„Pentru a elimina discriminarea la adresa celor care doreau sa acceada la o functie de conducere in cadrul Institutului National al Magistraturii, numirea directorului INM si a celor doi adjuncti, nu se va mai face la propunerea Consiliului Stiintific a INM, ci se va face de catre Consiliul Superior al Magistraturii, din randul personalului de instruire, de personalitate juridica al

Institutului, al judecatorilor si procurorilor sau al cadrelor didactice din invatamantul superior juridic acreditat", se arata in comunicatul Guvernului.

In comunicat este invocata si depolitizarea INM:" Pentru a depolitiza forul stiintific a fost introdusa incompatibilitatea calitatii de membru al Consiliului Stiintific al INM cu calitatea de membru al unui partid politic”.

Potrivit actualei legi, Consiliul Stiintific poate propune CSM numirea sau revocarea directorului INM si a celor doi adjuncti ai acestuia, iar daca acest for nu are o astfel de initiativa, Consiliul Superior al Magistraturii este lipsit de putere in aceasta privinta.

Modificarile propuse de catre Consiliul Superior al Magistraturii la acest articol prevad ca CSM sa numeasca sau sa revoce conducerea INM iar Consiliul Stiintific i se cere doar avizul.

Miza schimbarii conducerii INM

Masura il vizeaza pe directorul INM, Mihai Segelean, cel care in urma cu cinci luni i-a interzis ministrului Justitiei sa vina la sediul institutiei, cu ocazia Zilei Europei, pana cand nu se clarifica motivele invocate de Tudor Chiuariu pentru revocarea procurorului Doru Tulus.

Cazul Selegean a fost trimis in saptamana urmatoare la CSM, dupa ce Asociatia Magistratilor din Romania a formulat o cerere de revocare a directorului INM precum si schimbarea modalitatii de numire a conducerii Institutului.

Ulterior, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins ca inadmisibila cererea formulata de AMR pe motiv ca doar Consiliul Stiintific al Institutului poate cere CSM numirea sau revocarea din functie a directorului.

La randul sau Consiliul Stiintific al INM a decis ca directorul institutului, Mihai Selegean, nu si-a incalcat atributiile sau vreo prevedere legala cand a retras invitatia ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de a participa la intalnirea cu auditorii de justitie din data de 9 mai.

Presedintele AMR, judecatorul Viorica Costiniu argumenta in fata plenului CSM, motivele pentru care a cerut revocarea directorului, apreciind ca gestul lui Selegean a fost unul politic.

"Ministrul Justitiei, asa cum este el, bun sau rau, reprezinta o institutie, iar fata de raportul dintre institutii nu ne putem comporta ca si cum ar fi propria noastra locuinta, unde acceptam sau nu intrarea unei persoane. Cred ca aceasta modalitate trebuie sanctionata".

Institutul National al Magistraturii i-a solicitat, in data de 9 mai, ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, sa-si anuleze vizita la INM, in asteptarea clarificarii motivului care a stat la baza cererii de revocare din functie a procurorului-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, Florin Tulus, din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.

Directorul INM, Mihai Selegean, a declarat, in aceeasi zi, ca decizia ministrului Justitiei de a-l revoca din functie pe Tulus este ''arbitrara si nemotivata'' si si-a mentinut pozitia de a nu-l mai invita pe Tudor Chiuariu la intalnirea cu auditorii de justitie cu ocazia Zilei Europei.