Bancii Mondiale fiind vorba de un contract finantat de acesta institutie. Potrivit reprezentantilor MJ, regulile Bancii Mondiale nu ar prevedea un conflict de interese in acest caz.

Vezi mai jos precizarile MJ:

  • Contractul incheiat de Ministerul Justitiei cu Joint Venture-ul format din PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services SPRL (Romania), D&B David si Baias SCA (Romania) si RVA Insolvency Specialists SPRL (Romania), avand ca obiect Servicii de consultanta pentru imbunatatirea mecanismului insolventei in Romania, este reglementat de Legea nr.205/2006 privind ratificarea Acordului de imprumut dintre Romania si BIRD pentru finantarea Proiectului privind reforma sistemului judiciar, semnat la Bucuresti, la 27 ianuarie 2006, respectiv de Ghidul Bancii Mondiale pentru selectia si angajarea Consultantilor, la care se face trimitere in Anexa 4 a Acordului.
  • Acordul, Ghidul si Anexele fac corp comun cu Legea 205/2006, avand puterea juridica a acesteia. Aceasta Lege (nr.205/2006) consacra o procedura speciala si, deopotriva, confidentiala fata de conducatorul institutiei contractante, derogatorie de la procedura achizitiilor publice prevazute de OUG 34/2006.
  • Astfel, dispozitiile art. din OUG 34/2006 nu sunt aplicabile in speta, in raport cu dispozitiile art.14 din Ordonanta, care excepteaza expres ¬procedurile specifice unor organisme si institutii internationale¬ (ex. Banca Mondiala), de la procedura ordonantei citate.
  • Potrivit exigentelor Legii 205/2006, pretinsele conflicte de interese, de tipul celor sugerate in mass-media, sunt raportate exclusiv la membrii comisiei de evaluare si sunt lasate la aprecierea Bancii Mondiale, astfel cum rezulta, in mod expres, din Ghidul la Acordul ratificat prin Legea 205/2006 (art.1.9 lit.c din Ghid).

Vezi mai jos raspunsul integral al MJ

Raspuns MJ

In mod ciudat dupa ce HotNews.ro a solicitat informatii de la MJ pe tema contractului RVA Insolvency Specialists SPRL pe site-ul companiei au fost operate modificari. Initial pe site la rubrica "Despre noi-echipa", Calin Zamfirescu era trecut ca asociat exact sub sectiunea unde era mentionat Av. Arin Octav STANESCU- asociat coordonator.

Dupa ce HotNews.ro a facut demersurile oficiale Calin Zamfirescu a fost scos de pe site si nu mai apare la rubrica -echipa. Pe site totusi se pastreaza mentiunea: Intreaga activitate se desfasoara sub conducerea si supravegherea celor 3 asociati : dl. av. Arin Octav Stanescu, dl. av. Calin Andrei Zamfirescu si dl. av. Stan Tarnoveanu, specialisti de marca in domeniu. Faptul ca socrul ministrului Predoiu este asociat in cadrul RVA Insolvency Specialists SPRL este mentionat si pe tabloul practicienilor in insolventa de pe site-ul lichidatori.com (vezi aici).

Captura Zamfirescu-vert colaj

Ce spun regulile Banci Mondiale privind conflictele de interes si relatiile de rudenie

In ghidul Bancii Mondiale privind selectarea consultantilor de catre tarile care imprumuta bani de la BM sunt prevazute si cazurile de conflict de interes. La punctul 1.9 litera c. sunt definite si relatiile de rudenie care pot duce la excluderea din procesul de achizitie. Potrivit acestui articol, un consultant poate fi exclus din procedura de achizitie in cazul in care are "o relatie de afaceri sau relatie de rudenie cu un membru al staffului care este direct implicat in: realizarea documentatie de achizitie, procedura de selectie, supervizarea contractului". Vezi mai jos articolul din ghidul Bancii Mondial ¬ textul original:

  • Relationship with Borrower's staff: Consultants (including their personnel and sub- consultants) that have a business or family relationship with a member of the Borrower's staff (or of the project implementing agency's staff, or of a beneficiary of the loan) who are directly or indirectly involved in any part of: (i) the preparation of the TOR of the contract, (ii) the selection process for such contract, or (iii) supervision of such contract may not be awarded a contract, unless the conflict stemming from this relationship has been resolved in a manner acceptable to the Bank throughout the selection process and the execution of the contract.

Acest articol nu defineste gradul de rudenie. Nu este clar daca acest articol se aplica in cazul relatie de rudenie dintre ministrul Predoiu si socrul sau Calin Zamfirescu, asociat al RVA Insolvency Specialists SPRL pana pe 18 octombrie. Vezi aici ghidul Bancii Mondiale

Potrivit precizarilor MJ "Banca Mondiala avea atributul exclusiv al aprecierii oricaror situatii de conflict de interese".

Pe langa Joint Venture-ul format din PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services SPRL (Romania), D&B David si Baias SCA (Romania) si RVA Insolvency Specialists SPRL (Romania) la procedura de achiztie au mai participat si alte trei asocieri:

  • Joint Venture-ul format din KPMG Romania SRL, Tuca Zbarcea & Asociatii SCA si Piperea & Asociatii SCA;
  • Joint Venture-ul format din White &Case, LLP, Munich (Germania), White &Case advocati kancelar, Praga (Republica Ceha) si White &Case, Pachiu SCA, Bucuresti (Romania);
  • Joint Venture-ul format din Miculiti Chiper Shollenbarger Angelo SCPA (Romania) si 22 North Holding Co Inc. d/b/a Business Strategy Advisors of Vermont (SUA)

Ce prevede legea achiztiilor din Romania

Daca in cazul contractului pentru realizarea Codului Insolventei ar fi fost aplicata OUG 34/2006, legea achiztiilor publice, compania RVA Insolvency Specialists SPRL ar fi fost eliminata din procedura de achizitie publica.

  • Art. 69-1 din legea achizitiilor publice prevede urmatoarele: "Ofertantul/Candidatul/Ofertantul asociat/Subcontractantul care are drept membri in cadrul consiliului de administratie/organ de conducere sau de supervizare sᅩi/sau are actionari ori asociati persoane care sunt sot/sotie, ruda sau afin pana la gradul al patrulea inclusiv sau care se afla in relatii comerciale, astfel cum sunt acestea prevazute la art. 69 lit. a), cu persoane ce detin functii de decizie in cadrul autoritatii contractante este exclus din procedura de atribuire." In cazul nostru  RVA Insolvency Specialists SPRL este ofertantul care are drept asociat (Calin Zamfirescu- asociat pana in data de 18 octombrie) o persoana care este afin de gradul 1 cu o persoana ce detine o functie de decizie in cadrul autoritatii contractante (ministrul Catalin Predoiu). Articolul 69 spune clar ca in acest caz companie este este exclusa din procedura de achizitie publica.

    In cazul contractarii serviciilor de asistenta ale consortiului din care face parte si  RVA Insolvency Specialists SPRL nu a fosta aplicata legea achiztiilor publice romaneasca deoarece acesta lege prevede si cazuri in care autoritatile sunt exceptate de la aplicarea legii. Astfel art 14 litera c a OUG 34/2006 prevede:
    "Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica atunci cand contractul de achizitie publica este atribuit ca urmare a:
    c.Aplicarii unei proceduri specifice unor organisme sᅩi institutii internationale;"
    Vezi aici legea achizitiilor publice

    Cine este Calin Zamfirescu

    Calin Zamfirescu este asociat in cadrul casei de avocatura Zamfirescu-Racoti-Predoiu, casa de avocatura la care a intrat ca partener din 2005 si Catalin Predoiu, ministrul Justitiei. In prezent, ministrul Catalin Predoiu nu mai este partener in cadrul casei de avocatura, de unde a iesit din momentul in care a devenit ministru. Potrivit propriului CV, Calin Zamfirescu a reprezentat clienti in peste 10.000 de cazuri comerciale si civile preluate pe durata carierei sale de peste 34 de ani. Jurnalul National a relatat in martie 2008 ca socrul ministrului Predoiu ar fi cercetat de DNA in dosarul privind lichidarea Bancii Internationale a Religiilor (BIR).
    "Scoaterea la iveala a acestor informatii probabil ca are legatura cu faptul ca sunt socrul ministrului de Justitie. Urmarirea penala a fost inceputa, am dat declaratii, s-au facut expertize. Cred ca DNA va da in curand solutia de scoatere de sub urmarire penala pentru toti 14", a declarat Calin Zamfirescu citat de Jurnalul National. Potrivit Q Magazine in aprilie 2008 Calin Zamfirescu ar fi fost scos de sub urmarire penala in acest dosar. Vezi detalii aici .Precizam ca portalul DNA (pna.ro) nu contine nici un comunicat de presa referitoar la o eventuala scoatere de sub urmarire penala. RVA Insolvency Specialists SPRL are in portofoliu asistenta acordata in cazuri de faliment si regorganizare judiciara rasunatoare cum ar fi: Banca Internationala a Religiilor, Banca Albina, Balkoop SA sau PSV Company fosta Petrom Service companie despre care presa a relatat ca a fost controlata de Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vantu.