“Am intrat in emisiunea Realitatii TV si cand am terminat era emisiunea unei alte televiziuni, RTV, o televiziune cu un alt actionariat. A fost o chestiune, cred, unica in istoria televiziunii”, spune regizorul Florin Iepan, care a asistat pe viu la ruperea in doua a postului Realitatea TV. Fiind prezent in studiourile televiziunii din Casa Presei, regizorul si operatorul sau au imortalizat momentul si au realizat un scurt filmulet. HotNews.ro va prezinta filmul divizarii postului de televiziune asa cum a fost el vazut de Florin Iepan.

Corina Dragotescu- Bogdan ChireacFoto: Hotnews
  • Bogdan Chiriac in dialog cu Corina Dragotescu: Prietenul meu, Sorin, e un tip genial. Fara bani, alungat, facut, e genial. L-am sunat azi, i-am zis: grasutule, esti minunat. Bai, il apreciez, e briliant

Duminica, 24 octombrie, regizorul Florin Iepan si Mihail Zaslavski, ultimul supravietuitor al masacrului de la Odessa din 1941, au participat la emisiunea Ultima Ora de la Realitatea TV. Regizorul Florin Iepan a fost prezent la emisiune pentru a povesti despre proiectul filmului documentar Odessa, despre masacrul din octombrie 1941, cand armata romana a ars de vii, din ordinul maresalului Ion Antonescu, aproape 22.000 de civili ucrainieni, majoritatea evrei.

Regizorul a povestit pentru HotNews.ro ca a trait un moment unic: “Practic am intrat intr-o emisiune la Realitatea Tv si cand am iesit din emisiune eram la un alt post TV”. Operatorul regizorului Florin Iepan a filmat in studioul Realitatea Tv in momentele in care televiziunea s-a divizat intre Realitatea Tv (aripa Schwartzenberg) si RTV (televiziunea lui Sebastian Ghita). Vezi mai jos video cu imagini inedite din studiourile de la Casa Presei.

Povestea scindarii postului de televiziune relatata de Florin Iepan. Asculta mai jos audio integral:

Descarca fisierul audio in format MP3

“Eu lucrez la un film documentar legat de masacrul comis de autoritatile romane la Odessa in octombrie 1941 si duminica trecuta se implineau fix 70 de ani de la acest eveniment. Cu acesta ocazie, l-am adus la Bucuresti pe Mihail Zaslavski, singurul supravietuitor al acestui masacru.

Initial, duminica trebuia ca domnul Mihail Zaslavski sa participe la Antena 3 la emisiunea domnului Mihai Gadea, dar cu 4 sau 5 ore inainte de emisiune am fost informati ca emisiunea cu noi ca invitati nu se mai tine. Nu era foarte clar de ce ne-au spus doar ca nu este un moment oportun. I-am anuntat pe cei de la Realitatea TV ca suntem disponibili.

In final, am ajuns la Realitatea, am intrat in studio si ni s-au pus lavalierele. Era un fel de agitatie acolo, dar nu stia de ce. A intrat si doamna Dragotescu care ne-a spus ca ar fi ceva probleme tehnice. Am fost mutati intr-un alt studio.

Emisiunea a decurs apoi normal, relatarea domnului Mihail Zaslavski i-a impresionat pe toti cei prezenti. In timpul emisiunii, eu am vazut insa pe un monitor o alta emisiune live cu domnul Tatulici cu sigla Realitatea TV care vorbea despre cutremurul din Turcia.

Pe mine ma sunau foarte multi prieteni pe care i-am anuntat ca voi fi la emisiune si am primit multe mesaje ca nu se difuzeaza emisiunea. Imi spuneau ca in loc sa vada emisiunea despre tragedia de la Odessa, vedeau o emisiune cu Tatulici. Cand am iesit noi din emisiune am realizat ce s-a intamplat. S-a intamplat urmatorul fenomen: se schimbase sigla din Realitatea TV in RTV. Am inteles ca am trait o chestiune foarte rara: o televiziune s-a despartit in doua live in timpul unei emisiuni, fara ca telespectatorii sa stie acest lucru si fara ca invitatii din platou sa stie acest lucru. Din fericire, operatorul meu a filmat tot acest proces cu acordul celor din studio.

Eu i-am explicat domnului Mihail Zaslavski ce s-a intamplat. Ulterior, am inteles ca emisiunea noastra, care pentru mine era foarte importanta pentru ca era prima dezbatere publica a acelui eveniment tragic de la Odessa, nu a fost preluata decat de niste operatori locali iar operatorii nationali de cablu au transmis emisiunea cu domnul Tatulici. Atunci am inteles discutiile dintre domnul Bogdan Chireac, doamna Dragotescu, dl. Striblea si domnul Bogdan Theodorescu care deja vorbeau de Realitatea 1 si Realitatea 2.

A fost un moment trist ca practic acest om Mihail Zaslavski si marturia lui despre Odessa nu a fost difuzata de nici un operator de cablu national. Noi am intrat in emisiunea Realitatii TV si cand am terminat era emisiunea unei alte televiziuni RTV, o televiziune cu un alt actionariat. A fost o chestiune cred unica in istoria televiziunii. Rezumand, asta s-a intamplat. Imaginati-va ca intrati in emisiunea unei televiziuni si cand terminati sunteti la o emisiune la o alta televiziune.

Dialog intre Corina Dragotescu si Bogdan Chireac.

Corina Dragotescu: Iti dai seama machiozele, fetele care dau cu pamatuful...

Bogdan Chireac: In orice caz, prietenul meu Sorin, vreau sa spun ca este un tip genial. N-ai ce sa faci.

Fara bani, alungat, facut, tot... E genial.

Corina Dragotescu: Absolut genial. Pentru ca lovitura asta este clar...

Bogdan Chireac: L-am sunat astazi si i-am spus: << Grasutule esti minunat>>. Bai, il apreciez, este briliant.

Corina Dragotescu: Da...

Florin Iepan:Cine este briliant domnu Chirieac? Spuneti-mi si mie. Domnul Vantu?

Bogdan Chirieac:Adica cine a fost atat de iscusit sa ia toata...?

Corina Dragotescu:Cred ca Sorin Enache. El este coordonatorul acolo. Sorin Enache. Ei sunt maestri in lovituri din astea.

Bogdan Chireac: Si Enache unde e acuma?

Corina Dragotescu:La Realitatea lu' Elan. Este director acolo.

Bogdan Theodorescu: La Realitatea 1, ca noi suntem Realitatea 2.

Sebastian Ghita

Sebastian Ghita

Foto: Hotnews

Nota: Cel care apare in trening albastru la minutul 4.49 este Sebastian Ghita, fostul manager al Realitatii TV aflat in conflict cu Elan Schwartzenberg si Sorin Ovidiu Vantu.

Cine este Florin Iepan

Regizorul Florin Iepan este absolvent al Academiei de Teatru si Film Bucuresti, regizor si producator; a lucrat la Sahia Film, Pro TV si TVR, fondator in 1999 al SUB-CULT-URA una din primele companii de productie independente din Romania (specializata numai in productia de filme documentare).

A conceput sau realizat peste 40 de filme documentare si productii tv, cu care a obtinut mai multe premii in tara si strainatate, audiente record pe tv, o parte din productiile sale fiind difuzate de televiziuni din intreaga lume.

Cineastul Florin Iepan are in lucru documentarul "Odessa", unde trateaza despre masacrul din octombrie 1941, cand armata romana a ars de vii, din ordinul maresalului Ion Antonescu, aproape 22.000 de civili ucrainieni, majoritatea evrei.