Cei doi oaspeti alaturi de Guvernatorul BNR

Guvernatorul BNR alaturi de oaspetii saiFoto: BNR

Cei doi oaspeti alaturi de Guvernatorul BNR

Foto: BNR

Ideea unui minister al finantelor la nivel europen sau o entitate a statelor unite europene nu este oportuna, Grecia trebuie salvata de la faliment si sa ramana in zona Euro, pentru a se evita ca ceea ce i se intampla acum statului elen sa se intample in viitor unei alte tari, a declarat, vineri, Etienne Davignon, presedintele Grupului Bilderberg.

"Personal nu cred deloc in ideea unui ministru de finante la nivel UE, nici macar o secunda, pentru ca este in contradictie cu conceptul pe care il avem noi. Care este conceptul? Conceptul este sa nu dispara statele, natiunile, si ca sa fie inlocuite de UE. Poate ca se va intampla, nu stiu, peste 100 de ani. Dar noi nu incercam sa cream Statele Unite ale Europei", a explicat Davignon.

El nu a exclus ca in viitor Statele Unite Europene sa functioneze, dar a admis ca in prezent se opereaza "impartiri de suveranitate. "Asta nu inseamna ca in viitor nu o sa existe Statele Unite ale Europei, dar acum ceea ce facem noi este ca impartim suveranitate si noi decidem sa avem o serie de probleme pe care sa nu le decidem la nivel individual, de tara, ci la nivel colectiv. Si, bineinteles, va trebui sa decidem printr-o majoritate de voturi", a mai spus Davignon.

Davignon si Isarescu

Davignon si Isarescu

Foto: BNR

Legat de problemele monedei euro, seful Bilderberg a atras atentia ca e nevoie de masuri puternice si rapide.

"Atunci cand ai o moneda comuna trebuie sa realizezi ca este a tuturor. Povestea Greciei trebuie sa ia sfarsit, dar cu Grecia in continuare in zona euro. Daca reactia nu este una puternica, de ce nu s-ar intampla acest lucru si altor state", a afirmat Davignon.

Potrivit acestuia, Europa se confrunta cu o profunda criza a datoriilor suverane care s-a extins din cauza problemelor din Grecia, dar si pentru ca statele membre ale Uniunii s-au opus propunerii Comisiei Europene care a sugerat trimiterea unor auditori care sa verifice situatia financiara a fiecarui stat in parte. In cadrul conferintei s-a mai vorbit despre populismul care se resimte tot mai puternic in cadrul statelor UE din cauza politicienilor care se folosesc de criza pentru a-si promova interesele electorale.

El a adaugat ca urmatorul pas dupa rezolvarea problemelor Greciei este gasirea de solutii pentru consolidarea cresterii economice in UE.

"Modelul de integrare europeana este unic. Daca nu va functiona, semnalul va fi foarte negativ pentru intreaga lume. Daca nu vom reusi, vom lua celorlalti elementul de speranta", a spus Davignon, referindu-se la procesul de globalizare.

In opinia lui Richard Haass, presedintele Consiliului pentru Relatii Externe, o organizatie independenta influenta, problemele actuale nu sunt de ordin institutional, ci tin mai degraba de zona politicului.

"Pentru mine, singura intrebare este daca politicul se va misca mai repede. Pana acum a fost devansat de evolutia economiei", a afirmat Haass.

El a adaugat ca populismul promovat de politicieni nu surprinde pe nimeni, insa promovarea acestuia a avut ca efect scaderea nivelului de trai si cresterea inechitatii sociale.

Intrebat despre regementarea institutionala, Haass s-a aratat ingrijorat ca cel putin in SUA exista pericolul unei suprareglementari, care poate incetini cresterea economica in urmatorii 5-10 ani

"Nu vrei sa repari ceva ce nu este stricat, si chiar acesta este pericolul", a mai spus el.

Grupul Bilderberg, asociat din cauza discretiei cu care se inconjoara, cu cele mai oculte organizatii, reuneste personalitati mondiale care se intrunesc anual. Numele grupului vine de la cel al hotelului la care a avut loc prima reuniune. Davignon face parte din grupul Bilderberg din anul 1974, si in 1999 a ajuns la conducerea acestuia, fiind cel de-al saselea presedinte al organizatiei.

El a acordat de-a lungul timpului putine interviuri, HotNews facand o selectiea celor mai importante declaratii ale sale. Anul acesta, reuniunea Grupului a avut loc in iunie la Saint Moritz in Elvetia, participantii fiind cazati la Suvretta hotel.