Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat sambata, la Forumul Romanilor de Pretutindeni, ca in maximum o luna vor aparea ghiduri care prezinta drepturile pe care le au cetatenii romani in domeniul muncii in tarile Uniunii Europene.

"Avem ca prioritate elaborarea de ghiduri pentru fiecare tara. Vom avea formulare pentru fiecare tara, in limbile respective. Aceste ghiduri trebuie sa prevada exact drepturile pe care le au cetatenii de acolo in domeniul muncii, in mod deosebit acolo unde exista restrictii din partea statelor membre", a afirmat Sulfina Barbu, citata de Agerpres.

Potrivit acesteia, ghidurile, care vor fi mai intai publicate online, dar si tiparite acolo unde se va impune, trebuie sa arate romanilor care sunt drepturile si care sunt restrictiile in domeniul muncii astfel incat sa nu se faca "abuzuri" in acele tari.

Ministrul Muncii a precizat ca, in fiecare luna, se va monitoriza situatia cetatenilor romani de pe teritoriul Spaniei, astfel incat sa nu existe interpretari abuzive din partea autoritatilor locale sau angajatorilor: "Cred ca am reusit sa clarificam foarte multe aspecte care pareau restrictive, dar care erau prost interpretate", a adaugat ministrul, referindu-se la situatia din Spania.

Sulfina Barbu a mai precizat ca exista cereri transmise pentru intalniri cu ministrii omologi din statele membre UE. In acest sens, ea a spus ca in perioada 17-19 octombrie se va deplasa la Varsovia si ca asteapta raspunsuri de la ceilalti ministri ai Muncii din statele membre UE.