Zeci de studenți de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (FSAS) a Universității din București (UB) au primit, pe e-mailurile instituționale, adică cele oferite de facultate, o invitație la evenimentul organizat de partidul AUR weekendul trecut la Palatul Parlamentului: „Make Europe Great Again”, au declarat pentru HotNews.ro, sub protecția anonimatului, studenți ai facultății. Reprezentanții UB au transmis redacției că au declanșat o anchetă pentru a stabili condițiile în care „s-a întâmplat transmiterea acestui mesaj pe adresele instituționale ale unor studenți”.

George Simion, la „Make Europe Great Again”Foto: Inquam Photos / George Călin

E-mailurile au început să ajungă pe adresele instituționale ale studenților din 25 aprilie, cu două zile înainte ca evenimentul organizat de AUR să aibă loc.

Invitația a ajuns la aproximativ 70 de studenți, au spus mai mulți tineri. Peste 20 dintre dintre studenți au transmis către HotNews.ro e-mailurile pe care le-au primit.

„O oportunitate unică de a asculta și interacționa cu vorbitori de renume”. Ce scria în e-mailul primit de studenți de la AUR

Redăm mai jos invitația primită din partea AUR de către studenți, pe e-mailurile instituționale:

„Buna ziua!

Avem plăcerea de a vă invita la unul dintre cele mai importante evenimente ale anului din peisajul politic conservator și suveranist: Make Europe Great Again (MEGA), care va avea loc în zilele de 27 și 28 aprilie, la Palatul Parlamentului din București.

Acest eveniment reprezintă o oportunitate unică de a asculta și interacționa cu vorbitori de renume, printre care se numără personalități politice din România, dar și invitați internaționali. Vor fi prezenți George Simion, președintele AUR, Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și alte personalități internaționale marcante precum: Dr. Robert Malone, Sherronna Bishop, europarlamentarii Nicolas Bay, Ryszard Czarnecki și Morten Messerschmidt, Bruce LeVell – reprezentant al administrației Trump și Eduardo Verástegui – fondator și președinte al "Viva México Movement".

Pe parcursul celor două zile, participanții vor avea ocazia să ia parte la paneluri de discuții ce vor aborda teme actuale de interes geopolitic, oferind o perspectivă profundă asupra direcției în care Europa și lumea se îndreaptă în contextul actual.

Programul începe sâmbătă, 27 Aprilie, la ora 14:00 și continuă duminică, 28 Aprilie, de la ora 09:45, promițând să fie nu doar un eveniment de informare și dezbatere, dar și o ocazie de networking și discuții productive între participanți. Vă rugăm să ne confirmați participarea azi, 25 aprilie, printr-un replay la acest e-mail. Accesul în clădire se va face pe la intrarea S1. Puteți afla mai multe informații accesând site-ul (...)”.

Studentă: „Lista cu numele studenților este disponibilă (teoretic) doar pentru personalul universitar”

„Având în vedere că lista cu numele studenților este disponibilă (teoretic) doar pentru personalul universitar, nici măcar studenților în totalitate, presupun că cineva fie dintre profesori, fie din administrație, a furnizat numele și/sau adresele noastre instituționale celor de la AUR (Camera Deputaților presupun, pentru că mail-ul vine de la aur@cdep.ro). Zic și/sau pentru că mail-urile au un format standard și ar fi putut fi compuse fără problemă știind doar numele studenților”, a spus, pentru HotNews.ro, una dintre studentele care au primit mesaj de la AUR.

Ea spune că varianta în care chiar unii studenți să fi dat adresele de e-mail către reprezentanții AUR poate fi luată în calcul, însă este „mai puțin plauzibilă”.

„De exemplu, la grupa noastră profesorii ne trimit materiale și anunțuri în special pe Microsoft Teams, iar uneori mai împărțim un canal și cu altă serie, de la sociologie. Din câte am văzut, noi nu putem vedea numele și adresele de mail ale participanților într-o listă completă. Cu toate astea, poți căuta pe oricine din facultate în search bar (n. red.: bara de căutare), cât timp îi știi numele sau adresa (...). Să fiu sinceră, mai e și varianta să vezi numele celor care au reacționat la mesaje, dar asta puțini fac (2-3 la un mesaj). De-aia credem noi că cel mai plauzibil ar fi să fi furnizat datele cineva din personal”, a explicat studenta, sub protecția anonimatului.

„Mulți de la facultatea noastră sunt queer, identitate ce ar fi puțin spus reprimată de acest partid”

Studenții au semnalat situația conducerii facultății marți, 30 aprilie.

„Nouă ni s-a promis la începutul facultății că datele noastre sunt în siguranță, dar pe 30 aprilie (n. red.: atunci când studenții au văzut mail-urile) ne-am trezit pur și simplu c-am primit mail de la AUR. Adică de la un partid care, prin ideologia sa, este împotriva principiilor noastre. Mulți de la facultatea noastră sunt queer, identitate ce ar fi puțin spus reprimată de acest partid. Faptul că cineva din facultate a dat leak (n. red.: a dat datele cuiva străin) datelor noastre ca să facă propagandă politică e foarte greșit. Dar ar fi fost greșit să fi primit și de la orice alt partid, am fi fost neliniștiți și dacă primeam de la PSD, PNL, UDMR, USR, SOS sau oricare altul. Atât timp cât s-a dat leak la nume, deci s-a accesat probabil o bază de date personale, mă gândesc că n-ar fi greu să asumăm că și alte date ar fi în pericol, precum adresa, CNP-ul etc”, a spus studenta pentru HotNews.ro.

Universitatea spune că a deschis o anchetă și „condamnă orice încălcare a legislației”

Purtătorul de cuvânt al UB, Bogdan Oprea, a transmis, pentru HotNews.ro că la nivelul universității a fost deschisă o anchetă.

„S-a declanșat o anchetă pentru identificarea condițiilor în care s-a întâmplat transmiterea acestui mesaj pe adresele instituționale ale unor studenți. În anchetă sunt implicați atât reprezentanți ai Direcției IT a Universității din București (UB), agentul GDPR al universității, Direcția Juridică a UB și ombudsmanul UB”, se arată în răspunsul primit.

Bogdan Oprea a precizat și că dacă se va ajunge la concluzia că sursa colectării și/sau scurgerii datelor a fost un cadru didactic, personal administrativ, student sau o direcție din cadrul UB, atunci „se va recurge la aplicarea tuturor măsurilor la nivelul UB care pot fi legal întreprinse, sesizarea Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, sesizarea Comisiei de Etică a UB și, dacă va fi cazul, constituirea Comisiei de Disciplină a UB”.

Purtătorul de cuvânt a precizat că reprezentanții UB „condamnă orice încălcare a legislației”.

„Universitatea din București condamnă orice încălcare a legislației, inclusiv, din sfera protecției datelor cu caracter personal, și reafirmă opțiunea fermă de autonomie în privința oricărei acțiuni politice, așa cum este ea prevăzută în Carta UB, la Art. 8, alin. (2), fără a se limita la acesta, «Universitatea se situează în afara activităților politice de partid. (…) Spațiul academic nu poate fi utilizat pentru activități de orice fel ale partidelor politice, altor organizații sau ale indivizilor care promovează ideologii și acțiuni politice»”, a mai transmis Bogdan Oprea.

În octombrie 2023, AUR a împărțit pliante studenților SNSPA. Atunci, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a catalogat acțiunea partidului condus de George Simion ca fiind „un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic”.

Citește și: