Un raport al Corpului de Control al Ministerului de Interne arata ca seful IPJ Giurgiu, Nicolae Dobrin, nu a luat masuri in privinta grupurilor infractionale cu potential violent din judet. Retrogradat pe 24 iunie din functie pentru 34 de abateri disciplinare, Nicolae Dobrin a fost reinstalat pe 20 septembrie la sefia IPJ Giurgiu de o instanta care a suspendat ordinul MI pana la judecarea procesului. In documentele prin care a contestat retrogradarea, Dobrin a aratat ca, de fapt, a urmarit activitatea grupurilor infractionale cu potential violent, dar ca in Giurgiu sunt doar doua in comuna Clejani si ca situatia este sub control si monitorizata in permanenta.

Nicolae Dobrin, IPJ GiurgiuFoto: giurgiuveanul.ro
  • In realitate, cazul crimei baschetbalistului Chauncey Hardy arata ca in municipiul Giurgiu clanul Butoane a comis mai multe acte de violenta.
  • Raportul mai arata si ca seful IPJ a comis 34 de abateri grave si nu a pus in aplicare dispozitiile sefilor ierarhici
  • Ministrul de Interne despre seful IPJ: Este iresponsabil, nu se gandeste la infractionalitatea din Giurgiu

Corpul de Control al MAI a constatat, dupa un control realizat in decembrie 2010, 34 de abateri disciplinare la adresa comisarului sef Nicolae Dobrin, seful IPJ Giurgiu. In constatarile Corpului de Control, in notificarea trimisa sefului IPJ si in ordinul ministrului de Interne se retine ca politistul a fost degradat din functie pentru "neglijenta manifestata in indeplinirea indatoririlor de serviciu sau a dispozitiilor primite de la sefii ierarhici".

Cele mai grave acuzatii care ii sunt aduse sefului IPJ de catre Corpul de Control al MAI sunt acelea ca nu a luat masuri in privinta grupurilor infractionale cu potential violent si ca institutia a avut rezultate slabe in privinta evaziunii fiscale. Redam mai jos cateva din constatarile Corpului de Control al MAI. Documentul a fost atasat la dosarul procesului. Mentionam ca Ministerul de Interne a refuzat sa dea publicitatii raportul motivand ca este un document clasificat.

  • In perioada iunie - 30.11.2010 a tratat cu superficialitate aplicarea art 3 al dispozitiilor ordinului S39.526 al IGPR, nu a stabilit sarcini concrete care sa fie executate in vederea cunoasterii, documentarii activitatii infractionale a membrilor grupurilor infractionale care genereaza conflicte.
  • Nu a analizat activitatea grupurilor infractionale. Nu a analizat activitatea de culegere si valorificare a informatiilor, capacitatea informativa si stadiul de cunoastere a persoanelor suspecte.
  • Nu a tratat corespunzator rezultatele obtinute in cadrul supravegherii grupurilor infractionale. Nu a identificat neajunsurile activitatii de supraveghere a grupurilor infractionale si nu a dispus masuri de eficientizare.
  • Procesele verbale referitoare la grupurile infractionale sunt stereotipice si in mare parte identice.
  • Nerespectarea prevederilor legale referitoare la activitatea manageriala a permis aparitia unor disfunctionalitati la nivelul unitatii.
  • Comisarul sef Nicolae Dobrin a tratat cu superficialitate dispozitiile IGPR privind grupurile infractionale.  
  • Nu a dat dovada de interes pentru cauzele de evaziune fiscala. Nu a realizat verificari la nivelul activitatii institutiei. S-au constatat deficiente privind arhivarea dosarelor neclasificate.
  • Nu a solicitat evaluarea psihologica a niciunui politist din cadrul unitatii.
  • Nu a urmarit ca Unitatea de Analiza a Informatiilor sa intocmeasca rapoarte.
  • In perioada premergatoare intocmirii planului judetean de combatere a evaziunii fiscale, nu a solicitat Serviciului de Investigare a Fraudelor o analiza privind fenomenul evaziunii fiscale. Institutia nu a solutionat dosare de evaziune fiscale in noiembrie 2010 fiind solutionate doar cinci cauze.
  • A permis ca analiza activitatii IPJ Giurgiu pe semestrul I si primele 9 luni ale anului 2010 sa fie realizata pe baza unor materiale de bilant care nu contin un numar de inregistrare, structura sau numele persoanei care le-a intocmit, nu sunt rezolutionate sau aprobate.
  • Nu a asigurat convocarea sedintelor tactice impreuna cu reprezentantii IJPF Giurgiu in vederea identificarii masurilor de ordine si siguranta publica, a modului de actiune si a disfunctionalitatilor aparute.
  • Propunerea de degradare din functie este motivata de gradul de vinovatie al politistului conferit de responsabilitatea sa in calitate de sef in cadrul IPJ Giurgiu si din declaratiile formulate de ofiter in cadrul Comisiei de Disciplina.

Comisarul sef Nicolae Dobrin nu a putut fi contactat de HotNews.ro. Nu a raspuns solicitarilor telefonice de a-si prezenta punctul de vedere.

Comisarul sef Nicolae Dobrin a prezentat in dosarul inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti si un document in care arata ca in judetul Giurgiu nu exista o problema cu "grupurile infractionale" si ca situatia este monitorizata de IPJ. Dobrin mentioneaza intr-un document ca in judet exista doar doua "grupuri infractionale" violente, ele fiind localizate in comuna Clejani.

Ofiterul a aratat in document ca in afara celor doua grupuri nu exista nici un alt grup infractional violent. Nu face nici un fel de referire la vreun grup infractional localizat in municipiul Giurgiu si nici o referinta la gruparea Butoane. Iata ce mentioneaza seful IPJ Giurgiu despre grupurile infractionale din judet:

  • Am stabilit ca doar doua grupuri care domiciliaza in comuna Clejani ar putea genera stari conflictuale de natura a degenera in conflicte de strada. Cele doua grupuri au fost luate in evidenta in anul 2009 si sunt monitorizate.
  • In afara de cele doua grupuri, nu au fost semnalate alte grupari infractionale care sa genereze conflicte. Analizele lunare efectuate in grupul de lucru nu au indentificat neajunsuri ale activitatii de supraveghere a grupurilor infractionale care pot genera conflicte.
  • Au fost luate in evidenta politiei un numar de 1009 persoane suspecte in 2010, fata de 795 cati erau luati in evidenta in 2009.  

Cazul Hardy Chauncey si clanul Butoane

In timp ce seful IPJ a consemnat ca in Giurgiu sunt doar doua grupuri infractionale violente, cazul mortii baschetbalistului american scoate la lumina faptul ca in municipiul Giurgiu mai multe acte de violenta au fost comise de membrii clanului Butoane. Un martor ocular la incidentul de sambata, 8 octombrie, a relatat pentru Libertatea ca scandalul in urma caruia Chauncey Hardy a decedat a pornit de la faptul ca baschetbalistul a dansat cu fiica unui politist, iar ca cei care au initiat scandalul au fost tocmai membrii clanului Butoane.

"La masa aia erau sase persoane. Fata asta de politist, inca o tipa, un nepot de-al lui Butoane, unul dintre fiii lui, un apropiat al clanului si Gipsy, asta care a iesit singur in fata. Din senin, fara avertisment, aia patru s-au napustit asupra americanului. Toti, nu unul cum se spune... Unul i-a dat in cap cu o sticla de sampanie, dupa care a urmat macelul. Pumni, picioare... La final, cand l-au vazut pe jos, au jucat cu picioarele pe capul lui... Totul a plecat de la dansurile cu fata politaiului, care acum tace malc. Toata lumea a vazut scenele, dar sunt terorizati, le e frica sa nu fie ucisi", a relatat un martor ocular pentru Libertatea.ro.

Presa mai relateaza ca nu este primul incident in care membrii clanului Butoane ar fi fost implicati. Adevarul arata ca Stefan Grecu, zis "Capatana", fiul cel mare al lui "Butoane, a fost implicat in martie 2010 intr-un scandal in fata Cazinoului din oras, unde membri ai clanului "Butoane" s-au batut cu sabii cu cei din clanul "File". Vezi aici

Demis de Igas, repus pe functie de judecatori. In decembrie 2010, MAI a demarat un control la IPJ Giurgiu. Dupa ce Corpul de Control al ministerului a prezentat concluziile controlului, Consiliul Superior de Disciplina al institutiei a decis ca seful IJP sa fie degradat din functie. In iunie, Ministerul a pus in aplicare decizia consiliului de disciplina.

In iulie 2011, seful IPJ a contestat atat raportul prin care era retrogradat, cat si ordinul MAI prin care era pusa in aplicare masura. Curtea de Apel Bucuresti a decis ca pana la judecarea pe fond a contestatiei, ordinul MAI sa fie suspendat. Reprezentantii Ministerului au confirmat ca in acest moment seful IPJ Giurgiu este Nicolae Dobrin. Nu se cunosc motivele repunerii in functie a sefului IPJ de catre Curtea de Apel Bucuresti deoarece decizia nu a fost motivata.

Seful IPJ a contestat decizia de eliberare din functie, mentionand ca raportul de control "nu indeplineste conditiile de forma si de continut" si ca procedura a fost efectuata cu incalcarea dispozitiilor legii. Nicolae Dobrin a contestat mai multe aspecte tehnice ale raportului prin care a fost demis.

Cine este Comisarul sef Nicolae Dobrin

In CV-ul oficial, Nicolae Dobrin spune ca a absolvit Scoala Militara de Ofiteri Activi - Bucuresti si a inceput carierea de politist in 1981 la Giurgiu, in cadrul Serviciului Judiciar -Infractiuni cu Violenta. In 1994 devine Sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate. In '97 ajunge la Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Coruptiei in functia de adjunct sef Serviciul Spalare Bani. Din 2006 este instalat in functia de sef al IPJ Giurgiu.

Presa locala a notat in 2009 ca Nicolae Dobrin ar fi vizat de o ancheta a Corpului de Control al MAI. In 2009 insa nu a existat nici o concluzie a acestui control. In 2010 presa a notat ca, dupa o analiza a ministerului care a vizat toate inspectoratele din tara, seful IPJ se afla pe lista de sefi de politie care urmeaza sa fie demisi.

In CV-ul oficial, seful IPJ mentioneaza ca a participat la mai multe stagii de pregatire in strainatate in SUA la FBI si in Anglia la Scotland Yard. La dosarul de la Curtea de Apel, Nicolae Dobrin a depus mai multe diplome printre care si o diploma de excelenta primita de la MAI Bulgaria.

Ministrul de Interne despre seful IPJ: Este iresponsabil, nu se gandeste la infractionalitatea din Giurgiu

Ministrul de Interne a declarat vineri, 14 octombrie, ca este multumit de politistii care au fost la serviciu in noaptea incidentului in urma caruia a decedat baschetbalistul american Hardy Chauncey, insa s-a declarat profund nemultumit de seful politiei judetene. Ministrul de Interne l-a criticat dur pe seful IPJ.

  • "Acest om care a indeplinit functia de inspector sef si inca o indeplineste in conditiile in care justitia a luat o decizie - eu sunt obligat sa o duc la indeplinire - este un om iresponsabil si pentru ceea ce s-a intamplat la Giurgiu si pentru faptul ca urmeaza sa se pensioneze la sfarsitul anului. Este un om care nu se gandeste la inspectorat, nu se gandeste la colegii lui, nu se gandeste la infractionalitatea din Giurgiu. Se gandeste doar strict la el si la cum poate sa plece in pensie cu o pensie mai buna. Nu sunt de acord si nu sustin asemenea demersuri. E o vorba in popor: se spune ca pestele de la cap se impute. Asa este si in cazul Inspectoratului Judetean de la Giurgiu", a declarat Traian Igas.